Autor Wątek: Prawo jazdy  (Przeczytany 5526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
Prawo jazdy
« dnia: Maj 17, 2014, 16:53:41 »
Kilka ostatnich postów ;):
To jest wątek, w którym zawsze chciałam się wypowiedzieć. :D
Osiemnastka się zbliża, więc rodzice zaproponowali mi pójście na kurs. Do momentu zapisania nie byłam pewna swojej decyzji, ale pan w ośrodku szkoleniowym był tak miły i tak dobrze mi wszystko wytłumaczył, że zgodziłam się na wszystko. ;D

Tydzień temu w środę zaczęłam teorię, a dzisiaj byłam już na przedostatnich zajęciach. Myślę, że jutro będę mogła się zapisać na pierwsze jazdy.

Trochę się stresuję, ale myślę, że nie będzie najgorzej. Ćwiczę na symulatorze jazdy, który mamy w domu, czyli po prostu w grze komputerowej. O tyle dobrze, że jest ona bardzo dobrym odwzorowaniem tego, jak się prowadzi samochód w rzeczywistości.

Przeraziłam się też, że teorię zdaje co drugi, a praktykę (z tych, co zdali wcześniej teorię)... co trzeci.  :o Myślałam, że jest trochę lepiej.

Zaczęłam też robić oficjalne testy egzaminacyjne na prawo jazdy, które dostałam od ośrodka szkoleniowego.
Zrobiłam 3, wszystkie z wynikiem pozytywne, 1 nawet na 100%.  8)
Fiołek, jak tam Twój kurs?  Ja na razie nie robię bo kasy nie mam...
Zostały mi jeszcze 4 godziny jazdy, czyli bardzo mało. Myślę, że pod koniec kwietnia lub na początku maja udam się na egzamin wewnętrzny.

Z każdą godziną czuję się coraz pewniej za kierownicą, łuk już mi wychodzi bezbłędnie, wjazd na wzniesienie również. Dzisiaj jeździło mi się bardzo dobrze, więc myślę, że w piątek będzie jeszcze lepiej. ;)

Trzymajcie kciuki.  :-*
Zapraszam do dyskusji! :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Prawo jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2014, 21:04:15 »
No to i tu się pochwalę, że dziś szczęśliwie dołączyłam do grona kierowców :D Rozrzut pomiędzy rozpoczęciem kursu a egzaminami miałam nieprawdopodobny, ale cóż - potrzebowałam czasu, czasu i jeszcze raz czasu.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2014, 23:36:07 »
 <brawo> Gratulacje.
Poznawanie Ciebie z upływem czasu oraz sam ten rozrzut między kursem a egzaminem sprawiają, że akurat w Twoje rejony nie bałabym się udać i poruszać się po drogach, po których będziesz jeździć;) Jakoś tak czuję.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2014, 08:38:00 »
Dobrze czujesz, Jean <mruga> Popełniam błędy, nadal się uczę, ale jestem bardzo rozważnym, spokojnym i bezkonfliktowym kierowcą. Wolę odpuścić niż pchać się i tworzyć zagrożenie, chętnie puszczam pieszych na przejściach, bo wiem ile oni muszą tam sterczeć, a jak niewiele czasu zajmuje mi takie zatrzymanie się. Dlatego jak kiedyś zapuścisz się w moje rejony i zobaczysz gdzieś na drodze małego Opla Agilę w odcieniach ciemnego różu - nie bój się, to tylko ja :D

Offline Fiołek

• VolleyGirl
  • Zaawansowany
    • Volley Flash
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2014, 13:31:42 »
Witajcie. Przyszłam się pochwalić, że 7 lipca zdałam egzamin na prawo jazdy. :) Dzień później wyjeżdżałam na wakacje, więc jak wróciłam to prawko już czekało na mnie w starostwie.
Dzisiaj pojechałam je odebrać i... czuję wielki spokój. Jestem z siebie dumna.

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2014, 18:02:59 »
Fiołek gratuluję. :)
Fiołek driver przejmuje ulicę. :P
"Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania" Aleksander Wielki

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2014, 18:30:22 »
Gratulacje, Fiołek!!! :) Domyślam się, że wakacje miałaś tym bardziej udane - z myślą, że już "z głowy" egzaminy, stresy. Ja też akurat dwa dni po zdaniu wyjeżdżałam i martwiłam się, że jak nie zdam to będę miała do bani humor, no ale udało się i weekend miałam na maxa pozytywny :D

Offline Fiołek

• VolleyGirl
  • Zaawansowany
    • Volley Flash
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 22, 2014, 12:47:29 »
Dziękuję.  :-*
Racja, wakacje były baaaardzo udane. Mogłam pojechać na nie ze spokojem, że wszystko już załatwione, prawko opłacone i tylko po powrocie będę musiała je odebrać. Od razu lepiej się wypoczywało.  :D

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2014, 22:53:39 »
Ja jednak jestem umiarkowanym sceptykiem co do kobiet za kierownicą...

Może, nie na temat, ale co myślicie o rowerzystach? W moim odczuciu ta grupa ma totalnie w dupie wszelkie zasady bezpieczeństwa, zna się na przepisach, na tyle, na ile mówią, o ich przywilejach, gorzej o obowiązkach, nie wspominając już, że są często zdziwieni jak policja mandat wystawi...

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 23, 2014, 06:54:28 »
Ja jednak jestem umiarkowanym sceptykiem co do kobiet za kierownicą...

Może, nie na temat, ale co myślicie o rowerzystach? W moim odczuciu ta grupa ma totalnie w dupie wszelkie zasady bezpieczeństwa, zna się na przepisach, na tyle, na ile mówią, o ich przywilejach, gorzej o obowiązkach, nie wspominając już, że są często zdziwieni jak policja mandat wystawi...
Hehe, niech żyją inspiracje z Facebooka :)
Nie chce mi się rozpisywać - w moim mieście spotkanie rowerzysty, który jeździ zgodnie z przepisami jest w zasadzie tak częste jak ujrzenie zielonego ludzika i latającego talerza. I mówię to nie tylko z pozycji kierowcy, ale także wieloletniego pieszego.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 23, 2014, 20:21:58 »
Osobiście nie trawię rowerzystów. :P

Po ścieżkach rowerowych jak najbardziej, drogach polnych, duktach leśnych, miejscach do tego wyznaczonych tak...
Ale nie po jezdniach w środku miasta i nie po chodnikach. Przez to, że zlikwidowano karty rowerowe, teraz na rowerach jeździ bardzo dużo bęcwałów, którzy
a) nie znają przepisów ruchu drogowego
b) nie maja wyobraźni
c) czują się jakby byli pępkami świata i sami na drodze

Bo jak np. można jechać rowerem po buspasie i mieć pretensje, że autobus go spycha. Kierowca często nie ma szans zauważyć takiego delikwenta... No ale zamiast pomyśleć, to lepiej kierowcy wybić szybę. :P

Albo przejeżdżanie przez przejścia dla pieszych... No kurcze... Kierowca często nie jest w stanie wychwycić roweru, bo porusza się szybciej niż pieszy. Zerknie 3 razy pusto, więc rusza a tu mu wyskakuje nagle łoś jakiś, bo on jest królem drogi.

To samo po chodnikach. Mnie uczono, że jak jest dużo ludzi na chodniku lub chodnik wąski to trzeba rower prowadzić... No a teraz gdzie tam... Ludzie mają uciekać, bo państwo rowerostwo musi przemknąć.

Bardzo irytuje mnie miejskie zachowanie rowerzystów.

Fiołek. Gratulacje. :) Zdanie prawka to zawsze wielka radość. :D

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 23, 2014, 20:31:40 »
Jestem i kierowcą i rowerzystą.
Szczerze - sama nie lubię jeździć po chodniku, ale wolę np. jechać chodnikiem (jak jest) niż ulicą. Na chodniku czuję się bezpieczniej. Oczywiście dla mnie pierwszeństwo na chodniku mają piesi i jeśli zdarza im się ustąpić mi miejsca - to zawsze grzecznie dziękuję :D

Jeśli chodzi o kobiety za kierownicą to nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy panowie pomstują na płeć piękną. Solidarność z własną płcią zawsze bierze górę. Jednakże niestety nie trawię większości kobiet za kółkiem. Daleko szukać. Wyjeżdżam dziś z parkingu przy sklepie. Na wyjeździe stoi samochód... I stoi. Ani kierunku, ani awaryjnych, nic. Omijam więc autko, a tam w środku paniusia sobie w najlepsze nawija przez komórkę. Znów nóż się w kieszeni otwiera.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Marysia_Kacz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć wszystkim :)
    • https://strialys.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2019, 08:48:55 »
Ja zdawałam prawo jazdy już kilka lat temu, ale powiem wam szczerze, że nigdy nie czułam takiego zdenerwowaniu jak na placu manewrowym. Druga sprawa, ze zawsze trafiałam na egzaminatorów, którzy w większości oblewali.... Myślę, ze dopiero za 7 razem zdałam. Teorie zawsze od razu.