Autor Wątek: Szkoła  (Przeczytany 19434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Szkoła
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:17:13 »
Kiki, a na co idziesz jeśli można spytać? ;)
Finanse i rachunkowość na Uniwersytecie Łódzkim. :D
PS eM, czy Twoje kulturoznawstwo jest na filologicznym? 1.10 macie już wykłady? Niech żyje EkSoc. :hahaha:

Dlatego myślę, że skoro nic nie możesz stracić, warto spróbować swoich sił na rozszerzeniu, niż potem żałować.
Otóż to. Moja koleżanka powycofywała języki ze swojej deklaracji, a teraz żałuje, bo nie podostawała się na wymarzone studia. Jedyna uczelnia, na którą mogłaby pójść jest bardzo daleko od domu, więc ostatecznie zdecydowała się na studia płatne.
Uczelnie humanistyczne bardzo wysoko punktują rozszerzenie z polskiego na swoich kierunkach i czasem jest tak, że lepiej jest zdać dobrze rozszerzenie niż bardzo dobrze podstawę.
Czasami jest lepiej zdać SŁABO rozszerzenie niż bardzo dobrze podstawę. Paradoks dzisiejszego świata. :D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:39:23 »
Hmm, okaże się, czy potrzebna mi będzie jeszcze czwarta pozycja, jak zacznę dokładnie pisać tę prezentację. Z każdej książki planuję wybrać jednego bohatera fantastycznego czy baśniowego i omówić jego rolę, sens funkcjonowania takiej postaci w literaturze.
Póki co mam wrażenie, że najwięcej tam będzie moich przemyśleń i refleksji na ten temat...
Justek, wszystkie wskazówki są istotne. ;)

Jedna moja koleżanka też wycofała rozszerzony polski, a potem bardzo żałowała, bo okazało się, że temat był idealny dla niej. Próbuje ponownie w tym roku szkolnym.

Offline Amour

• HaPi
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:41:32 »
Amour, moja deklaracja chyba będzie wyglądała identycznie tak jak Twoja :D Tylko oczywiście temat prezentacji inny. Czyżbyś dalej myślała o tym dziennikarstwie i komunikacji społecznej?
Oczywiście, że tak. Zawsze myślałam, myślę i będę myśleć o tym dziennikarstwie, bo i tak zamierzam żyć z fotografii. Ja sobie wymyśliłam bardzo ambitny plan na życie, połączenie sportu, fotografii, dziennikarstwa i poniekąd podróży, czyli wszystkich moich pasji. Fotoreporterka sportowa. A jeżeli to nie wyjdzie to chociaż na dobry początek jakieś sesje zdjęciowe i tym podobne. I szczerze powiedziawszy, nie wiem jakie Wy macie zdanie na temat takich kierunków, ale ja nie zamierzam się poddawać twierdzeniom, że nie ma pracy, i że dziennikarzem może być każdy. Ja zrobię wszystkiemu na przekór i pokażę, że praca jest! :)

A tak poza tym dziewczyny, Justku mój i Avant na jakie kierunki planujecie iść? Justek, Poznań? :D Ja mam takie o...
1. Dziennikarstwo i komunikacja społeczna UAM
2. Filologia angielska UAM
3. Filmoznawstwo i kultura mediów UAM
4. Komunikacja europejska UAM
5. Turystyka i ruch, spec. dziennikarstwo sportowe AWF
Wszystko Poznań oczywiście :D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:46:15 »
dziennikarzem może być każdy.
A ludzie załamani, bo na dziennikarstwo po 20 osób na jedno miejsce. Widać nie każdy może być dziennikarzem, bo nie każdy ma szansę skończyć odpowiednią szkołę. No chyba, że mówimy o amatorach. ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:54:41 »
Tak, ja jeśli się uda to Poznań jak najbardziej, Szczecin to dla mnie takie "wyjście awaryjne". Myślę nad kulturoznawstwem oraz ten kierunek filmoznawstwo i kultura mediów też był przeze mnie brany pod uwagę. Tylko ja jakoś w niczym nie potrafię się odnaleźć w 100%, byłam już raz u doradcy zawodowego w mojej szkole, ale jestem chyba przypadkiem fatalnym, bo nie poczułam się natchniona <bezradny> Prosiła żebym przyszła jeszcze raz, zobaczymy, może w końcu się na coś zdecyduję.

Offline Amour

• HaPi
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 20, 2013, 19:57:41 »
Ja się za bardzo tym nie interesuję, tylko mówię na podstawie tego co słyszę. Skoro 3/4 osób które słyszy, że marzę o dziennikarstwie wyśmiewa mnie w twarz, tłumacząc mi usilnie, że nie ma po co iść tam, bo to nic, bo dziennikarzem może być każdy w razie w, to chyba taka opinia krąży. Mnie to przeraża, bo logiczne jest, że jak pójdziesz do porządnej redakcji to śmieciarze nie przyjmą. Dlatego ja się poddawać nie zamierzam :)

Justek a gdyby tak studiować to samo? :D Kto wie co los przyniesie, ja nie mam nic przeciwko :D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 20, 2013, 20:02:31 »
byłam już raz u doradcy zawodowego w mojej szkole, ale jestem chyba przypadkiem fatalnym, bo nie poczułam się natchniona <bezradny>
Nie martw się, ja byłam kilka razy i zbytnio mi to nie pomogło, mam ponoć uzdolnienia w wielu dziedzinach. A najwięcej - zgodnie z badaniami - mam zdolności kierowniczych. <smiech>
Jeśli ktoś jest wyłącznie ścisłowcem lub wyłącznie humanistą, łatwiej jest mu podjąć decyzję co dalej robić w życiu. Jeśli nie... Cóż.

Skoro 3/4 osób które słyszy, że marzę o dziennikarstwie wyśmiewa mnie w twarz, tłumacząc mi usilnie, że nie ma po co iść tam, bo to nic, bo dziennikarzem może być każdy w razie w, to chyba taka opinia krąży.
Oczywiście, że trzeba brać pod uwagę realia panujące na rynku pracy, ale powinniśmy kierować się raczej badaniami, a nie opiniami ludzi, którzy zawsze znajdą sobie coś, co można wyśmiać tylko dlatego, że komuś się chce studiować. ;)

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 20, 2013, 20:14:02 »
Amour, jak się coś lubi i robi się to dobrze, a do tego ma się odpowiednie wykształcenie, szanse na sukces się znacząco zwiększają, dlatego - powodzenia!

Ja chciałabym studiować medycynę (kierunek lekarski), ale obawiam się, czy uda mi się uzyskać ok. 90% z rozszerzenia z biologii i chemii. Medycyna to marzenie, jeśli mi się uda teraz, to świetnie, a jeśli nie, to będę próbowała za rok (lepiej już zacząć się z tym oswajać <haha>).

Też byłam u doradcy i dowiedziałam się, że powinnam pracować w zawodach artystycznych, związanych z współpracą z człowiekiem, przyrodniczych i właściwie dobrze by było, żeby jeszcze był to kierunek ścisły. <hahaha> Och, jak bardzo mi to pomogło... Znajomi mieli podobnie...
Moim zdaniem człowieka trudno jest gdziekolwiek zakwalifikować na podstawię takich testów. Szczególnie takiego niezdecydowanego jak ja - długo nie wiedziałam, co chcę robić. Wcześniej byłam pewna, że będzie to jakiś humanistyczny kierunek, potem mi się zmieniło, ale nigdy nie określam się mianem "ścisłowca".

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 20, 2013, 20:44:27 »
Też byłam u doradcy i dowiedziałam się, że powinnam pracować w zawodach artystycznych, związanych z współpracą z człowiekiem, przyrodniczych i właściwie dobrze by było, żeby jeszcze był to kierunek ścisły. <hahaha>
A w przerwach na herbatkę powinnaś jeszcze pisać powieści, wtedy byłoby idealnie. :D Tak właśnie wyglądają testy u doradcy zawodowego - mają nam ukazać nasze predyspozycje. Teoretycznie znając swoje mocne strony powinniśmy bez najmniejszego problemu wybrać odpowiedni dla siebie kierunek i podbijać świat. W rzeczywistości każdy ma wiele uzdolnień i zazwyczaj wychodzi z tego gabinetu z jeszcze większym mętlikiem w głowie niż do niego wchodził. Widząc niewielkie dysproporcje w wynikach ukazujących moje uzdolnienia w dziedzinie przedmiotów ścisłych, humanistycznych, a nawet artystycznych (olaboga!), jedyne, co wiedziałam, to to, że - jak wykazał jeden z testów - w przyszłości mam objąć stanowisko dyrektora. :D

Medycyna to marzenie, jeśli mi się uda teraz, to świetnie, a jeśli nie, to będę próbowała za rok (lepiej już zacząć się z tym oswajać <haha>).
Nie zakładaj czarnych scenariuszy już na początku. ;D

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 21, 2013, 15:26:27 »
Justek wspomniała o kulturoznastwie, to postanowiłam napisać.
Właśnie wybrałam się na ten kierunek na UKSW w Warszawie. I szczerze? nie wiem czy postąpiłam dobrze. Od kiedy pamiętam zawsze wybierałam się na pedagogikę, ale w dzisiejszych czasach po tym kierunku znalezienie pracy po tym kierunku graniczy z cudem.
'- Jestem w Tobie coraz bardziej zakochany
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?
- Bo kiedy się zakocham, czas staje w miejscu'

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 21, 2013, 15:42:54 »
Moja koleżanka z klasy, ku zaskoczeniu wszystkich, po mat-fizie wybrała się na pedagogikę. Chce pracować w przedszkolu, a dodatkowo myśli o ukończeniu anglistyki. Stwierdziła, że powołanie jest dla niej ważniejsze niż opinia innych. W pewnym momencie na pytanie "Gdzie zamierzasz studiować?" zaczęła odpowiadać "Jeszcze się nie zdecydowałam", bo miała już dość ludzi przekonujących ją jak bardzo się myli podejmując taką decyzję. Wiadomo, że praca dla ludzi po pedagogice jest, bo ktoś w tych przedszkolach/szkołach/ośrodkach resocjalizacyjnych/poradniach pracować musi, ale na pewno o nią trudniej, ze względu na to właśnie, że tylu ludzi kończy ten kierunek. ;)

w Warszawie.
Miej na uwadze, że Cię wreszcie odwiedzę. I do Łodzi też zapraszam. <rumieniec>

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 21, 2013, 17:12:21 »
A tak poza tym dziewczyny, Justku mój i Avant na jakie kierunki planujecie iść? Justek, Poznań? :D Ja mam takie o...
1. Dziennikarstwo i komunikacja społeczna UAM

Moja kumpela to studiuje na UAM-zdawała rozszerzony angol, polski i wos i podstawę z matmy, ale nie wiem czy się liczyła.

Wiadomo, że praca dla ludzi po pedagogice jest, bo ktoś w tych przedszkolach/szkołach/ośrodkach resocjalizacyjnych/poradniach pracować musi, ale na pewno o nią trudniej, ze względu na to właśnie, że tylu ludzi kończy ten kierunek. ;)
Pracować tam ktoś musi, ale na równi kończących ten kierunek jest jeszcze wartość procentowa przyrostu naturalnego.

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 22, 2013, 13:23:23 »
Jakbyś czegoś nie kumała, nie wiedziała gdzie coś w Łodzi jest to pytaj na priv  :) Nie znam miasta bardzo dobrze, ale chyba lepiej niż swoje  <haha> No i wydziały mamy blisko  ;)
Dzięki, będę pamiętała. No i miałyśmy się z Anuszią kiedyś spotkać, pamiętacie? :D
Pamiętam, pamiętam  :)

PS eM, czy Twoje kulturoznawstwo jest na filologicznym? 1.10 macie już wykłady? Niech żyje EkSoc. :hahaha:
Zalicza się do Filologicznego, ale ten Filologiczny jest tak po mieście porozsiewany, że pożal się Boże  ;) My mamy zajęcia w Pałacu na Franciszkańskiej.
Tak, zajęcia mamy od 1 października, drugi jest wolny  ::)

Aż dwie z Was myślą o filmoznawstwie, nie spodziewałam się  ;) Polecam, jest super.

Hey, little rich girl!

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 22, 2013, 14:21:56 »
Aż dwie z Was myślą o filmoznawstwie, nie spodziewałam się  ;) Polecam, jest super.
eM, napisz może parę słów na temat kierunku, zajęć które macie, przedmiotów, co? ;) Bardzo jestem ciekawa.

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 22, 2013, 14:48:23 »
Zalicza się do Filologicznego, ale ten Filologiczny jest tak po mieście porozsiewany, że pożal się Boże  ;) My mamy zajęcia w Pałacu na Franciszkańskiej.
Tak, zajęcia mamy od 1 października, drugi jest wolny  ::)
My zaczynamy już 30! ;<
Ale wyczaiłam, że o 11 jest inauguracja roku to pewnie będą jakieś godziny rektorskie, a o 16 jest immatrykulacja dla mojego wydziału, to może dużo się nie nasiedzę, bo w planie zajęcia do 20. ;< mój nowy plan jest zabójczy! Ciekawe gdzie wcisnę wf. Dziś od północy są zapisy, muszę upolować miejsce w tym jedynym pasującym mi terminie..
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!