Autor Wątek: Serie "Rozlewiska" (od 20 do 26 lipca)  (Przeczytany 10140 razy)

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
Serie "Rozlewiska" (od 20 do 26 lipca)
« dnia: Lipiec 20, 2013, 12:11:56 »
SERIE "ROZLEWISKA"
(od 20 do 26 lipca)

Za kanwę scenariusza serialu posłużyła bestsellerowa książka Małgorzaty Kalicińskiej pod tym samym tytułem. To ciepła, pełna optymizmu, humoru i życiowej mądrości opowieść o wyboistej drodze, jaką czasami trzeba przejść, by w końcu odnaleźć swoje miejsce na ziemi, poznać sens istnienia, zasmakować szczęścia i miłości. Pięknie sfilmowana historia rozgrywa się głównie w mazurskich plenerach oddających piękno i potęgę przyrody.

Zapraszam wszystkich do oglądania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami! <usmiech>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Serie "Rozlewiska" (od 20 do 26 lipca)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2013, 18:49:25 »
A który sezon jest brany przede wszystkim pod uwagę?
Ja lubię trzeci czyli "Życie nad rozlewiskiem", może dlatego, że Gośka z Konradem zaczynają do siebie wracać. To są faktycznie dwie polówki jabłka. No i też ja osobiście ciężko trawiłam "czasy januszowe"...
Pierwszy sezon obejrzałam od deski do deski na samym końcu i jakież było zdziwienie, kiedy się okazało, że w temacie zdrady nie tylko Konrad ma coś za uszami.  :o A wcześniej gotowam była go powiesić za to odejście, rozwód, zdradę. I za przyjeżdżanie nad rozlewisko z kochanką również. Kiedy zobaczyłam pierwszy odcinek i zobaczyłam co pani Małgosia w wersji Whitney Houston z połowy lat 80-tych, to mi przeszło.
Ale cały serial jest ok - bohaterowie (w tym matka proboszcza  <zakochany>) i klimat. 

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2013, 19:55:48 »
A który sezon jest brany przede wszystkim pod uwagę?
Wszystkie! :D

Zgadzam się z Tobą, Jean - Konrada lubię wyłącznie z Gośką, a czasy, kiedy ona była z Januszem uważam za kompletną porażkę. Nie znosiłam go. Prawda jest taka, że nigdy nie obejrzałam całej serii od deski do deski, częściej wybrane sceny lub odcinki, toteż wątek alkoholowy omijałam szerokim łukiem. Zatem gdybym miała przywołać moje ulubione sceny związane z Małgosią i Konradem, bez wahania wspomniałabym o ósmym odcinku "Nad rozlewiskiem..." - Konrad kupuje konia i planuje budowę ośrodka jeździeckiego.

Wracając do korzeni, serial zaczęłam oglądać z powodu pani Marysi Pakulnis, a jej bohaterka, Ewa Sztern, szybko przypadła mi do gustu. Jest ekscentryczna, wielu może wydać się po prostu wielkim dziwadłem, ale ja ją wprost uwielbiam! Swoją drogą w czwartej serii nieco "schodzi na ziemię". :D Miałam tylko nadzieję, że wątek jej rodziny zostanie inaczej rozwiązany, ale widocznie życie nie może składać się z samych happy endów.

w tym matka proboszcza  <zakochany>
O, ta też jest niezła! <smiech>

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2013, 21:03:16 »
A mi się kiedyś tam Małgosia z Januszem podobała, może to nie było uczucie, może to nie była miłość, tylko chwilowa fascynacja, tego nie wiem, ale momentami ładnie razem wyglądali. Co prawda od samego początku (nawet wtedy jak Gośka była z Januszem) uważałam, że ona jest przeznaczona dla Konrada, że to właśnie z nim powinna być, dlatego III serię ubóstwiam!  <rumieniec> Cudownie było patrzeć na zakochaną Małgosię, na starającego się Konrada!  <serduszko>

w tym matka proboszcza  <zakochany>
O, ta też jest niezła! <smiech>
I do tego ten organista Maciej <hahaha>

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:03:01 »
A według mnie Gosia dalej powinna być z Januszem. Pasowali do siebie.
I to tego Janusz był fotografem <serduszko>, a ja po prostu mam słabość do fotografów  <rumieniec>
Chociaż muszę przyznać, że kiedy Gosia obchodziła urodziny i tańczyła z Januszem, to podobało mi się, kiedy Konrad spoglądał na nich ukradkiem :D. Widać było, że jest zazdrosny :D

Róża! Uwielbiam te kobietę. A przede wszystkim uwielbiam patrzeć, kiedy rozkazuje swojemu synowi. Wszystko ma być zrobione pod jej dyktando  <szczerzy_sie>
'- Jestem w Tobie coraz bardziej zakochany
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?
- Bo kiedy się zakocham, czas staje w miejscu'

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:16:54 »
Tak miło wracacie wspomnieniami do III serii, że może i ja sobie wybiórczo sceny z kilku odcinków odświeżę. :D Zacząć należy od tego, że moim zdaniem Konrad z Adą w ogóle do siebie nie pasowali. Dobrze, że się w porę chłop opamiętał. ;D

A według mnie Gosia dalej powinna być z Januszem. Pasowali do siebie.
Janusz był alkoholikiem. To po pierwsze i najważniejsze. Jakoś nie potrafię wyobrazić sobie ich wspólnej przyszłości. Poza tym Bartka Kasprzykowskiego akurat w tej roli strawić nie mogłam. Dziwne, bo w "Ranczu" bardzo go lubię. :D

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:26:24 »
Ada według mnie była bardzo dziwna. Strasznie zazdrosna o Konrada. Rozumiem kochała go, no ale bez przesady. Jako postać w filmie, to mnie nie urzekła. Rozbiła małżeństwo. :zla: Widać było, że Gosia cierpiała i to w znacznej części przez Adę. A tak ogólnie, to nie przepadam za ''osobami trzecimi'' w związku. <papa>

Zgadzam się. Janusz był alkoholikiem, ale to go jednak nie przekreśla. Gdyby chociaż starał się być silny i walczyć o miłość Gosi, to pewnie wyszedłby z nałogu. Jego ukochana na pewno by mu pomogła.
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:40:19 »
Jeśli chodzi o związki, to nie przekreślam alkoholików samych w sobie, jeżeli mają wolę walki i starają się zerwać z nałogiem. Nie tylko dla tej drugiej osoby, ale i dla siebie samego. Janusz w tej kwestii poległ zupełnie. Może jestem stronnicza, może zbyt surowo go oceniam, ale nie polubiłam tej postaci, a w roli partnera Gosi zdecydowanie wolę Konrada.

A tak ogólnie, to nie przepadam za ''osobami trzecimi'' w związku. <papa>
Raczej nikt nie przepada... :ysz:

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:46:44 »
Dlatego ja również przeżyłam szok, kiedy Janusz postanowił odejść od Gosi. :ysz:
Ale z drugiej stronie to dobrze, że ułożyła sobie życie z Konradem. Przynajmniej nie była już sama.

Spodobał mi się jeszcze miejscowy chór i ich piosenki  <krzykacz>
A przede wszystkim bezcenna była mina Róży, kiedy usłyszała ich przebój o ''gorzałce''  <smiech>
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?

Offline Jullcia

• Aneta&Marek
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2013, 23:04:54 »
Za namową Kiki, przybywam.
To tak, serial oczywiście oglądam, bo jest Pani Maria. Oglądałam od I serii, dzięki babci. Podobała mi się tam Kaśka.  :D Szczerze już nie wiele pamiętam z I sezonu, więc się nie wypowiem.
Również uwielbiam Róże i organistę.
Za Januszem nie przepadałam jakoś, tak po prostu go nie trawiłam. Oczywiście, czekam na jakże potrójne wesele Basi i Tomasza, Konrada i Gosi oraz Piernasiów.  <zauroczony>
Uwielbiam Ewę, kolorowy ptak. Po prostu jest świetna, uwielbiam p. Marię w tej roli. Od początku ją polubiłam, taka zakręcona, pozytywna dziwna postać. Jak już kiedyś napisałam nie zawsze te chustki pasowały do p.Marysi, ale teraz w tym sezonie pojawiała się bez.
Nie wiem czy słyszeliście, ale chyba będzie następna seria.  :D
Tyle na razie ode mnie jutro odezwę się więcej, bo jestem trochę nie ogarnięta.  :D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2013, 23:24:44 »
Ale z drugiej stronie to dobrze, że ułożyła sobie życie z Konradem. Przynajmniej nie była już sama.
I wszystko wróciło na swoje miejsce. <usmiech>

Tak, Ewa to cudowna postać! Te jej chusty, dziwaczny sposób bycia, specyficzne gesty... Powrót do miejsca, w którym kiedyś spędziła chwile namiętności przyniósł nową miłość w dojrzałym wieku. Mówiłam to już wiele razy, ale tutaj nie, więc powtórzę - uwielbiam scenę na łące, kiedy w tle leci "Casta Diva". <serduszka>

Nie wiem czy słyszeliście, ale chyba będzie następna seria.  :D
No właśnie słyszałam, ciekawa jestem co wymyślą. :D

Podobała mi się tam Kaśka.  :D
Nie potrafiłam przebrnąć przez książkę "Dom nad rozlewiskiem", ale sięgnęłam po audiobooka i muszę przyznać, że do Kaśki Marty Klubowicz też mam spory sentyment.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2013, 11:48:16 »

Pierwszy sezon obejrzałam od deski do deski na samym końcu i jakież było zdziwienie, kiedy się okazało, że w temacie zdrady nie tylko Konrad ma coś za uszami.  :o A wcześniej gotowam była go powiesić za to odejście, rozwód, zdradę. I za przyjeżdżanie nad rozlewisko z kochanką również. Kiedy zobaczyłam pierwszy odcinek i zobaczyłam co pani Małgosia w wersji Whitney Houston z połowy lat 80-tych, to mi przeszło.
Ale cały serial jest ok - bohaterowie (w tym matka proboszcza  <zakochany>) i klimat. 
Mogłam co nieco już zapomnieć, więc przypomnijcie mi, w którym momencie I odcinka Gośka zdradziła Konrada?
Wydawało mi się, że mąż poszukał zastępstwa w na etacie żony, bo oboje w karierę bardziej poszli, niż w pielęgnowanie związku. Za mało czasu sobie poświęcali. I właściwie, cała ta zdrada Konrada, to chyba raczej większa "aktywność" Ady, niż jego samego. To ona stanowiła siłę napędową w ich związku. Facet "tylko" się poddał temu, co oczywiście nie umniejsza jego winy.

Pamiętam, że był jakiś młody zafascynowany Gośką, ale chyba do niczego między nimi nie doszło. Było coś konkretnego pokazane?
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2013, 14:39:41 »
Pamiętam, że był jakiś młody zafascynowany Gośką, ale chyba do niczego między nimi nie doszło. Było coś konkretnego pokazane?
Szczerze mówiąc - nie wiem. Również zdziwiłam się tym, co napisała Jean, ale tak jak już wcześniej wspomniałam, nigdy nie oglądałam całego sezonu odcinek po odcinku, więc mogę mieć spore braki w informacjach. ;)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2013, 16:15:37 »
W pierwszych odcinkach I serii coś między Gośką a Konradem się wypaliło, to fakt. Zajmowali się pracą, zapominali o sobie aż tu nagle pojawiła się Ada, która od samego początku omotała sobie Konrada wokół palca, facet robił wszystko to na co ona miała ochotę, w pewnym momencie miałam wrażenie, że już nigdy nie wyplącze się z tego chorego związku i będzie brnął w to dalej.
Ada dominowała w ich związku, a Konradowi jakoś to specjalnie nie przeszkadzało, może ona miała dla niego więcej czasu niżeli Gośka, nie mam pojęcia. Ale oczywiście to nie usprawiedliwia jego zachowania, chociaż patrząc na III serię jak ponownie się do siebie zbliżyli to cieszę się, że wzięli ten rozwód, że się rozstali, nie będąc razem mogli zrozumieć, że to siebie tak naprawdę kochają i kochali zawsze, że to tylko siebie pragnął i swojej bliskości.  <zauroczony>

że w temacie zdrady nie tylko Konrad ma coś za uszami.  :o
Mogłam co nieco już zapomnieć, więc przypomnijcie mi, w którym momencie I odcinka Gośka zdradziła Konrada?
Ja również nie pamiętam tego epizodu, co prawda bardzo dawno oglądałam I serię więc mogłam przeoczyć kilka rzeczy. :)

Ewę uwielbiam!  <serduszko> Za jej chusty, mimikę, niecodzienne stroje, za jej zachowanie - jest naprawdę genialną postacią!  <zauroczony> Bardzo byłam ucieszona, kiedy małymi kroczkami jakoś zbliżała się do Piernackiego, tworzą suuuper parę! Bardzo przyjemnie się na nich patrzy!

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2013, 16:28:51 »
Ada dominowała w ich związku, a Konradowi jakoś to specjalnie nie przeszkadzało, może ona miała dla niego więcej czasu niżeli Gośka, nie mam pojęcia. Ale oczywiście to nie usprawiedliwia jego zachowania, chociaż patrząc na III serię jak ponownie się do siebie zbliżyli to cieszę się, że wzięli ten rozwód, że się rozstali, nie będąc razem mogli zrozumieć, że to siebie tak naprawdę kochają i kochali zawsze, że to tylko siebie pragnął i swojej bliskości.  <zauroczony>

A to pewne jak w banku, przecież z nim pracowała <haha>.
Osiem godzin na dobę (a i jakieś nadgodziny pewnie by się znalazły) tuż za ścianą, a może nawet tuż przy jego biurku stało jej biurko.

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski