Autor Wątek: Aplikacje  (Przeczytany 2384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Aplikacje
« dnia: Wrzesień 12, 2014, 14:59:09 »
Różnego rodzaju aplikacje cieszą się coraz większą popularnością, czy to edytory foto z różnymi filtrami, czy to książka kucharska umieszczona w smartfonie, czy też różnego rodzaju naukowe pomoce. W morzu przeróżnych aplikacji ciężko jest wynaleźć coś co nas zainteresuje, jednak każdy ma swoją ulubioną apkę bez której nie może się obejść, stąd pomysł aby tu podzielić się ciekawymi programami na androida, windowsa, symbiana czy też innego rodzaju oprogramowanie.

Ja zacznę od, wszystkim dobrze znanego, Endomondo.
Bardzo przydatna aplikacja dla wszystkich uprawiających sporty typu bieganie, jazda na rowerze itp. Spotkałam się z wieloma opiniami, że często zawodzi, traci sygnał GPS, przenosi nas w inne miejsca, jednak ja nie miałam, jak do tej pory, z nią żadnego problemu, zarówno na symbianie jak i teraz na androidzie, działa bez zarzutu, a ja mogę szybko sprawdzić ile już przebiegłam, jak szybko, dodatkowo wszystkie moje treningi zapisywane są w historii, więc mogę na bieżąco śledzić swoje postępy ;)

Jako, że z zamiłowania jestem fotografem to korzystam też z Instagrama. Mając Nokię z symbianem bardzo ubolewałam, że nie jest ona dostępna na to właśnie oprogramowanie, na szczęście Nokia uległa awarii i teraz już mogę się cieszyć dostępem do Insta <herbatka>
Są i zwolennicy i przeciwnicy tej apki, ja ją bardzo polubiłam ze względu na szybką i łatwą obsługę, może jakość zdjęć nie powala, ale w końcu to nie żaden portal dla wybitnych fotografów tylko ogólnodostępny program.

Ostatnio odkryłam coś dla miłośników starych taśm video: Vintage 8mm video camera.
Co prawda nie jest to darmowy program, ale warto poświęcić te 7 czy 8 zł. Świetne efekty, bez zbędnego, późniejszego montażu, bo od razu można podłożyć wybraną piosenkę cz dobrać preset. Tworzy coś w stylu napisów końcowych w "Przepisie na życie".
Tutaj macie efekt https://www.youtube.com/watch?v=uct4tE5bCRg

Podzielcie się swoimi ulubionymi aplikacjami ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Aplikacje
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2014, 15:18:33 »
Fajny temat :) Faktycznie, jest masa aplikacji, które ułatwiają codzienne życie. Aż dziwię się czasem, gdy sobie pomyślę, że telefon z Androidem mam dopiero niespełna 1,5 roku. Nie żebym wcześniej nie potrafiła się bez tego obejść, ale teraz odczuwam naprawdę większy komfort życia. Najczęściej korzystam z klasycznych aplikacji typu Gmail, Facebook czy nawigacja od Google. Bardzo lubię też wersję aplikacji jakdojade.pl na Androida, która pomaga mi ogarnąć komunikację miejską.

Oczywiście korzystam również z Instagrama. Podoba mi się w nim to, że jednym kliknięciem mogę upiększyć swoje zdjęcie, potem drugim - podzielić się ze znajomymi. Wszystko bardzo przejrzyste i proste w obsłudze. Ludzie często narzekają, że na Instagramie dużo jest zdjęć czyichś posiłków, paznokci i innych głupot, ale mnie to pasuje. Ot, po prostu mam czasem potrzebę podzielenia się ze Światem czymś niekoniecznie ważkim. Jako dodatek do Instagrama służy mi aplikacja Instasize, która pozwala uniknąć konieczności przycinania zdjęć dodawanych na Instagrama - kto zna, ten wie o czym mowa.

Fajnie też, że niektóre aplikacje dają naszym telefonom takie funkcje, jakich w rzeczywistości nie posiadają. Najlepszym przykładem jest dla mnie aplikacja Latarka, dzięki której mój telefon może mi - przy wykorzystaniu ekranu lub lampy błyskowej - służyć za latarkę.

No i nie byłaby sobą, gdybym nie napisała o jakichś na pozór absurdalnych aplikacjach, z których miałam okazję korzystać :D Absurdalnych dla przeciętnego człowieka, ale dla mnie mimo wszystko potrzebnych. Pierwsza aplikacja służyła do...liczenia przysiadów. Bez sensu, co? Przecież każdy może to robić samodzielnie, żadna sztuka. Mnie jednak podobało się w niej to, że aplikacja nie tylko liczyła, ale również zapisywała wyniki i ustalała treningi składające się z serii przysiadów - wszystko w oparciu o wyniki z poprzednich dni.
Druga aplikacja natomiast ma funkcję skanowania kodów kreskowych produktów służących do spożycia. Nazywa się Zdrowe Zakupy i dzięki niej możemy dowiedzieć się jakie "E-składniki" znajdują się w danym produkcie oraz jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie.

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2014, 17:29:12 »
Ja korzystam z Instagrama, Facebooka, Pismo Święte, Spotify Music, GG
"Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania" Aleksander Wielki

Offline asia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2017, 22:50:12 »
ja wciąż szukam najlepszej (czyt. skutecznej) aplikacji na do nauki języków (mnie akurat interesuje ze względów praktycznych niemiecki i angielski). Memrise - bardzo fajna, zachęca do systematyczności, ale zawiera sporo literówek.

Korzystacie może z aplikacji bankowych?
ja od niedawna z IKO, ale mimo np. Zachwytów taty, jakie to ułatwienie, to ciągle mam obawy, ze to takie niebezpieczne. W IKO jest opcja, która pozwala na pokazywanie salda konta bez logowania. Oczywiście mam to wyłączone, no bo niech ktoś uradnie torebkę z portfelem i telefonem... wszystko na tacy?
"Może brakować mi słów, ale nie własnego zdania"