Ostatnio ze względu na wakacje nadrabiam filmowe i książkowe zaległości, dlatego trochę się tego nazbierało.
"Oszukana" Lata 20. Historia samotnej kobiety, Christine Collins, która po powrocie do domu nie zastaje w nim swojego ukochanego synka. Problem zgłasza na policję, która po miesiącu odnajduje chłopca. Niestety, matka twierdzi, że to nie jest jej syn. Chłopiec zwraca się do niej "mamo" i przedstawia się imieniem jej syna. Policja nie wierzy Christine, która uparcie pragnie odzyskać swoje dziecko. Dalej obserwujemy brutalność policji, nadzieję, upór i miłość matki, przerażającą intrygę... Film do końca trzyma w napięciu, nie wiedziałam, jakie będzie jego zakończenie. Moim zdaniem świetnie wyreżyserowany, trochę psychologiczny dramat z dobrą obsadą (Angelina Jolie w roli matki wypadła wzruszająco). Historia jest porażająca, tym bardziej, że zdarzyła się naprawdę.
"Julie & Julia"Komedia z udziałem Meryl Streep jest zawsze warta obejrzenia. Moim zdaniem aktorka wypadła tutaj po prostu świetnie i przezabawnie. Film oglądałam z uśmiechem na twarzy, szczególnie sekwencje z udziałem Meryl. Niestety, trochę się dłuży i momentami spoglądałam na zegarek. Mimo tego, jest przesympatyczny! Opowiada prawdziwą historię sławnej kucharki Julii Child, którą gra właśnie Streep. Kobieta uczy się gotować zafascynowana francuską kuchnią, którą chce pokazać Amerykanom. Wszystko dzieje się oczywiście w latach 50 w Paryżu. Równocześnie obserwujemy współczesną historię Julie Powell, która za cel stawia sobie zrealizowanie 624 przepisów Julii Child w 365 dni, co opisuje na blogu.
"Italianiec"Wcześniej pisałam o matce poszukującej dziecka, więc tym razem na odwrót.
![Uśmiech :)](https://www.dyskutujesz.pl/Smileys/Emotki/smiley.gif)
Produkcja rosyjska. Wzruszająca historia chłopca z domu dziecka, który mimo perspektywy adopcji przez włoskie małżeństwo, postanawia uciec i odnaleźć swoją matkę. Rzeczywistość biednych rosyjskich dzielnic jest dołująca, a wyprawa chłopca wydaje się być niemożliwa i opłakana w skutkach. Zakończenie jest jednak zaskakujące. Polecam, wyjątkowo poruszająca historia.
"Wyprawa Kon-Tiki"Piękne zdjęcia, niby ciekawa historia, ale... nie zachwycił mnie. Fabuła raczej nie w moim typie.
"Przerwana lekcja muzyki"Interesujący dramat psychologiczny. Wzruszający, pełen emocji z genialną grą aktorską. Susanna, młoda dziewczyna, trafia do szpitala psychiatrycznego ze względu na próbę samobójczą. W szpitalu panują przyjemne warunki, Susanna zaprzyjaźnia się nawet z kilkoma innymi pacjentkami, z których każda jest inna. Obserwujemy jej drogę do szczęścia. Poznaje także Lisę, która rozpaczliwie próbuje uciec i żyć według swoich zasad (rola Angeliny Jolie nagrodzona Oscarem. Postanowiłam obejrzeć kilka filmów z udziałem tej aktorki, stąd pojawia się już w drugim oglądanym przeze mnie filmie. Bardzo lubię śledzić w ten sposób osiągnięcia aktorów. W przypadku Jolie jednak jest dużo produkcji, po które raczej nie sięgnę. Tutaj jednak wypadła znakomicie!). Film zostaje na długo w pamięci i myślę, że to jeden z lepszych, jakie widziałam.
"Ulzhan. Zapomniane światło"Przepiękne zdjęcia zrealizowane w Azji, na prawie bezludnych stepach. Film pozwalający się zatrzymać i wyciszyć. Charles po utracie rodziny wyrusza w długą piszą podróż przez pustkowia. Dzięki kilku spotkanym osobom, być może (film nie daje odpowiedzi) udaje się uniknąć tragedii. Mało akcji, ale film jest niesamowity. Klimatyczny, powolny, z pięknymi zdjęciami i niebanalną historią.