Autor Wątek: Ulubione zespoły, wokaliści  (Przeczytany 27149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nanoholic

• Gość
Odp: Ulubione zespoły, wokaliści
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 03, 2012, 00:20:06 »
Od lat kocham się w polskiej muzyce lat '80. Współcześnie znajdzie się też kilka perełek, ale trzeba ich szukać. Ukrywają się. Czasem głęboko.

A'propos "perełek" - już pora znaleźć sobie sponsora......

http://www.youtube.com/watch?v=aHuYA9U1zLE

nanoholic

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:22:48 »
Będąc w liceum, uczyła się jednocześnie w szkole muzycznej w klasie kontrabasu. Przez pewien okres grała również na gitarze basowej. Występowała m.in. na Festiwalu Poezji Śpiewanej i Festiwalu Piosenki Francuskiej. Pierwszy raz szerszej publiczności pokazała się w 2002 roku w programie rozrywkowym Idol. Zajęła w nim 8. miejsce. Styl "retro" stał się znakiem rozpoznawczym jej twórczości.

Ania Dąbrowska!  music_girl

http://www.youtube.com/watch?v=EEgkuO2miuo

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 19, 2012, 22:44:51 »
A ja nie wiem czy znajdę tu z kimś nić porozumienia. Jestem z jednej strony liryczna bardzo (Miśkiewicz, Turnau, Badach), a z drugiej hardziorem (Metallica, Coma, O.N.A. , Iron Maiden, KoRn i inne takie "szarpidruty"). :)

Piątka, Dodi! :) Plus: wielkie uwielbienie w Twoją stronę za wymienienie Comy!
A taki podział na bieguny wynika, tak myślę, z faktu, że słuchamy muzyki, a nie fatunków. ;) Chociaż przyznaję, że do dwóch gatunków jestem uprzedzona, no i trudno. Jestem otwarta na każdy typ muzyki poza hip-hopem i reagge. Te dwa nurty, choćby w najlepszym wykonaniu, drażnią mnie niesamowicie, nie mogę ich na dłuższą metę słuchać.

A co do ulubionych zespołów... gustuję bardziej w muzyce polskiej, niż zagranicznej i takich też jest na mojej liście znacznie więcej. ;)

Niezmiennie, od pięciu lat, numerem jeden na mojej liście są Bracia. Przede wszystkim za głos Piotrka i za to, że ich muzyka jest energetyczna, daje kopa. No i za ich koncerty!

Od pewnego czasu na miejscu pierwszym, obok Braci, jest też duet Riffertone. To zupełnie inna bajka. Spokojna, liryczna, akustyczna muzyka, głównie ballady, głównie o miłości. Niesamowity głos wokalisty, Jarka Krużołka, oraz to, co Albert Kokoszewski wyprawia z gitarą - tempo, w jakim porusza palcami i jakie dźwięki wydobywa ze "zwykłej klasycznej gitary" - magia. No i uwielbiam fragmenty które śpiewają dwugłosem. To jest dla mnie ten typ muzyki, który powoduje ciary.

A poza tym, z wielką przyjemnością słucham też:
- Comy
- Piotra Lisieckiego
- Budki Suflera
- Hey
- Iry
- Maanamu i Kory
- Eneja
- Pearl Jam
- Florence and the Machine
- Guns n' Roses
- Whitesnake
- The Who

;)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Zołza;)

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 20, 2012, 10:53:40 »
Co do Braci- głos Piotrka cudowny! Nie mniej jednak wkurza mnie to, że z takim talentem grają głównie covery, a nieliczne autorskie piosenki nie wszystkie są na równym, dobrym poziomie. Stanowczo brakuje im kogoś odpowiedniejszego do komponowania muzyki. Niektóre kawałki trochę zbyt lightowo- niemal popem zalatują. Jakoś nie umiem się do tego przekonać. Nie mniej jednak młody Cugowski, Gadowski, Roguc, Markowski... No i ten Badach...  smilie_girl_159

Na koncert Gunsów wybieram się w lipcu :) Wprawdzie teraz to już namiastka tamtych Gunsów, ale mieć ich pod nosem i nie skorzystać? :)
Dopisz do tego Pearl Jam- świetny koncert na Open'erze 2009! smilie_girl_321

No i reggae- lubię. Zapraszam do Wodzisławia na festiwal "Najcieplejsze miejsce na Ziemi" w tym roku. :) Tabu jest organizatorem- kapelę też polecam.
Rozumiem jednak, że można za reggae nie przepadać- specyficzny typ muzyki i może zwyczajnie "nie leżeć".

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 20, 2012, 11:41:38 »
Co do Braci- głos Piotrka cudowny! Nie mniej jednak wkurza mnie to, że z takim talentem grają głównie covery, a nieliczne autorskie piosenki nie wszystkie są na równym, dobrym poziomie. Stanowczo brakuje im kogoś odpowiedniejszego do komponowania muzyki. Niektóre kawałki trochę zbyt lightowo- niemal popem zalatują. Jakoś nie umiem się do tego przekonać.

Nie grają głównie coverów, na konceretach nie grają ich już w ogóle, ale nie zamierzam ich bronić. Masz bardzo dużo racji. ;)
Utwory w większości są dobre, niektóre bardzo dobre, ale są też utwory pisane pod radio i festiwale. "Za szkłem" czy "Jeszcze raz" są okropne. Za "Dlaczego" też nie przepadam. Wszystkie te kompozycje powstały na jakieś Opole, Top Trendy...
I o to mam do Braci bardzo dużo żalu. PO CO IM TO! Tworzą muzykę rockową, mają fanów, którzy po taką muzykę przychodzą na ich koncerty... więc po cholerę się pchają na jakieś festiwale, na których i tak nic nie osiągną, bo publiczność festiwalowa szuka twarzy znanych z Vivy, a tam - chwała Bogu - Bracia jeszcze nie dotarli?
Rozumiem, że żyją z grania, że im więcej fanów tym lepsze zarobki. Poza tym, ich marzeniem jest zagrać kiedyś koncert dla sali pełnej fanów. Bo faktem jest, że na koncertach bawi się pod sceną 15-30 osób, a reszta przyszła z ciekawości, albo nie ma ochoty się bawić od ich muzyki. Tylko nie tędy droga, moim zdaniem. Nawet jeśli pozyskają publiczność na takich komercyjnych imprezach, to ta publiczność przyjdzie raz na koncert, zobaczy że tam Bracia grają zupełnie inną muzykę... i tyle ich widzieli.
Poza tym, stając do konkursu z Kupichą czy innymi takimi, sami się stawiają na równi z tymi zespołami. Utożsamiają się z komerchą, z kiepską muzyką... a potem, jak przegrywają, to wychodzi że są od nich w dodatku gorsi. Frustruje mnie to, bo wiem na ile ich stać.

Ech, to się nagadałam. ;)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Zołza;)

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 20, 2012, 12:07:02 »
Masz rację. To właśnie nie pozwala mi ich cenić tak bardzo jak innych wykonawców, których wymieniłam. Dlatego też nigdy nie będą moim numerem 1.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 20, 2012, 12:23:28 »
Dopisz do tego Pearl Jam- świetny koncert na Open'erze 2009! smilie_girl_321
Ech.... kocham ten zespół. Kibicuję im chyba od pierwszej płyty, jedyna muzyka przy której dostaję autentycznych "ciarek" na plecach. Poza tym - jeden z chyba nielicznych już zespołów, które istnieją od lat w mniej więcej stałym składzie (zmieniał się tylko bębniarz) i nie pomagają sobie w nabijaniu popularności skandalami, ploteczkami, romansami etc. Konkretna muzyka. Mimo, że każdy z nich ma już prawie piąty krzyżyk na karku - to nie łagodnieją i łoją bardzo rasowy rock. I chwała im za to.

Musiałem to napisać :D

Ja byłem na koncertach PJ w Katowicach w 2000. Oblałem przez to jeden ważny egzamin, ale.... nie żałuję.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 22, 2012, 20:14:45 »
Ostatnio do ulubionych dołączyła Ida Gard-duńska wokalistka. Powiew świeżości. Jak to określa z jeden portali, Ida to pani, która gra blues-popowo-songwriter'sko. Co mi się jeszcze podoba-jej angielski. Wreszcie rozumiem co śpiewa bez wpatrywania się w tekst ;) Polecam szczególnie piosnkę, na którą natknęłam się jako pierwsza: You've Got Some Explaining To Do http://www.youtube.com/watch?v=6mokJ6hodXI&feature=related

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 27, 2012, 13:57:00 »
ooo.. ulubionych jest baaardzo dużo :D
uwielbiam ogólnie polską niekomercyjną muzykę, typu reggae, rock, hh, żadne tam disco polo czy dance  :P
ale takie naj naj  to chyba:
- Power Of Trinity
- Koniec Świata
- Farben Lehre
- Bob One
- Cała Góra Barwinków
- Czesław Śpiewa
 i wieele innych :D
wszystkie tu http://last.fm/user/kazdydzien :)

Offline Ami

• Użytkownik
  • **
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 29, 2013, 11:43:03 »
W większości słucham piosenek polskich wykonawców i zespołów, a moimi ukochanymi są IRA i Dżem. Dzięki rodzicom wychowałam się na takich wykonawcach jak m.in. Marek Grechuta, Czesław Niemen, Seweryn Krajewski, Jonasz Kofta, Andrzej Rybiński, Anna Jantar, Anna German i wiele innych, których słuchali, gdy byli młodsi. I tak mi zostało. Ciągle słucham piosenek starszych wykonawców, a piosenki Marka Grechuty, Seweryna Krajewskiego i Andrzeja Rybińskiego kocham.
Jeśli chodzi o zagranicznych artystów to na mojej liście znajdują się Michael Buble, Gregory Lemarchal, Hurts oraz Nickelback.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 29, 2013, 20:30:23 »
  Ciągle słucham piosenek starszych wykonawców, a piosenki Marka Grechuty, Seweryna Krajewskiego i Andrzeja Rybińskiego kocham.

Mam wrażenie, że mam deja vu...   <wstydnis>  <szczerzy_sie>
No, ale nie wnikam.  8) Ja też lubię bardzo, bardzo piosenki Andrzeja Rybińskiego (pozostałe wymienione zresztą, w większości, też).

Offline Nieprzenikniona

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 29, 2013, 10:14:39 »
Preferuję raczej ciężką muzykę, acz nie odmawiam sobie popu. Omijam zazwyczaj tzw. "plastiki", jak Rihanna czy Lady Gaga, chyba że zakocham się na pewien okres czasu w danej piosence. Moim ulubionym zespołem jest Evanescence, usłyszałam o nim jako 10- letnia dziewczynka. Była to piosenka My Immortal, która podbiła moje serce natychmiast. Od tego czasu słucham tego zespołu, ale jestem zwolenniczką albumu "Fallen", dwa kolejne nie zaspokajają mojego wielkiego, mocno bijącego serduszka. Mówi się, że serce fana jest pojemne, ale nie podoba mi się jakoś szczególnie ich ostatnia płyta. Mam wrażenie, że zespół trochę "spopowiał". Określają siebie, jako grupę, która wykonuje szeroko pojętą muzykę rockową z elementami gothic rocka, ale określiłabym ich styl jako coś pomiędzy rockiem, a metalem.

Kolejnym zespołem, który niestety, zakończył działalność jest System of a Down (w skrócie: SOAD). Słucham ich od kilku lat. Podoba mi się w nich nietuzinkowy styl metalowy, niektóre piosenki mają przepiękne i życiowe.

Poza tym, więcej dowiecie się z mojego profilu na Lastfm, które wisi w odpowiednim temacie ;). Lubię również soul, niekiedy posłucham jazzu, ale szerokim łukiem omijam rap czy hip hop i inne nowatorskie style muzyczne.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 29, 2013, 10:22:04 »
Kolejnym zespołem, który niestety, zakończył działalność jest System of a Down (w skrócie: SOAD). Słucham ich od kilku lat. Podoba mi się w nich nietuzinkowy styl metalowy, niektóre piosenki mają przepiękne i życiowe.
Dwa lata temu wznowili działalność, a teraz zakończyli? Serio? Pamiętam że w okolicach 2006 roku zawiesili swoją działalność w związku z projektami solowymi artystów, ale w 2011 roku "wrócili". Co prawda od tego czasu nie wydali żadnego albumu, ale nie oznacza to jednak zakończenia działalności zespołu, bo nadal koncertują ze swoim starszym materiałem.

Słuchałam ich kiedyś dosyć długo - teraz sama sobie się dziwię co ciekawego potrafiłam w tej muzyce odnaleźć :D Ale na przełomie podstawówka/gimnazjum słuchałam wielu nietypowych dla mnie obecnie artystów, więc może i SOAD musieli tam mieć dla siebie miejsce.

Offline Nieprzenikniona

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 29, 2013, 11:26:12 »
Dziękuję, Justku, mój błąd.  <zawstydzony> Zespół faktycznie wznowił działalność i nawet odwiedził Polskę, konkretnie Łódź niedawno. Jednak bardzo bym chciała, żeby wydali coś nowego, czekam na to z niecierpliwością, bo ile można słuchać starych utworów? :D Wprawdzie jestem na etapie, że zagłębiam się w twórczość zespołu, przez co ciągle jest mi ich mało i mało...  Mam sentyment do Serja, bo przypomina mi on kogoś z życia prywatnego. Do tego ma świetne walory wokalne. <zauroczony>

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 01, 2015, 22:06:03 »
Nie mam takich ulubionych zespołów czy wokalistów. Często słucham Daniel Kaczmarczyk - DKA więc można zaliczyć, że jest ulubiony. :)