Autor Wątek: Czas honoru (od 10 do 16 sierpnia)  (Przeczytany 42553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Czas honoru (od 10 do 16 sierpnia)
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 24, 2013, 22:07:48 »
Ja nie zrezygnowałam...wręcz przeciwnie :) Jestem już w trakcie oglądania IV sezonu co przemawia na korzyść serialu, bo pomimo niewielkiej ilości wolnego czasu- zdążyłam tyle obejrzeć. Tylko po prostu nie zwykłam pisać sama ze sobą, więc darowałam sobie kolejne posty tutaj i czekałam na odzew kogoś innego.

Próbuję ogarnąć ten przeskok w czasie. Fajnie, że w rezultacie nasi "cichociemni" znów spotkali się w tym samym składzie, nie wyobrażam sobie rozdzielenia ich na dłuższą metę. A Tadeusz od początku mi do nich nie pasował, chociaż zaskoczyło mnie, że jego podstęp jest aż tak zaawansowany, że nawet przeszedł szkolenie w Anglii - i w związku z tym wiedział dosłownie wszystko na temat ich działalności. Dobrze że go zlikwidowali :D Jedynym bohaterem uśmierconym w Edenie, którego mi brakuje - jest Rappke. Nie dlatego, że go polubiłam - broń Boże! - bo odkąd znęcał się nad Rudą na oczach Władka znienawidziłam go wręcz, ale była to jedna z najlepiej granych postaci. Żaden Niemiec nie budził we mnie takich uczuć, autentycznie bałam się, gdy widziałam go na ekranie. Za to zamiast Halbe powinien zginąć Rainer, nie lubię Adamczyka w tym serialu, kojarzy mi się on z kimś raczej pozytywnym :P

Nie przepadam za Wandą. Jestem w tym osamotniona? W tym sezonie już trochę nabrała charakteru, choć ciekawe na jak długo. Lubiłam ją tylko na Pawiaku, no i potem jak ukrywała się w klasztorze. Scena w której dowiaduje się, że jest w ciąży i to prawdopodobnie nie ze swoim ukochanym Bronkiem - pięknie zagrane :) ale potem już gorzej. To samo Lena...wcześniej ją lubiłam, ale od momentu powrotu do getta lubiłam ją coraz mniej, i mniej. A teraz jest mi zupełnie obojętna, podobnie jak nienarodzone jeszcze dziecko, którego życiem stale ryzykuje.

Z wszystkich par najbardziej lubię Rudą i Władka :) Tylko Ruda teraz przez to czym się zajmuje zrobiła się dosyć dziwna i czytałam, że nie jest to zmiana chwilowa. Szkoda, oświadczyny Władka były urocze...bez zbędnych słów, słodkości, bo na to czasu nie było, ale godnie i radośnie. Dał jej znak, że chciałby aby czekała, bo mu na niej zależy i chciałby dzielić z nią życie, a wojna jest jedyną przeszkodą.

Teraz nie mogę się doczekać spotkania Marii i Otta :) Dobrze, że o niej nie zapomniał i że dzięki niemu wydostanie się z Majdanka. Strasznie było mi jej szkoda, gdy ją zobaczyłam...taką zapuszczoną, przestraszoną :( Aktorsko najwyższa klasa, co tu dużo mówić. Wszystko dostosowane do sytuacji: mimika, gesty, ton głosu.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 25, 2013, 18:08:11 »
Ale Justku pędzisz jak burza ;)
Jeśli chodzi o charakterystykę bohaterów - to odbieram ich podobnie. Wanda nabiera charakteru w II serii, wcześniej to jest taka mimoza (co świetnie wychodziło Ostaszewskiej  ;D). Ale Lena wkurzała mnie bardziej. Każą jej uważać, nie wyłazić z mieszkania to ona lezie pod getto...zaczyna ją facet zaczepiać, śledzić, obserwować, ale skąd, nie jest to powód do niepokoju a już na pewno nie do niepokojenia Janka. Ot, taki drobny szczegół.
Nie wiem w którym momencie jesteś, ale Rudą czekają jeszcze różne przeżycia. Jedno wstrzyma Ci dech w piersiach. Przez to co robi staje się dziwna i obojętna na cokolwiek dobrego - to jest fakt, ale tutaj też trzeba być dobrej myśli. Co prawda w finale 5 sezonu za dużo i za bardzo chciano wyeksponować Bronka i Wandę (fuj scena), że mało pamiętam innego, na przykład Władka czy Rudą, ale sama jestem dobrej myśli jeśli chodzi o przyszłość  ;D
Rappke jak Rappke, ale we mnie  prawdziwy strach i przerażenie wzbudzała Graba na Pawiaku  <boi_sie>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 25, 2013, 18:34:08 »
Graba i ten jej... Jak mu było? Co zgwałcił chyba Wandę i któremu Graba dawała...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 25, 2013, 18:52:34 »
Fakt, Graba też niezła była - pomimo ogromnej sympatii do Kasi Dąbrowskiej ta bohaterka była przerażająca. A ten o którym piszesz Maleńka to był Schneider, niezła gnida i rzeczywiście na jego widok też miałam ciarki. Szczególnie po tym co zrobił Wandzie i jak potem potraktował Grabę.

A to ja mam jeszcze pytanie...co z VI serią? Kiedy ma być? I wiadomo już w jakich latach będzie się toczyła akcja? Kiedyś pamiętam, że słyszałam o tym jakoby serial miał mieć tylko 5 sezonów, ale widziałam jakieś zdjęcia z planu kolejnej serii.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 25, 2013, 18:56:27 »
Ma być od przyszłej niedzieli ;) Od 1.09.
Ale co do przedziału czasowego to się nie wypowiem. Niby mają być jakieś retrospekcje, żeby mógł się Antoś Pawlicki jeszcze na trochę pojawić.
Bo ja nadal nie mogę przełknąć tej straty :(
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 25, 2013, 19:17:28 »
Antosia Pawlickiego to mogłaś w lipcu w Międzyzdrojach zobaczyć :D Żałuję że tak późno zabrałam się za oglądanie serialu, pewnie wtedy pojechałabym tam, na pewno mówili coś ciekawego na temat kolejnego sezonu i losu bohaterów.

Póki co mam w takim razie misję, aby do 1.09 skończyć sezon IV i V, aby móc być na bieżąco.

Na razie za mną odcinek 48. Biedna ta Lena, mimo wszystko :P Nie przepadam za nią, ale tyle rzeczy zwaliło się jej na głowę - pierw zranienie Janka, potem jego złapanie, informacja o śmierci rodziców, powrót brata, który teraz musi się ukrywać, bo w każdej chwili mogą go znaleźć i zabić. Że też ona jeszcze to dziecko nosi pod sercem to cud, w każdym innym serialu jeszcze pewnie takie zmartwienie by jej dołożyli.

Michał...naiwny jest :P bo albo mnie się wydaje, albo Osmańska wcale dobrych intencji nie ma. A ten zakochał się w niej, potem ni z gruszki ni z pietruszki oświadczył - mając gdzieś ostrzeżenia brata, jeszcze zaprosił Celinę. A coś mi umknęło czy on z nią nigdy nie zerwał? Po prostu wyjechał i po powrocie się z nią nie kontaktował, tak? W takim razie Konarski to głupek i tyle :P

A najpiękniejsza scena ostatnich odcinków? Jak Maria robiła zakupy i z ukrycia obserwował ją Władek palący papierosa. Cudnie dała mu do zrozumienia, że nie pochwala tego nałogu  <haha> piękne to było, pomimo wojny, ciężkiej sytuacji, konieczności konspiracji...taki matczyny odruch :)

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 25, 2013, 19:20:31 »
Zastanawiałam się czy mam napisać tu czy w tym drugim temacie o "Czasie honoru", ale skoro Justek pytała o VI sezon, to pierwszy odcinek jest już dostępny przedpremierowo i to w dodatku za darmo! Co za gest ze strony TVP :D

http://vod.pl/czas-honoru-wezwanie,139732,w.html#fp=vod

Nie powinnam tego robić, ale nie wytrzymam. Lecę przejrzeć chociaż ten odcinek.  <haha>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 26, 2013, 08:28:00 »
Michał...naiwny jest :P bo albo mnie się wydaje, albo Osmańska wcale dobrych intencji nie ma. A ten zakochał się w niej, potem ni z gruszki ni z pietruszki oświadczył - mając gdzieś ostrzeżenia brata, jeszcze zaprosił Celinę. A coś mi umknęło czy on z nią nigdy nie zerwał? Po prostu wyjechał i po powrocie się z nią nie kontaktował, tak? W takim razie Konarski to głupek i tyle :P
No jasne, że głupek! Chyba najbardziej irytujący z całej czwórki. Nie wiem skąd ta nagła fascynacja Osmańską... No ale on zawsze był psem na baby. Cała ta historia z Osmańską skończy się dość zaskakująco ;)

Ktoś tu wspomniał o cukierkowych scenkach z udziałem Wandy i Bronka i tego, że dużo ich było ;) A i owszem. I ja (wstyd się przyznać) cały czas miałam nadzieję, że czy to na Pawiaku czy później na robotach, ktoś naszą Wandzię wykończy... A tu jak na złość. Ostatni odcinek i ostatnia scenka w tymże odcinku znowu obrzydziła mi tę parkę :P

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 26, 2013, 20:17:17 »
Koniczynko...dziękuję za link  :-* Motywujesz do oglądania, oj motywujesz.

Cała ta historia z Osmańską skończy się dość zaskakująco ;)
Rzeczywiście, bardzo zaskakująco. Teraz troszeczkę żałuję tego co napisałam, ale jak widać nie ja jedna dałam się nabrać, a w rzeczywistości Michał miał rację co do Karoliny. Ale takie życie, był wyrok i trzeba go było wykonać, tylko ja Michała akurat rozumiem, rozumiem jego żal i pretensje do Władka, w końcu kochał tę kobietę, była pierwszą której zdecydował się oświadczyć, chciał ułożyć sobie z nią życie. Jej śmierć z pewnością była dla niego ciosem i sama żałuję, że nie zobaczymy już Osmańskiej w serialu, lubię oglądać tę aktorkę na ekranie nawet jak gra czarne charaktery :)

Wandy i Bronka mam już serdecznie dosyć. Znów cudownie uratowana Wandzia powróciła do swojego ukochanego (skończyłam sezon IV, zaczęłam V) :P Ta para już chyba do końca będzie mi się kojarzyła tylko z tym wpadaniem sobie w ramiona. I z całowaniem się, całowaniem, no i jeszcze raz całowaniem. Bleee.

Za to Ruda i Władek  <serduszko>

Offline Xr

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 26, 2013, 20:35:53 »
Do kiedy tam jest Magdalena Boczarska?,nie lubię jej jak gra.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 26, 2013, 20:44:04 »
Koniczynko...dziękuję za link  :-* Motywujesz do oglądania, oj motywujesz.

Ja oczywiście nie wytrzymałam i przejrzałam wczoraj ten odcinek, głównie w celu sprawdzenia co dzieje się w moim ukochanym wątku.
Spoiler
I dzieje się, ładnie się dzieje, tylko krótko. Jednak jak na pierwszy odcinek serii jest całkiem przyzwoicie.

Teraz właśnie mam zamiar obejrzeć odcinek ze spokojem. Zazdroszczę Ci trochę Justek, że jak obejrzysz sobie ostatni odcinek V serii, to będziesz mogła zaraz obejrzeć pierwszy VI. Ja pamiętam jak najpierw żałowałam, że emisja miała się zakończyć a potem nie mogłam się doczekać września. Dziś już nie mogę się doczekać kolejnego odcinka <haha> Także oglądaj, oglądaj, bo naprawdę warto.

Wandy i Bronka mam już serdecznie dosyć. Znów cudownie uratowana Wandzia powróciła do swojego ukochanego (skończyłam sezon IV, zaczęłam V) :P Ta para już chyba do końca będzie mi się kojarzyła tylko z tym wpadaniem sobie w ramiona. I z całowaniem się, całowaniem, no i jeszcze raz całowaniem. Bleee.

To jest to o czym pisała Maleńka. Ostatni odcinek to dopiero porażka jeżeli chodzi o ten wątek. No i ta scena końcowa... Na samą myśl o niej robi mi się niedobrze. Także teraz cieszę się, że nie muszę śledzić serialu w telewizji, bo tak przynajmniej mogę sobie pominąć sceny z Wandą i Bronkiem, a w tv nie było by takiej możliwości.  :D

Za to Ruda i Władek  <serduszko>

Oj, tak! Wystarczy powiedzieć tylko tyle ile sama napisałaś i już wiadomo o co chodzi. W serialu chyba najbardziej polubiłam tę parę. Poza jedną oczywiście  <haha>

Cieszę się również, że lubisz wątek Marii. Widzę, że dołączyła do nas (mnie oraz Kiki czy Jullci oraz setek innych osób w tym kraju ;) ) kolejna osoba, której ten wątek się podoba. Mnie ta historia zaciekawiła od samego początku i tak trwam przy niej do końca. Z tego względu oglądam serial w dalszym ciągu. Właściwie przede wszystkim dlatego. No i oczywiście dla nieocenionej gry Kasi Gniewkowskiej (ale o tym pewnie będzie niedługo okazja porozmawiać w innym miejscu).

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 29, 2013, 12:28:38 »
Kiedy jeszcze nie oglądałam "Czasu honoru" wydawało mi się, że postać Wandy wzbudza głównie pozytywne emocje, że jest bardzo lubiana przez fanów, szczególnie w duecie z Bronkiem. W tym momencie, po obejrzeniu wszystkich pięciu sezonów...chyba coś musiało mi się wtedy pomylić :D nie wierzę, że bohaterka ta może być bardziej lubiana niż np. Ruda czy Celina. Wanda pomimo tylu lat wojny, tylu przejść - wydaje się żyć jakby w innym świecie. Ruda, Celina, a nawet Lena angażowały się jakoś w działania konspiracyjne, naprawdę ryzykowały swoim życiem, a Wanda? O nią wiecznie ktoś dba. Jak nie matka, to Bronek, jak nie Bronek to nawet Karol. A jej ciągle źle :P Ma pretensje do Bronka, że się ukrywał. Kręci nosem jak chcą odbić Rudą (bo jak ją odbijali to było wszystko okej...), że niby za bardzo ryzykują - choć ona właściwie nie ryzykuje w ogóle. Raz nie chce wyjeżdżać, bo przecież teatr, bo nikt jej nie rozumie, a kilka odcinków później proponuje Bronkowi: może byśmy gdzieś wyjechali? ::)

To jest to o czym pisała Maleńka. Ostatni odcinek to dopiero porażka jeżeli chodzi o ten wątek. No i ta scena końcowa... Na samą myśl o niej robi mi się niedobrze. Także teraz cieszę się, że nie muszę śledzić serialu w telewizji, bo tak przynajmniej mogę sobie pominąć sceny z Wandą i Bronkiem, a w tv nie było by takiej możliwości.  :D
Ostatnia scena jest taka, jakby to Wanda i Bronek byli najważniejsi w tym sezonie. Te prawa, ten słodki pocałunek...rzeczywiście mdłości gwarantowane :P Szczególnie szkoda mi było w tym momencie Władka, który tak naprawdę nigdy nie miał takiego słodkiego życia jak oni, a w momencie, gdy Bronek wraz z ukochaną całowali się na oczach wszystkich, jego ukochana - Ruda - z trudem wracała do zdrowia setki kilometrów od niego, a jemu towarzyszyła obawa o jej życie, bezpieczeństwo. Szkoda że tej pary nigdy nikt w tym serialu jakoś nie wyróżniał.

Dlatego podobnie jak Ty, Koniczynka, najbardziej lubię Marię oraz parę: Maria i Otto :) Niby czytałam, że mają ich połączyć wspólne przejścia, ale nie spodziewałam się, że tyle pięknych scen między nimi zobaczę w 5 sezonie. Nie sądziłam również, że Otto okaże się być takim ciepłym, troskliwym człowiekiem i że tak bardzo zacznie mu na Marii zależeć. Dlatego jeśli chodzi i doktor Marię to najbardziej lubię pierwszy sezon, gdy troszczy się o synów, jej ukradkowe spotkania z Czesławem oraz sezon piąty, gdy tuła się wraz z Ottem. I te piękne odcinki, gdy żona Otta źle traktuje Marysię, a ten na każdym kroku ją wspiera, a potem decyduje się zostać i wraz z nią pojechać do Polski. Niby nic, niby tylko spojrzenia...a tak pięknie zagrane  <zauroczony> w ich oczach widać wtedy każde uczucie, każdą wątpliwość, niepewność, obawę i...szczęście.
No i oczywiście odcinek finałowy, pocałunek, ale przede wszystkim wyznanie: Nie pozwolę żebyś mnie zostawił...nigdy...

Po finałowym odcinku oczywiście najbardziej szkoda Janka :( Tylko znowu...nie wiem co ja mam z tymi kobietami w CH, ale znów wydaje mi się, że gdyby nie Lenka, która jest taką absorbującą bohaterką, to Janek miałby lepszy refleks, a może nawet nie musiałoby dojść do jego starcia z tym mężczyzną. Może po prostu zdążyłby uciec stamtąd. Oczywiście wiem, że tak by się nie stało, bo fabuła jest taka, a nie inna, ale to nie zmienia faktu, że odniosłam takie a nie inne wrażenie. Za Leną też nie przepadam :P

Dziś już nie mogę się doczekać kolejnego odcinka <haha>
Teraz i ja dołączam do tego grona :D Co prawda czas oczekiwania będzie krótszy niż po finale sezonu, ale jednak. Tyle się naczytałam ostatnio newsów, szczególnie dotyczących Marii i Otta, że znów jakieś zawirowania, emocje, kłopoty. Dlatego zaraz szybciutko prześledzę odcinek 6x01, a później będzie wypatrywała kolejnych.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 29, 2013, 12:39:50 »
Śmierć Janka była najbardziej głupia z możliwych  :P Powinni się jeszcze dłużej tam całować, to by Lenkę przy okazji też kulka jakaś drasnęła  :P
Ja się też nie mogę doczekać nowego odcinka...ale bardziej ze względu na Władka. Ech, o ile te wieści obiegające Internet są prawdziwe      <mysli>  <boi_sie>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 29, 2013, 12:47:29 »
Ja za to utknęłam na początku 2 sezonu i jakoś nie mogę zebrać się w sobie by iść dalej. :P
Co prawda przyczyną jest tez notoryczny brak czasu, bo ciągle coś robię i na seriale po prostu go brak. Może uda mi się niebawem powrócić jak trochę się wszystko mi uspokoi. Bo teraz to niezły harmider :D
A że serial nie porwał mnie to mam mniejszą motywację do kontynuowania... Niestety jestem chyba dziki dzik jeśli chodzi o produkcje fabularyzujące historię...

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 30, 2013, 16:39:58 »
No jasne, że głupek! Chyba najbardziej irytujący z całej czwórki. Nie wiem skąd ta nagła fascynacja Osmańską... No ale on zawsze był psem na baby. Cała ta historia z Osmańską skończy się dość zaskakująco ;)

A co się stało z Hanią? (Pamięta ktoś jeszcze kogoś takiego?   <zawstydzony> ). Nie mogę sobie przypomnieć takiego momentu, w którym jej wątek był jakoś rozwiązany  <mysli> W którym momencie serialu można coś takiego znaleźć?
W odcinku 19 Michał ugania się już za Celiną  ;D
Za to bardzo fajnie jest sobie przypomnieć pierwsze spotkanie Rudej i Władka, który się uroczo jąkał :D