Autor Wątek: Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Soczi 2014  (Przeczytany 7884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Soczi 2014
« dnia: Luty 08, 2014, 19:18:03 »
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze śledzi i wątek się przyda. Ceremonii otwarcia nie widziałam, ale dzisiaj co nieco śledziłam (czekam na jazdę figurową na lodzie :P). Strasznie dużo tego, tu saneczkarstwo, tu skoki, wcześniej biathlon, biegi narciarskie (niestety Justyna gorzej ze względu na kontuzję).
Kibicuję mocno naszym, ale w ogóle mam ochotę pooglądać  wyczynów innych. Tak więc póki co idę na jazdę figurową. Kiedy byłam mała to patrzyłam wtedy bardziej na stroje teraz doszło do tego zainteresowanie obrotami ;D
Zapraszam :)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
Odp: Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Soczi 2014
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2014, 20:22:34 »
Ja oglądałam otwarcie i średnio mi się podobało.

A całą olimpiadę będę starała się śledzić w miarę możliwości. Dziś narty i Kowalczyk (coś mi się widzi, że medalu u niej nie będzie wcale, z taką kontuzją nogi nie da rady), panczeny na 5 km, w których występowali Polacy (medalu nie było, ale jazda Szymańskiego daje nadzieje na bardzo dobre miejsca na innych dystansach, a zwłaszcza drużynowych), no i kwalifikacje skoków.

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Cukierek

• Czy te oczy mogą kłamać?
  • M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2014, 22:06:44 »
Też śledzę igrzyska ( w miarę możliwości czasu)

OTWARCIE
Dla mnie to porażka. Tyle kasy, a nic konkretnego. Może dla zwykłych Rosjan miało znaczenie historyczne itp. ale igrzyska są dla całego świata i przede wszystkim dla sportowców i kibiców. Kurcze....nie było żadnego bum, które chodź na moment by mi się podobało.
Póki co puszczany spot reklamowy igrzysk w Soczi w tv mi się podoba.

STARTY NASZYCH
Za dużo tego nie było, ale z Justyny jestem dumna. Jechała na środkach i naprawdę dobrze jej poszło. Jeszcze bardziej podobała mi się jej wypowiedź po starcie. Była spokojna i uśmiechnięta. Myślę, że nie będzie źle. Dla mnie i tak jest bohaterką biegnąć z kontuzją przeciw norweskiej koalicji astmy (sorry musiałam)
Skoczkowie moim zdaniem dobrze skaczą. Widzę szanse w drużynie i to dużą. Podoba mi się Maciek Kot. Ciężka praca owocuje. Będziemy mieli jeszcze z niego dużo radości. Mam tyko nadzieje, że nie będzie jutro wiatru, aby Stoch mógł odjechać :)

Liczę cały czas na naszych łyżwiarzy i łyżwiarki. Mogą namieszać :P i na to czekam!

STARTY INNYCH
Fakt jazda figurowa ma coś w sobie. Porównywałam sobie dziś jazdę Rosjan z Amerykanami. Gospodarze są jednak świetni. super wykonany układ jak dla mnie.
Jeśli chodzi o gospodarzy to czekam na hokej :P ciekawe czy będzie złoto, o którym marzą

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2014, 22:41:04 »
Fakt jazda figurowa ma coś w sobie. Porównywałam sobie dziś jazdę Rosjan z Amerykanami. Gospodarze są jednak świetni. super wykonany układ jak dla mnie.

Oglądałam wieczorem program dowolny, rywalizację drużynową (trzy razy komentator tłumaczył a i tak nie zrozumiałam - dlaczego coś takiego zostało wprowadzone, jak są te punkty i miejsca liczone). Japońskiej pary nie pokazali. Widziałam Amerykanów, którzy  mieli sporo błędów, w tym nieudany potrójny salchow; włochów, ciut lepszych od Amerykanów; bardzo dobrych Kanadyjczyków i ...Rosjan nie zobaczyłam niestety, ponieważ musiałam podejść do telefonu. Żałuję.
I tak jestem w szoku, bo nazwy "salchow", "tulup" czy podnoszenie lassowe nie są mi już takie obce i wiem z czym to się je ;D

Oczywiście jutro trzymam kciuki za skoczków i dobrą pogodę.  :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2014, 19:33:55 »
No! Oby wytrzymał presję i w drugiej serii też tak pięknie skoczył!
Bardzo lubię Kamila Stocha. Jest przesympatyczny :) Trzymam kciuki za złoty medal :D

No aż się wzruszyłam! Pięknie! Brawo Kamil!
Mamy złoto!  <jupi> <jupi> <jupi>
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2014, 22:04:10 »
Brawo Kamil. Twoje marzenie się spełniło.
12-letni Kamil Stoch o... medalu olimpijskim!
"Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania" Aleksander Wielki

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2014, 17:00:28 »
I mamy drugie złotko. Justyna jednak pokazała że mimo kontuzji i trudnych warunkow mozna wygrac.
Zuch kobieta :)

Moze jeszcze ktos cos nam zdobędzie :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2014, 09:46:32 »
Boże, ale emocje w tym tygodniu a ja odcięta od świata jestem :( Normalnie ciężko wytrzymać, by się tym z kimś nie podzielić. Kamil w niedzielę był fenomenalny. Totalny nokaut przeciwników, podobnie Justyna. Rzec by można, że chyba wychodzimy z dołka.
Tygrysie to napisz coś jeszcze o tym otwarciu igrzysk. No ja nie oglądałam, więc nie ocenię a chętnie posłucham.  ;)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2014, 21:30:57 »
O ludziska kochane!!! Co za niewiarygodne igrzyska dla Polaków. Cztery złote medale!!!  <jupi>
A są jeszcze szanse na kolejne ;D

Justynie, w którą z powodu jej kontuzji nie wierzyłam, zwracam honor. Kamil na normalnej skoczni sprawił ogromną radość, na większej dostarczył niemało nerwów, a raczej jego rywale, którzy byli dziś wcale nie gorsi. No a Bródka mało do zawału nie doprowadził <olaboga>
Na dodatek i u panczenisty, i u skoczka o zwycięstwie decydował... przysłowiowy "włos".

Brawo nasi i prosimy o więcej! Złoty, srebrny, czy brązowy... <brawo> <brawo> <brawo>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 15, 2014, 21:56:27 »
No to było coś pięknego. Stresowałam się jak nigdy podczas skoku Kamila. Ach ten Noriaki... Też był dziś fenomenalny ;)

Medal dla Bródki też mnie ucieszył, choć jednocześnie żal mi było sportowca z Holandii (?). Te trzy tysięczne sekundy będą mu się po nocach śniły.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2014, 17:19:03 »

Tygrysie to napisz coś jeszcze o tym otwarciu igrzysk. No ja nie oglądałam, więc nie ocenię a chętnie posłucham.  ;)

Musi Ci wystarczyć to co wysłałam Ci w PW. Niestety ten temat mnie nie lubi i nie chce przyjąć zedytowanego tekstu z worda.
Nie to nie. Pff :P
A ręcznie nie chce mi się aż tyle przepisywać po raz drugi. :P

Powiem tyle ponownie, że na mnie otwarcie zrobiło duże wrażenie i bardzo mi się podobało.

Nasi sportowcy są niesamowici. :) Nawet bez medali mają świetne wyniki, bo przeważnie 6,7, 8 miejsca i to w konkurencjach, w których nie mają gdzie ćwiczyć tak naprawdę. Saneczkarze mnie zaskoczyli formą i techniką. Wcale jakoś nie odstawali od mistrzów a gdybyśmy mieli lepsze warunki to myślę, że 4 czy 3 miejsce a może kiedyś złoto przed nami.

Kamil, Justyna i Zbigniew odwalili kawal dobrej roboty. 4 złotek to jeszcze nigdy nie mieliśmy.
A dziś Kamil i Zbyszek dostaną medale z kawałkiem meteorytu...  <serce> Podobnie jak żona Kamila sama chciałabym taki medal.  <smiech>

Trochę mi szkoda tego Holendra było, bo to tylko 0,003 sekundy... No ale cóż. Taki sport. Mogło równie dobrze być tak, że jednak on miałby złoto... Tym razem jednak nam się poszczęściło. I bardzo się cieszę. :)

Dla panczenistów też wielkie brawa... kurka ćwiczą za granicą u nas w prymitywnych warunkach a wyniki bardzo dobre. ;)
Super.

Dziś bobsleje... Curling, sanki i bobsleje to moje ulubione konkurencje.  <serce>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2014, 19:16:20 »
Z tą infrastrukturą sportową to racja. I to prawie w każdej dyscyplinie sportowej.

A tak z innej beczki, to zapomniałam wcześniej napisać, że bardzo mi się podobają stroje Polaków (najbardziej kurteczki i damskie czapki z pomponami). Kolorki zimowe, stonowane, ładnie ze sobą połączone. Nasi ślicznie w nich wyglądają ;D

Andrzej Sapkowski

Offline Karisma

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2014, 19:58:41 »
Dla panczenistów też wielkie brawa... kurka ćwiczą za granicą u nas w prymitywnych warunkach a wyniki bardzo dobre. ;)
Super.

Mało tego, oni nie tylko ćwiczą w gorszych warunkach niż reszta Świata, ale i na przygotowania przed olimpijskie musieli sami uzbierać kasę --> http://polakpotrafi.pl/projekt/x-dni-do-soczi
Wielki szacun za ich wytrwałość i oby ich wyniki przełożyły się na pojawienie potrzebnych obiektów sportowych.

Mi również troszkę było szkoda Holendra, bo przegrać 0,003 sekundy złoty medal olimpijski... No ale to jest sport. Dzisiaj zaś Holenderki nie dały rywalkom szans w łyżwiarstwie szybkim na dystansie 1500 m. Zajęły kolejno: 1, 2, 3 i 4 miejsce. To był pogrom. Choć i Polki dobrze wypadły zajmując 5, 11 i 16 miejsce. Liczę, że zarówno panowie jak i panie powalczą w tej dyscyplinie w zawodach drużynowych i może... może... jakiś medalik nam wywalczą.

No i trzeba przyznać, ze Rosjanie pięknie nam ten nasz hymn grają, oj pięknie  <muza>
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałem", trochę wiedzy w każdym "nie wiem",
trochę emocji w każdym "nic mnie to nie obchodzi" i trochę bólu w każdym "u mnie w porządku".

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2014, 21:26:19 »
Z kazdym złotem piękniej grają... zwłaszcza w Rosji to cudnie wybrzmiewa.

I tez się zgadzam z tym, że mamy piękne stroje. W ogóle ślicznie się prezentujemy. :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2014, 21:52:08 »
Trzeba przyznać też, że z Kamila Stocha to jest kawał przystojniachy ;)
Nie dość, że dobrze skacze to jeszcze jest na co popatrzeć. A do tego inteligentny chłopak :D