O 11.10 TVP HD wyemituje nasz film, nie wiedziałam o tym.
Postaram sie później wreszcie skomentować.

I dodam polskie znaki w wiadomości.
Post Merge: [time]czw, 26 wrz 2013, 11:52:25[/time]
Aż wstyd, że dopiero teraz zabieram się za komentowanie, ale... do rzeczy.
Jakiś czas temu TVP HP emitowało "Cudze szczęście" - widać upodobało sobie ten film. Pamiętam, że wywarł on na mnie naprawdę duże wrażenie. Dziś również próbowałam obejrzeć, niestety w pewnym momencie warunki pogodowe spowodowały zakłócenie sygnału. I tyle było z mojego seansu.
Dlaczego rodzice nie wpadli na to, by kwestionować swoje rodzicielstwo? Chyba sama bym na to nie wpadła dopóki moje dziecko nie miałoby innego koloru skóry niż ja i mój mąż. Kowalscy nad życie kochali Tomka, a Schneiderowie Oskara, do głowy by im nie przyszło, że mogą nie być ich rodzicami.
Paweł czuje się rozczarowany, kiedy nie może oddać krwi dla własnego dziecka. Robi się podejrzliwy. Ma też na uwadze fakt, że żona już raz go zdradziła. Ona próbuje go przekonać, że być może doszło do zamiany w szpitalu. Co on na to?
Lekarze kwestionują moje ojcostwo, a nie Twoje macierzyństwo. Trudno mu się dziwić, cała sytuacja jest wręcz nieprawdopodobna. Po powrocie z Drezna Anna przyznaje, że miała romans i dlatego Paweł nie jest biologicznym ojcem Tomka. Chce to nieść na własnych barkach. Nie udaje się, bo po jakimś czasie niemiecka rodzina decyduje się na badania DNA.
Wszyscy spotykają się w Gdańsku i chłopcy rzeczywiście domyślają się, że coś jest nie tak, ale nie dowiadują się jaka jest prawda. Wypływają nad ranem popływać łódką, nie mówiąc nic rodzicom. Nagle nadchodzi burza. Strach, poszukiwania... Kiedy wreszcie rodzice odnajdują chłopców, oczywistym jest to, że biegną do tych, których wychowywali przez całe życie. I tak właśnie kończy się film. Wzrusza, bardzo wzrusza.
Uwielbiam Stenkę, więc dla mnie pozycja ta jeszcze bardziej zyskuje na wartości. Jeśli gdzieś, kiedyś film pojawi się online lub zauważę, że któraś z telewizji zamierza go wyemitować, na pewno dam znać.