Autor Wątek: Gra o tron (od 6 do 12 lipca)  (Przeczytany 50970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Gra o tron (od 6 do 12 lipca)
« Odpowiedź #75 dnia: Maj 17, 2014, 20:01:21 »
Ja pierniczę...
Skończyłam pierwszy sezon.
Ned Stark... Źle zrobił, że powiedział blond małpie czyli królowej, że wie o tym, iż ta sypia z bratem. Podpisał na siebie wyrok.
Nie sądziłam, że powie nieprawdę by się ocalić. Może i zrobił to dla dzieci, ale obserwując go przez 9 odcinków, myślałam, że honor jest dla niego najważniejszy. Mimo, iż nie pałałam do tej postaci wielką sympatią - jego śmierć mnie zasmuciła.
Mały (chciałam użyć przekleństwa, ale się powstrzymam) król to wyjątkowy łajdak. Najpierw go upokorzył, a potem kazał zabić. Ojca swojej "ukochanej". Zgroza. Ale czego się można spodziewać po nim, skoro ma takich rodziców.

Kolejna śmierć, która mnie zasmuciła - to śmierć Drogo. Matko jak mi go było szkoda. Deanerys jeszcze bardziej. Straciła męża i synka. I już nie usłyszę tego - księżycu mojego życia i moje słońce i gwiazdy. Straszna szkoda.

Ale małe Ignasie na koniec odcinka był super (smoczki skojarzyły mi się z moim yoreczkiem ;) ).

Jutro - albo dziś jeszcze zaczynam 2 sezon ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2014, 09:52:34 wysłana przez Maleńka »
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #76 dnia: Maj 18, 2014, 21:15:10 »
Taka decyzja Neda nie  zrobiła zbyt dużej plamy na honorze. Zrobiłaby większą, gdyby faktycznie zdradził. Wszyscy wokół, w tym lud Królewskiej Przystani bez przerwy spragniony igrzysk ( swoją drogą, pochód Neda przed oblicze króla...i kata, wśród wrzeszczącego tłumu przywodzi na myśl ostatnią drogę Chrystusa), bez względu na jego przyznanie się i tak uważali go za zdrajcę.
Upokorzył się dla córek.
Cała ta scena była dla mnie tak przejmująca, że nawet ta z 9 odcinka 3 sezonu jej nie przebiła.  :)
Brakuje mi Neda bardzo. Serial mnie wciąga nadal pewnie dlatego, że ...kiedyś gdzieś usłyszałam, że Joffrey ma się pożegnać z życiem i liczę, że to się okaże być prawdą ;).

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #77 dnia: Maj 18, 2014, 21:23:56 »
Cała ta scena była dla mnie tak przejmująca, że nawet ta z 9 odcinka 3 sezonu jej nie przebiła.  :)
Faktycznie, śmierć Neda jakoś bardziej mnie wzruszyła niż zdarzenia z Krwawego Wesela (bo jak mniemam o ten odcinek Ci chodzi?), choć tam giną bohaterowie, których darzyłam większą sympatią. Jednak jakoś tak sam fakt, że do końca był człowiekiem prawym, honorowym, a jednak został tak brutalnie zamordowany na oczach tylu ludzi, wśród których była jego najmłodsza córka :( Bardzo poruszająca i zapadająca w pamięci scena, to zwolnione tempo...i te ogromne, niewinne, pełne przerażenia oczy...

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #78 dnia: Maj 18, 2014, 23:25:29 »
Tak, chodziło mi o zdarzenia z Krwawego Wesela. Ja lubię całą tę rodzinę, tak więc wydarzenia te mocno mną wstrząsnęły. Ale nie tak jak śmierć Neda. Po pierwsze, jego lubiłam najbardziej. Po drugie, ta scena z pierwszej serii naprawdę majstersztykowa i na długo do zapamiętania.
Wesela w tym serialu są ...mocne. Jedne krwawe, drugie...ciekawe. W czwartym sezonie odbyło się moje ulubione:)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #79 dnia: Maj 19, 2014, 10:14:23 »
Spoiler
kiedyś gdzieś usłyszałam, że Joffrey ma się pożegnać z życiem i liczę, że to się okaże być prawdą ;).
Już zginął sesese. Nie oglądałam, ale widziałam obrazki prezentujące jego śmierć.
I z jednej strony "wreszcie" a z drugiej będzie mi tej kanalii brakowało, bo to fantastycznie zbudowana postać i wnosiła smaczek do serialu
.
I w porównaniu z "bękartem", który terroryzuje tiona (czy jak mu tam) to dobrze mi się go oglądało. Natomiast ten bękart mnie przeraża i zniesmacza. :P Zwłaszcza jak najpierw odciął penisa tamtemu a potem jadł sobie kiełbasę... Moja wyobraźnia spowodowała wywrócenie żołądka na drugą stronę.  :P

Tak śmierć Neda jest bardzo przejmująca. Genialnie poprowadzona cała scena, spodlenie, skazanie prawego człowieka... Jeszcze Arya obserwująca z daleka to wszystko...
Krwawe gody też są dobrą sceną aczkolwiek ciut przerysowaną i w pewnym momencie nawet mnie rozśmieszyły.
Najbardziej żal mi było wilka... :(
Bardziej podobało mi się odegranie się Aryi na zabójcach brata i matki :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #80 dnia: Maj 19, 2014, 10:38:53 »
Ale żeś teraz pojechała po całości ze śmiercią Lady Stark i brata Aryi!

How could you?!
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #81 dnia: Maj 19, 2014, 10:47:23 »

Spoiler
Ja już widziałam śmierć tego psychopaty, o czym wspomniałam w poprzednim swym poście :)
Kanalii w tym serialu ci dostatek. Sama powiedziałaś o jednym.
Ja teraz z całą mocą mogę powiedzieć, iż cokolwiek się dalej stanie, jestem usatysfakcjonowana ;)

Oraz

Spoiler
Bardziej podobało mi się odegranie się Aryi na zabójcach brata i matki

Aryja się odegrała na zabójcach osobiście wykonujących tę rzeź...ale główni winowajcy nadal sobie hasają - zwłaszcza Tywin.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #82 dnia: Maj 19, 2014, 10:48:40 »
O jezu...BlackTiger, ale poleciałaś :P My tu Jean specjalnie ukrywamy imiona bohaterów, aby Maleńka się nie domyśliła o kogo chodzi, a Ty wywaliłaś wszystko, nie ukrywając w spoilery. Nieładnie, nieładnie, popsułaś trochę Basi oglądanie.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #83 dnia: Maj 19, 2014, 14:28:43 »
Stało się, ale Maleńka nie zna wszystkich szczegółów, okoliczności, przyczyn, aspektów, tak więc nie wszystko jest takie "stracone" i wiadome. W tym serialu czasami cała otoczka jest ważniejsza niż sam zaistniały fakt.
Psuje to na pewno przyjemność oglądania, ale na szczęście jest jeszcze kilka innych wątków.
Tak w ogóle Maleńka to gdzie utknęłaś? Fajnie się komentuje tak na bieżąco,  przynajmniej ja mam taką manię rozkładania wszystkiego na czynniki pierwsze  <smiech>
A ogląda ktoś w ogóle 4 sezon? Tam dopiero takie rzeczy wychodzą na jaw, że...szok  ;D
Tak więc pytanie mam do El, bo ona raczej jest na bieżąco  ;D
Spoiler
Czy, skoro ta cała Lady z doliny (siostra Catelyn) otruła swojego męża razem z "Paluchem", to można uznać, że śmierć Joffrey'a to także ich robota, a ściślej lorda Beilisha? Dobrze im poszło trucie jednej przeszkody, więc stali się specami. Po kiego czorta jednak zabierał stamtąd Sansę? Co mu to dało? Udobruchanie Lady z Doliny i ożenienie Sansy z jej kuzynem - Robinem?

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #84 dnia: Maj 19, 2014, 14:55:19 »
Ołć sorry, bo wprowadziłyście mnie w błąd mówieniem o tym bez spoilerów i nie zauważyłam, że faktycznie nie ma imion..., bo to takie logiczne dla mnie było o kogo chodzi...

<kajam się> <błagam o wybaczenie> <głupi tygrys> Maleńka wybacz... zrobiłam Ci niechcący to, co mi kiedyś kwejk...  <rumieniec>
Przepraszam aż mi głupio.

Psuje to na pewno przyjemność oglądania, ale na szczęście jest jeszcze kilka innych wątków.
Na szczęście zupełnie nie psuje, bo tak czy siak to duże zaskoczenie... i człek przeżywa.
Niemniej raz jeszcze przepraszam.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #85 dnia: Maj 19, 2014, 15:54:46 »
Tak w ogóle Maleńka to gdzie utknęłaś? Fajnie się komentuje tak na bieżąco,  przynajmniej ja mam taką manię rozkładania wszystkiego na czynniki pierwsze  <smiech>
Utknęłam wczoraj z rozdziawioną buzią, jak Ruda (która wzbudza we mnie niechęć) urodziła jakiegoś czarnego potwora. Spojrzałam na zegarek - 22:07 i już niestety nie mogłam obejrzeć kolejnego odcinka.

Niektóre momenty wręcz przyspieszałam. Np. jak Joeffry dostał od wujka dwie prostytutki z okazji imienin. Zabił jedną? Widziałam, że celował do niej z kuszy, ale nie mogłam na to patrzeć więc przewinęłam.

Wyjątkowo okrutny debil. To jak upokarza Sansę - przechodzi ludzkie pojęcie. Dobrze, że Tyrion wpadł na tę salę i zabrał stamtąd dziewczynę, bo pewnie zostałaby całkiem naga.

PS Magda - ptasie mleczko w białej czekoladzie i wybaczę Ci wszystko ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #86 dnia: Maj 19, 2014, 17:37:59 »
Mówiłaś, że zaczniesz 2 sezon a nie  że dojdzie zaraz do połowy  :D
Ruda, znaczy kapłanka Stannisa? Wyjątkowo pomylona i chora osoba. Nie może sobie co prawda zaszaleć tak jak Jeffrey (trup rano, trup na wieczór), ale  ma ogromny wpływ na Stannisa, no i macza paluchy w magii. Ta scena porodu wyjątkowo niesmaczna i obrzydliwa. To, co się urodziło też będzie miało zadanie do spełnienia <boi_sie>
Joffrey żadnej z tych prostytutek nie zabił, ale jedna rzeczywiście nie przeżyła. Zabiła ją druga pod kuszą skierowana w siebie...więc albo tamta albo ona. Tak więc ta panienka lekkich obyczajów co kiedyś przybyła na wozie z kapustą z Winterfell jeszcze jakiś czas pożyje.  :)
Tyrion ...i ma trochę dobrego serca (co jest w tej rodzinie niebezpieczne) i jest dobrym strategiem i pewnie kiedyś będzie tego żałował.
Najbardziej mi się podobały porządki przez niego poczynione zaraz po zostaniu królewskim namiestnikiem - ukaranie dowódcy straży za zdradę (za sprawę Neda też) i wyrzucenie z Małej Rady tego całego maestra...zboczonego starucha z długą brodą  :P
za jakiś czas pewnie odbije mu się to czkawką...bo taka jest kolej rzeczy w tym serialu...ale najważniejsze, że to zrobił.
Plus to, że powiedział Cersei, że jest dla ojca rozczarowaniem (nie upilnowała Aryi).
Tymczasem wysłał lorda Litllefinger na pertraktacje do Catylyn w sprawie wymiany córek Starków (choć w Królewskiej została tylko jedna :P) na Jamiego. Arya z kolei trafiła do twierdzy Tywina  <boi_sie>  (Mam nadzieję, że mi się nie myli kolejność zdarzeń).   <mysli> Chwilowo nie będzie tam miała źle ;)
Nie wiem dlaczego, ale ja od początku najbardziej lubiłam Starków z Północy
Joffrey to socjopata, psychopata i życzę mu śmierci :P

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #87 dnia: Maj 19, 2014, 17:47:54 »
Nie wiem dlaczego, ale ja od początku najbardziej lubiłam Starków z Północy
Ja też. Ludzie honorowi, prawi, wierni tradycji, ale jednocześnie odważni, gotowi do walki w imię wyższego dobra. Pomieszanie rodu Starków z rodem Tullych, których hasło brzmi: "Rodzina. Obowiązek. Honor." - to najlepsza możliwa kombinacja. Uwielbiałam Neda i Catelyn, ich wspólne życie, podejście do wychowywania dzieci. Dlatego to przykre, że tak niewiele z tego wszystkiego ocalało, chociaż...wiadomo, nie ma co mówić ostatniego słowa :)

Ja zaczęłam oglądać dziś 4 sezon i polubiłam Sansę. Kiedyś wyjątkowo mnie irytowała, ale widać, że doświadczenia wyniesione z trzeciego sezonu, połączone z wiadomością o śmierci matki i brata - wywarły na niej niemałe wrażenie. Wyrasta na naprawdę wspaniałą młodą damę :) Mam nadzieję, że jej los się kiedyś odwróci i nie będzie do końca życia cierpiała za swe młodzieńcze zafascynowanie Joffrey'em.
A Arya? Ona jeszcze wszystkim pokaże. Absolutnie nietuzinkowa postać, której również kibicuję.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #88 dnia: Maj 19, 2014, 18:07:29 »
Oczywiście, że nie ma co mówić ostatniego słowa. Nawet w świecie tak skorumpowanym, jakim jest Siedem Królestw:  gdzie można każdego kupić, gdzie liczy się tylko polityka rodów i walka o tron, są w stanie ocaleć resztki poczciwości, odrobina prawości i honoru przetrwać, no i nastać sprawiedliwość.
Nie mogą umrzeć wszyscy dobrzy, bo wtedy źli nie mieli by co robić  :P
Myślę, że kiedyś pierwsze skrzypce będzie grała Arya. Zgadzam się, jeszcze wszystkim pokaże. W 4 sezonie widać, że uczy się...nie tylko tego, że honor jest ważny (bo jest), ale że wyrównuje się rachunki, najlepiej na bieżąco  <ok>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #89 dnia: Maj 20, 2014, 22:18:59 »
Utknęłam wczoraj z rozdziawioną buzią, jak Ruda (która wzbudza we mnie niechęć) urodziła jakiegoś czarnego potwora. Spojrzałam na zegarek - 22:07 i już niestety nie mogłam obejrzeć kolejnego odcinka.
Bardzo nie lubię tej czarownicy, bardzo nie lubię Stanisa. Okrutnie mnie wkurzają. :/ Popaprańcy.

Oczywiście, że nie ma co mówić ostatniego słowa. Nawet w świecie tak skorumpowanym, jakim jest Siedem Królestw:  gdzie można każdego kupić, gdzie liczy się tylko polityka rodów i walka o tron, są w stanie ocaleć resztki poczciwości, odrobina prawości i honoru przetrwać, no i nastać sprawiedliwość.
Prawo i sprawiedliwość zawsze muszą wygrać, nawet wśród zła i rozkładu :D  <lece>

Ja się obawiam, że Aryę uśmiercą... Ten strach bardzo się kumuluje. Lubię tę bohaterkę i nie chciałabym, aby ginęła. Chyba jedyna obecnie osoba, której bym nie uśmiercała... bo reszta owszem byłoby przykro, ale nie tak jak po Aryi :P
Jak ją uśmiercą to im łebki smoczym ogniem poodrywam. :P  <jupi>

Ja zaczęłam oglądać dziś 4 sezon i polubiłam Sansę. Kiedyś wyjątkowo mnie irytowała, ale widać, że doświadczenia wyniesione z trzeciego sezonu, połączone z wiadomością o śmierci matki i brata - wywarły na niej niemałe wrażenie. Wyrasta na naprawdę wspaniałą młodą damę :) Mam nadzieję, że jej los się kiedyś odwróci i nie będzie do końca życia cierpiała za swe młodzieńcze zafascynowanie Joffrey'em.
Ciekawe czy i ja zacznę ją lubić, bo póki co jedynie mnie drażniła i drażni.

Ja też. Ludzie honorowi, prawi, wierni tradycji, ale jednocześnie odważni, gotowi do walki w imię wyższego dobra. Pomieszanie rodu Starków z rodem Tullych, których hasło brzmi: "Rodzina. Obowiązek. Honor." - to najlepsza możliwa kombinacja. Uwielbiałam Neda i Catelyn, ich wspólne życie, podejście do wychowywania dzieci. Dlatego to przykre, że tak niewiele z tego wszystkiego ocalało, chociaż...wiadomo, nie ma co mówić ostatniego słowa :)
Dokładnie.

A czy was też drażni ten cały lord Littlefinger czy jak mu tam... Bardzo, bardzo tej postaci nie ufam. Wzbudza we mnie jakiś niepokój i obrzydzenie. Sama nie wiem czemu, ale jest taki... cwaniaczkowaty... ble ble