Autor Wątek: Co, jak, gdzie i kiedy? - Strefa Kinomana w pigułce  (Przeczytany 25100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Co, jak, gdzie i kiedy? - Strefa Kinomana w pigułce
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 07, 2013, 10:56:45 »
"Lekarstwo na miłość", co Ruda podała, też lubię  :D Bardzo.
<serce> Do tego dołączę się z radością. :D
Podobnie, jakby się zaplątał gdzieś "Kogel-mogel" w obu częściach najlepiej.
To może i ja coś, chociaż u mnie to wiadomo... nie za ciekawie :) W sensie, że mój gust specyficzny dość :P Poza tym do oglądania filmów dojrzałam całkiem niedawno. I w sumie niewiele widziałam. Ale przez to wiele dobrego przede mną, gdybym chciała co ciekawsze obejrzeć ;)

Obejrzałabym sobie z zagranicznego kina "Wszystko o mojej matce", "Porozmawiaj z nią", "Lolitę" z tych, do których nie wracałam wieki i "Annę Kareninę", oraz "Nędzników" z nowości.
Jeśli ktoś byłby chętny na ekranizacje Austen, to ja też... "Emmę", "Rozważną i romantyczną" i "Dumę i uprzedzenie" to ja z radością.
Stopniowo nadrabiam filmografię Meryl Streep, więc pod wyżej wspomniane "Pożegnanie z Afryką" się chętnie podepnę, jeśli się pojawi, ale w sumie wróciłabym też np. do "Godzin".
Z tego, co mi najbliższe... świetne filmowe role Mai Ostaszewskiej w "Przemianach", "Patrzę na Ciebie Marysiu", czy w "Przystani". Właściwie cała filmografia Magdy Cieleckiej. No może poza "Samotnością w sieci", na której namiętnie zasypiam :P (Podobnie jak na "Żurku" - dochodzę do 5 minuty gdzieś :D). Ale u Magdy - "Trzeci", "Wenecja", czy "Mniejsze zło", to naprawdę dobre pozycje. Albo z lżejszych moi ulubieni "Zakochani". Na Dominikowe "Daleko od okna" też miałabym ochotę.. Krysiowy "Tatarak" i "Żółty szalik" to dwie pozycje, do których się przymierzam. Powrócić z radością mogę do "Rewersu" :)

Kurde, dużo tego. "Historie miłosne" i "Pogoda na jutro" w reżyserii starszego Stuhra... Na mojej liście tych, które chcę obejrzeć plączą mi się "Róża", "33 sceny z życia", "Plac Zbawiciela", "Pokłosie", tak zachwalane przez wszystkich "Boisko bezdomnych", czy "Ogród Luizy".

A gdyby ktoś miał ochotę na Teatr TV, to do tego mnie absolutnie nie trzeba zachęcać. :) "Boska!", "Moralność pani Dulskiej", "Niektóre gatunki dziewic", "Ballada o kluczu", "W roli Boga", przerażający "Jeden dzień" i "Zazdrość" - na którą mam okrutną ochotę, a nigdzie nie chcą puścić... :(

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 08, 2013, 12:06:25 »
Mam pomysł! <jezyk>
Nie wiem, czy dobry, ale moim zdaniem coś uporządkuje.

Może dobra byłaby jakaś ankieta z tytułami już zaproponowanych filmów, na której opieralibyśmy się przy wyborze kolejnego obrazu do oglądania. Największa liczba kliknięć "przesuwałaby" go na kolejny wolny termin, a ankietę można byłoby uzupełniać w miarę pojawienia się nowych propozycji.
Bo jak na razie lista się wydłuża, wybory są na zasadzie "to mogę oglądać, to mogę oglądać i to jeszcze, a właściwie prawie wszystko mogę oglądać". I kto na koniec podejmuje decyzję?

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 08, 2013, 19:33:47 »
El, to naprawdę dobry pomysł - wiele usprawni. Zajmiemy się tym. I dziękujemy za pomoc. <usmiech>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 09, 2013, 12:25:13 »
To i ja jeszcze mam swoje propozycje ;)
"Bokser"
"Trzy metry nad niebem"  <serduszko>
"Co się zdarzyło w Las Vegas"
"Bóg zemsty"  <serduszka> film super, tylko na razie nie znalazłam go do obejrzenia online, niestety.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 09, 2013, 12:32:06 »
Bóg zemsty z Nicolasem Cage'm?
Fakt - dobry film! :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 09, 2013, 12:36:06 »
Tak Maleńka to ten film! :) Bardzo dobry, tylko właśnie jak mówię nie mogę znaleźć, żeby był dostępny online, ale będę szukała.

I jeszcze mi się przypomniało:
"Wybuchowa para"
"Siedem dusz"
"Próba ogniowa" <rumieniec>
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2013, 13:50:04 wysłana przez Klaudia »

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 13, 2013, 21:04:48 »
Dziewczyny, ja w sprawie formalnej <usmiech>
Chyba zaszła rozbieżność w repertuarze filmowym przeze mnie proponowanym, a przez Was opisanym. Chodziło mi o "Zmowę" - polski dramat kryminalny oparty na faktach z końcówki lat 80. Wstawiłyście coś tam o bokserze. To nie ta "Zmowa" <jezyk>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 13, 2013, 21:25:53 »
Ups. :D Rzeczywiście czasami miałyśmy wątpliwości, kiedy znalazłyśmy kilka filmów o takim samym tytule. Zaraz postaram się naprawić błąd. :)
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 13, 2013, 21:46:34 »
Jakże mogłam zapomnieć o cudnej chilijskiej opowieści w filmowym wydaniu książki jednej z moich ulubionych pisarek Isabel Allende. Chodzi oczywiście o "Dom dusz", o którym wspominałam w temacie Meryl Streep. Pozwolę sobie zacytować siebie w ramach rekomendacji <usmiech>

Dramat "Dom dusz" oglądałam dwa razy chętnie obejrzę po raz trzeci <szczerzy_sie>
Między innymi dla bardzo dobrej roli Meryl Streep, kreującej postać Clary, której losy obserwujemy od czasów dzieciństwa aż po starość. Warto zaznaczyć, że Clarę jako dziecko grała córka Meryl.
Para - Clara (Streep) i Esteban (Irons), sprawiają, że film porusza swą emocjonalnością, niezwykłością. Dwie, zupełnie skrajne charakterologicznie postaci, a jednak darzą się miłością silniejszą niż śmierć. On - nad wyraz ambitny, dość gwałtowny, nieznoszący sprzeciwów, narzucający swoje zdanie innym, surowy.
Ona - serdeczna, ciepła, ufna, czasem zdawałoby się nawet, że zbyt naiwnie patrząca na świat, roztaczająca wokół siebie niemal aurę anielskości. Streep bardzo dobrze udało się stworzyć taką postać. Dość oszczędną w słowach (bohaterka żyje jakby we własnym świecie), ale ogromnie oddziaływującą na otoczenie samą sobą: spojrzeniem, uśmiechem, czy eteryczną sylwetką (stąd skojarzenie z aniołem). Niewątpliwie duże znaczenie ma tu także to, że Clara posiada dar przewidywania przyszłości, odczuwa też obecność duchów, osób zmarłych, a zdarza się, że siłą woli potrafi poruszać przedmioty. Umiejętność ta, to element tzw realizmu magicznego, z którego słynęły powieści Isabel Allende, a jedna z nich - "Dom duchów" - stała się właśnie kanwą omawianego filmu.
Drugi bardzo dobry duet stworzyła w tym filmie z Glenn Close. I znów konfrontacja aktorska dość ciekawa. Clara emanuje miłością na wszystko, co ją otacza, Ferula dramatycznie łaknie miłości, choćby jej malutki łyczek. I Streep i Close są w relacjach swoich bohaterek niezwykle wiarygodne.

"Dom dusz" to moja kolejna propozycja filmowa <usmiech>
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 13, 2013, 23:22:05 »
A ja jeszcze polecam wszystkie części "Powrotów do przyszłości" ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 19, 2013, 20:55:29 »
Gdzie mogę obejrzeć "Cudze szczęście"? Bo obawiam się, że mogę mieć  z tym problem. Próbowałam już dzisiaj szukać, chciałam obejrzeć, nie udało się  <bezradny> Napaliłam się na ten film ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 19, 2013, 21:09:49 »
Faktycznie, też pamiętam że swego czasu miałam problem ze znalezieniem tego filmu online <mysli> i w rezultacie nie znalazłam, a film obejrzałam, gdy przypadkowo natknęłam się na niego w telewizji - dwukrotnie już zresztą. Z tego co pamiętam to wtedy, gdy szukałam - był dostępny tylko na gryzoniu, pewnie niewiele się od tego czasu zmieniło.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 19, 2013, 21:19:37 »
Dziękuję Justku, bo już wpadałam w paranoję z powodu mojego, rzekomego, beztalencia w szukaniu filmów po necie. Trudno, bardzo mi przykro. Tym bardziej, że przez najbliższy tydzień raczej chyba nie pokaże go telewizja :(
Gdyby ktoś mógł jakoś pomóc jednak...w jakiś sposób...czekam na pW ;D

Przy okazji. Z "Powrotem do przyszłości" raczej nie powinno być kiedyś problemu, jeśli chodzi o dostępność w sieci, ale mimo tego dzisiaj można obejrzeć w telewizji. Mam nadzieję, że kiedyś znajdzie się w harmonogramie, bo mam ochotę porozmawiać o tym filmie. Interesuje mnie tytuł - podróże były przecież w obie strony że tak powiem oraz paradoks dziadka w tym kontekście.  ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 26, 2013, 08:22:01 »
Ratunku! Czyżby następny seans miał się również odbyć beze mnie? <placze> Od wczoraj szukam "Rzeczpospolitej babskiej" - bezskutecznie  :( Ja mało pamiętam ten film....
Kiedy poznamy dalszy harmonogram? ;) Jak znam tytuł wcześniej to wcześniej mogę ponarzekać, iż znaleźć w sieci nie mogę. Poza tym 8 czy 9 osób gadających o jednym filmie to mega wydarzenie. Nie mogę się doczekać  <jupi>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 26, 2013, 08:25:05 »
Ojej, nie ma? :(
Jak nie można nigdzie znaleźć to lepiej zmienić film na jakiś dostępniejszy :P
Bo będzie tak jak z Cudzym szczęściem. Prawie nikt tam nie dyskutował :(