Autor Wątek: Najlepsze waszym zdaniem sceny z filmów i seriali  (Przeczytany 10843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
Odp: Najlepsze waszym zdaniem sceny z filmów i seriali
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 06, 2014, 21:16:50 »
Sceny, w których grają dzieci i po mistrzowsku wyrażają emocje swoich bohaterów zawsze zapadają w pamięci. Tak było w filmie "Mistrz", o którym pisałam na pierwszej stronie (rozpacz TJ po śmierci ojca).
I tak jest w "Brzdącu" Chaplina.
Wydaje mi się, że w tym przypadku jest dla małego aktora jeszcze trudniej, bo to film niemy i dorosły aktor musiał posiadać ogromy talent, aby właściwie wykreować postać, a co dopiero dziecko grające w filmie (i to jedną z głównych ról).

Najlepsza scena z kina niemego z udziałem dziecka:

EL CHICO (CHARLES CHAPLIN). La escena más emotiva.

Rozpacz brzdąca jest przejmująca i zgrana niezwykle wiarygodnie, naturalnie. Te wyciągnięte w błagalnym geście rączki, potem przyciśnięte piąstki do serduszka, to spojrzenie w stronę nieba z prośbą o pomoc. Aż serce człowiekowi pęka, gdy go widzi <placze> Ten mały aktor jest mistrzem.

Prawdę mówiąc w "Brzdącu" jest jeszcze parę innych fantastycznych scen. Jak chociażby tak dla kontrastu z powyższą, tym razem weselsza:

The Kid - Charlie Chaplin

Ten mały jest niezwykły. Udawanie niewiniątka przed policjantem - toż to majstersztyk <brawo>

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Namine

• Nowy użytkownik
  • *
    • https://www.instagram.com/explore/tags/sevolium/
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 08, 2018, 14:52:59 »

Offline bella

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 14, 2018, 08:54:20 »
Ostatnia scena z "Call me by your name", gdy Elio siedzi przy kominku. Chwyta za serce.  <placze>