Strefa telewizyjna > Wakacyjna strefa telewidza 2013
The good wife (od 13 do 19 lipca)
Kiki:
THE GOOD WIFE(od 13 do 19 lipca)
Peter Florrick, prokurator generalny hrabstwa Cook (Cook County State's Attorney) i jednocześnie mąż głównej bohaterki, Alicii Florrick, podaje się do dymisji w związku ze skandalem seksualnym i korupcyjnym. Kilka miesięcy po tym wydarzeniu Alicia, po trzynastu latach przerwy na wychowanie dzieci, wraca do pracy by utrzymać siebie i rodzinę.
Zapraszam wszystkich do oglądania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami! <usmiech>
El:
Nie wiem, czy to był dobry pomysł z tygodniem "Żony idealnej" <jezyk>
Propozycję podałam, nikt się w tej sprawie nie odezwał, więc Kiki temat założyła <haha>
Na temat serialu pisałam już parę razy przy okazji innych spraw, więc nie bardzo wiem, o czym tutaj mogę jeszcze wspomnieć. Gdyby ktoś chociaż zaczął, to mogłabym się odnieść. Z naszej dyskusji ktoś mógłby cos tam dla siebie interesującego, zachęcającego do oglądania wyłowić. A tak, to ten temat nie ma racji bytu. Sama ze sobą nie będę gadać <haha>
Może ten materiał nieco zachęci? <szczerzy_sie>
"The Good Wife" Trailer
Mamy tu naprawdę wysokiej klasy aktorstwo i to we wszystkich możliwych planach, bohaterowie wielowymiarowi - nikt tu nie jest albo czarny, albo biały, każdy ma zalety i wady (sam tytuł jest nieco przewrotny, bo można sobie zadać pytanie, czy Alicia była żoną idealną przed aferą Petera, czy po tym jak postawiła na swoje i dzieci życie), są sprawy sądowe "normalne" spotykane w innych serialach, ale efektownie prowadzone, są też takie, które dotyczą sytuacji z pierwszych stron współczesnych gazet. W tle intrygująco rozwijające się wątki prywatne nie tylko głównej bohaterki, także pozostałych pracowników kancelarii. Świetny soundtrack.
Prawdę mówiąc nie spotkałam się jeszcze (czy to czytając recenzje, czy artykuły, czy biorąc udział w rozmowach ze znajomymi) z jakimikolwiek złymi recenzjami. Nawet faceci wystawiają serialowi wysoką ocenę <jezyk>
Pięciokrotnie nominowany do Złotych Globów, w tym dwa razy wygrana.
Sześciokrotnie nominowany do nagrody EMMY, w tym trzy razy wygrana.
I wiele innych nominacji i nagród, m.in Amerykańska Gilda Producentów Filmowych, Amerykańska Gilda Aktorów Filmowych, Amerykańska Gilda Scenarzystów, People's Choice, Satelity.
Klaudia:
El, a gdzie można obejrzeć? Chociaż z jeden odcinek? :)
El:
Chyba na wszystkich serwisach filmowo-serialowych online.
Kiedyś Kiki podawała adresy do oglądania "Gry o tron". Tam też można znaleźć "The good wife".
Kinomaniak i Zalukaj to chyba było.
Kiki:
Jak zwykle spóźniona, ale obejrzałam pierwszy odcinek. <jezyk>
Świetny serial! El, wspominałaś kiedyś, że można porównywać go z naszym "Prawem Agaty" - zgadzam się z tym. Alicię, podobnie jak mecenas Przybysz, cechuje niekonwencjonalne podejście do sprawy. Któż wpadłby na to, by przyglądać się przelatującym nad parkingiem reklamówkom? W zasadzie dzięki temu wybroniła się przed odsunięciem od sprawy.
Jeszcze nie do końca za wszystkim nadążam, nie wszystkie postacie potrafię wymienić z imienia i nazwiska czy choćby z "urzędu", ale myślę, że z czasem wszystko się wyklaruje.
Przykrą sprawą jest też sposób w jaki główna bohaterka powróciła do pracy w zawodzie. Nie dość, że jej mąż został skazany, to jeszcze wyszły na jaw jego romanse i przygody z prostytutkami. W takich sytuacjach trudno szukać dla niego jakiegoś usprawiedliwienia - jakiegokolwiek. W jakiej sytuacji zostały postawione ich dzieci? Przez jaką drogę musiały przejść, kiedy dziennikarze nie odstępowali ich rodziny na krok?
Chyba będę oglądała dalej, wciągnęło mnie! :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej