Autor Wątek: Regina (od 22 do 28 czerwca)  (Przeczytany 18424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
Regina (od 22 do 28 czerwca)
« dnia: Czerwiec 22, 2013, 00:16:29 »
REGINA
(od 22 do 28 czerwca)

Serial opowiada o kobiecie imieniem Regina (w tej roli Dominika Ostałowska), która po 8 latach spędzonych w więzieniu wraca w rodzinne strony, aby rozwikłać zagadkę śmierci swojej siostry, za której zabójstwo została jej zdaniem niesłusznie skazana. Przebywając w więzieniu, Regina nie utrzymywała kontaktów z najbliższymi. Po powrocie w domu Popielów rozpoczyna się piekło. Bowiem ojciec Reginy, Aleksander chce wyrzucić swą córkę z domu, a ona chce się zemścić za doznane krzywdy.

Zapraszam wszystkich do oglądania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami! <usmiech>

Mam też dobrą wiadomość, znalazłam do obejrzenia 8 pierwszych odcinków online.

Pozwoliłam sobie obejrzeć pierwszy odcinek - na zachętę, aby rozpocząć dyskusję. Już od pierwszych sekund, zanim serial rozpoczął się na dobre, poczułam jakąś nutkę tajemnicy - mam tutaj na myśli świetnie przygotowaną czołówkę, która została idealnie wkomponowana w klimat produkcji. Domyślam się, że część z Was, mając plik na komputerze, w ogóle ją pominęła, uznając, że najlepiej będzie od razu przejść do części właściwej filmu. Polecam jednak poświęcić tę minutę, sądzę, że naprawdę warto. Szczególnie przy pierwszym kontakcie z serialem. Kolejnym elementem budowania napięcia bez wątpienia jest dom, który z pewnością mógłby być miejscem nagrywania horrorów. Nie wiem jak można tak mieszkać. Oni tam w ogóle nie remontują. Z drugiej strony, gdyby ten budynek wyglądał inaczej, klimat nie zostałby zachowany.

Trzeba przyznać, że pierwszy odcinek raczej niewiele wyjaśnił, przez co - moim zdaniem - zachęcił do dalszego śledzenia losów bohaterów. Przede wszystkim zaskoczyła mnie głęboka nienawiść ojca do córki. Tak głęboka, że był w stanie wypowiedzieć słowa: Jej nie ma, rozumiesz? Ona nie istnieje., a w końcowej scenie zniszczyć ostatnie jej zdjęcie, jakie istniało w tym domu. Matka jednak pozostaje matką, kocha mimo wszystko i to ona będzie tutaj pierwiastkiem starającym się jakoś na nowo scalić rodzinę. Z raczej kiepskim skutkiem, dodajmy. Znamienna jest również scena oglądania togi sędziowskiej, ale to swój ciąg dalszy i wyjaśnienie będzie miało dopiero później.

Luiza to fajna dziewczynka, aż przykro, że życie ją tak niesamowicie doświadczyło. Odkąd była świadkiem morderstwa własnej ciotki niemalże straciła wzrok, a w dodatku prawie każdej nocy powracają do niej koszmary, w których przeżywa to wszystko na nowo.

Swoją drogą Aleksandra Konieczna rolę wariatki odegrała idealnie, jestem pełna podziwu.

A teraz czekamy na pojawienie się Reginy. ;D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
Odp: Regina (od 22 do 28 czerwca)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2013, 08:34:25 »
Regina w wykonaniu Dominiki to jest majstersztyk. Nie wyobrażam sobie innej aktorki na jej miejscu! Dominika do tej roli została stworzona i ja zawsze widziałam ją w rolach mocnych, nie do końca pozytywnych, mrocznych i bardzo tajemniczych. Bo ta tajemniczość w oczach Dominiki jest nie do rozszyfrowania. Uwielbiam ten wzrok z któregoś odcinka, gdy Regina mówi: Jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z prawdziwym diabłem (czy coś w tym stylu). W tych jej oczach było wszystko! Zmieszało się tysiące różnych uczuć, a ja widziałam w nich głównie zemste. Sama nie wiem dlaczego.

Ale to ma być o pierwszym odcinku, dlatego powiem, że mam bardzo podobne wrażenia do Kiki, bo i ta pełnia księżyca i to zdjęcie i Aleksander przepełniony nienawiścią do Reginy, Boga i wszystkich, którzy coś z śmiercią Klary mieli wspólnego.

Konieczna jest genialna. Uwielbiam ją w tej roli. Chyba nikt nie zagrałby tego lepiej od niej.
Luiza jest bardzo przyjazna i bardzo ją lubię.

Serial od początku do końca jest jedną wielką tajemnicą, co bardzo mi się podoba. Tam nic nie jest do końca czarne czy białe. I tak ma być.  ;) Uwielbiaaaaam! I taką Isię kocham!!

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2013, 19:55:55 »
Kiedyś chciałam oglądać serial, kiedy był emitowany w telewizji. Niestety wyszło jak wyszło i nie śledziłam serialu na bieżąco. Później najnormalniej w świecie o nim zapomniałam. Skoro teraz mam możliwość obejrzenia wszystkich odcinków, to z miłą chęcią zaczęłam śledzić losy rodziny Popielów. No i stało się: wpadłam po uszy! Ogromnym plusem jest to, że serial nie liczy wielu odcinków oraz to, że każda odsłona trwa zaledwie około 20 minut! Dlatego właśnie mam już za sobą 8 pierwszych odcinków i pewnie jeszcze kilka dzisiaj obejrzę. Serial jest intrygujący, nic nie jest pewne od pierwszego odcinka, o wielu sprawach dowiadujemy się powoli, w swoim czasie. Nic nie jest na siłę przyspieszane, co powoduje, że chętnie ogląda się kolejny odcinek.

Pozwoliłam sobie obejrzeć pierwszy odcinek - na zachętę, aby rozpocząć dyskusję. Już od pierwszych sekund, zanim serial rozpoczął się na dobre, poczułam jakąś nutkę tajemnicy - mam tutaj na myśli świetnie przygotowaną czołówkę, która została idealnie wkomponowana w klimat produkcji. Domyślam się, że część z Was, mając plik na komputerze, w ogóle ją pominęła, uznając, że najlepiej będzie od razu przejść do części właściwej filmu. Polecam jednak poświęcić tę minutę, sądzę, że naprawdę warto.

Dokładnie tak! Czołówka pozwala jeszcze lepiej wejść w ten tajemniczy świat głównych bohaterów. Wszystko jest jeszcze bardziej mroczne. Sama czołówka buduje napięcie, co wpływa na odbiór kolejnych odcinków.

Nie chciałabym tu nagle streszczać ośmiu odcinków. Boję się, że powstałby wtedy niepotrzebny chaos, a ja pewnie o połowie spraw, o których chciałabym wspomnieć, bym zapomniała. Mam nadzieję, że te sprawy wynikną w trakcie rozmów :D

Powiem tak: Dominika Ostałowska w roli "Reginy" jest naprawdę przekonywująca. Gdybym spotkała taką osobę na ulicy, to pewnie wiałabym gdzie pieprz rośnie! Te spojrzenia, ta mimika! W ogóle mam wrażenie, że aktorzy są doskonale dobrani do swoich ról. Wspomniana przez Was Aleksandra Konieczna w roli Rity - rewelacyjna! Trochę rozczarował mnie Olgierd Łukaszewicz... Nie mam jakiejś konkretnej uwagi, co do jego gry, jednak spodziewałam się czegoś więcej. Czegoś mi brakuje. Łabonarska idealna do roli Ireny, zawsze doskonale pasowały jej bohaterki tajemnicze, zdecydowane, silnie związane z religią. No i oczywiście Kinga Preis! Czy ja już kiedyś gdzieś wspominałam, że bardzo ją lubię? Również dobrze dobrana do roli Anny. Jeżeli chodzi o pozostałych bohaterów, to bardzo irytuje mnie siostra Imelda. Coś mi w niej nie pasuje.

Zastanawiam się czy w tym serialu, któryś z bohaterów nie ma problemów? Myślałam, że największym problemem rodziny Popielów będzie powrót Reginy, ale oczywiście się myliłam. Każdy z członków rodziny ma dodatkowo tonę innych. Ciekawa jestem jak to się wszystko porozwiązuję.

Mam jedno pytanie do dziewczyn, które widziały całość. Czy dowiemy się na końcu, kto tak naprawdę zabił Klarę? Nie chcę wiedzieć, kto to zrobił, chcę tylko wiedzieć, czy się tego dowiem czy nie...

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2013, 20:32:10 »
Mam jedno pytanie do dziewczyn, które widziały całość. Czy dowiemy się na końcu, kto tak naprawdę zabił Klarę? Nie chcę wiedzieć, kto to zrobił, chcę tylko wiedzieć, czy się tego dowiem czy nie...

Tak! I ostatni odcinek jest najpiękniejszy. Malo co mnie wzrusza, bo ogólnie jestem mocna psychicznie i emocjonalnie, ale ostatni odcinek kończy się pięknie i nawet mnie ruszylo. Chociaż to raczej za sprawą Dominiki, ale warto oglądać. Warto!!! Szkoda, że nie ma serialu znowu w TV, bo emocje są inne, gdy ogląda się w telewizji  ;D

Swoją drogą, Koniczynka, zazdroszczę Ci, że możesz oglądać serial pierwszy raz. Nie wiesz co się wydarzy, co się stanie.. Taka niewiedza jest cudowna i towarzyszy oglądającemu tylko raz. Emocje są i później, ale nie te, które pojawiły się za pierwszym razem  <buja_w_oblokach>

Ten serial daje do myślenia i zmusza do głębokiej refleksji  <serce> Nie ma w nim zbędnego słowa, gestu, grymasu. Wszystko jest dokładnie zaplanowane z najmniejszymi szczegółami. Przynajmniej takie mam wrażenie   <ciacho> Klimat tej produkcji jest niepowtarzalny.

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2013, 21:08:49 »
Tak! I ostatni odcinek jest najpiękniejszy. Malo co mnie wzrusza, bo ogólnie jestem mocna psychicznie i emocjonalnie, ale ostatni odcinek kończy się pięknie i nawet mnie ruszylo. Chociaż to raczej za sprawą Dominiki, ale warto oglądać. Warto!!!

A już miałam ochotę zobaczyć, ot tak, ostatni odcinek. Dobrze zrobiłam, że jednak zrezygnowałam z tego pomysłu. Ze spokojem muszę oglądać kolejne odcinki aż nadejdzie moment, że zobaczę ostatni. Jestem ogromnie ciekawa co się wydarzy.  <tak>

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2013, 21:10:19 »
Koniczynko, ukłony w Twoją stronę za to, że postanowiłaś dołączyć do grona oglądających. :buzki:

Dowiesz się, dowiesz. Myślę, że rzeczywiście nie ma sensu zdradzać tutaj na chwilę obecną zakończenia i psuć niespodzianki.

Muszę się zgodzić z tym, że serial niesamowicie wciąga, a niewielka ilość odcinków i niedługi czas ich trwania dodatkowo zachęca. Nigdy nie zapomnę jak po obejrzeniu całości namawiałam tatę, aby oglądał ze mną po raz drugi (byłam pewna, że mu się spodoba). Początkowo się ociągał, chyba nie był do końca zainteresowany, ale w końcu uległ moim namowom. No to daj jeszcze jeden odcinek. [...] Jeszcze jeden. [...] Wiesz co, jeszcze kolejny byśmy dali radę obejrzeć... Tak chyba do 1.00 w nocy. Wstaję rano, a tata mi mówi, że serial już do końca obejrzał, bo go ciekawiło zakończenie. :D

Nareli wspomniała tutaj o pewnej scenie, którą lubi... Muszę powiedzieć, że również mam swoją ulubioną - kiedy Regina wyrzuca z siebie wszystkie żale do ojca. Powiem tylko tyle, że miałam łzy w oczach. Dominika odwaliła w tym serialu kawał dobrej roboty, tęsknię za taką jej odsłoną. Ten autentyzm w oczach i ten silny głos, którego nie słyszałam w żadnej innej produkcji... Ale to, Koniczynko, dopiero odcinek 20. ;D Z Reginą problem jest taki, że nie jest i nigdy nie była poukładaną, prostolinijną kobietą. Sama nawet o tym mówi. Ale to też mi się w niej podoba - nie da się jej na siłę wybielić. Imprezy, narkotyki, odwieczne przeciwieństwo Klary. Więzienie też zrobiło swoje. A mimo wszystko jest taka inna w towarzystwie Luizy... Nadrabiam dopiero powtórki, więc nie chciałabym wyprzedzać faktów, ale chociażby sposób, w jaki traktuje ją, kiedy wraca z więzienia... Widać, że ma do niej cieplejszy stosunek niż do pozostałych domowników. Dziecka o nic nie wini, odcina tę niewinną dziewczynkę od rodzinnych porachunków - i to zdecydowanie działa na jej korzyść.

Ojca Reginy nie polubiłam od pierwszego odcinka. Najpierw byłam w szoku, że można aż tak znienawidzić własną córkę... Później - po poznaniu historii morderstwa Klary - zastanawiałam się czy ojciec powinien tak jednoznacznie osądzać... Ale cóż, tutaj żadna postać nie ma być w stu procentach pozytywna. Żadna - oprócz Luizy.

A już miałam ochotę zobaczyć, ot tak, ostatni odcinek.
Nie psuj sobie tego, co jest w oglądaniu tego serialu po raz pierwszy najlepsze. <usmiech>

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2013, 21:48:54 »
Kiki, masz na myśli odcinek przy łóżku ojca czy ten wcześniejszy? Bo wydaje mi się, że mówisz o tym późniejszym, a ja z tych dwóch wolę jednak ten pierwszy. Jak dla mnie jest bardziej przemawiający, emocjonalny i autentyczny. Dominika rewelacyjna! Ta siła jej głosu, ten wyraz twarzy i te oczy wyrażające cały ból, gniew, złość, odrazę, nienawiść.. Tysiące uczuć w jednym spojrzeniu. Jak ona to robi?? Ja tak nie umiem  :-\

Scena, którą opisałam wcześniej (ta z ostatniego odcinka) nie jest moją ulubioną, bo ja po prostu uwielbiam, kocham i ubóstwiam wszystkie sceny z tego serialu, w których pojawia się postać głównej bohaterki. Począwszy od tej początkowej a skończywszy na ostatniej, kiedy padają z ust Reginy te cudowne słowa, których kompletnie się nie spodziewałam.

W ogóle zakończenie bardzo mnie zaskoczyło. Myślałam, że będzie inaczej, jakoś tragicznie, ale widać każdy kij ma dwa końce i któryś z nich musi być lepszy  ;)

Kiki, też tęsknie za taką Isią. I uważam, że rola w tym serialu to najlepsza decyzja zawodowa Dominiki  ;D Szkoda tylko, że serial nie cieszył się zbyt dużą popularnością i za dużo osób nie widziało do tej pory na co naszą Isię stać  :( A tą rolą udowodniła, że ma co pokazać i jest się czym zachwycić, oglądając ją na ekranie.

A wracając do tego Isiowego krzyku, to porównywalny glos miala Dominika w "Zdaniem Amy". Nie wiem gdzie w tej malej kobiecie drzemie taka moc  <serce>

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2013, 22:03:24 »
Dziękuję Kiki  :-* Jak pisałam serial mnie kiedyś zaciekawił, ale nie miałam możliwości go zobaczyć. Dlatego cieszę się, że padła propozycja oglądania. Cieszę się też dziewczyny, że piszecie tak ogólnie, żeby nie wyjaśnić zbyt dużo. Nie chcecie odbierać mi przyjemności oglądania oraz pewnie elementu zaskoczenia. Cieszę się, że czekacie aż ja nadrobię zaległości. Dziękuję :-*

Pozostaje mi spokojnie śledzić kolejne odcinki aż do wielkiego zakończenia.

No to daj jeszcze jeden odcinek. [...] Jeszcze jeden. [...] Wiesz co, jeszcze kolejny byśmy dali radę obejrzeć... Tak chyba do 1.00 w nocy. Wstaję rano, a tata mi mówi, że serial już do końca obejrzał, bo go ciekawiło zakończenie. :D

Też bym najchętniej tak zrobiła. Gdybym siedziała do rana, pewnie jutro miałabym całość z głowy. Jednak nie mogę sobie na to pozwolić. O 7 muszę być w pracy w miarę przytomna. :D Korzystam z każdej możliwej okazji i oglądam kolejne odcinki. Zatem czas na odcinek numer 11.

Muszę powiedzieć, że również mam swoją ulubioną - kiedy Regina wyrzuca z siebie wszystkie żale do ojca. Powiem tylko tyle, że miałam łzy w oczach. Dominika odwaliła w tym serialu kawał dobrej roboty, tęsknię za taką jej odsłoną. Ten autentyzm w oczach i ten silny głos, którego nie słyszałam w żadnej innej produkcji... Ale to, Koniczynko, dopiero odcinek 20. ;D

Czyli jeszcze 10 odcinków. Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj zobaczę przynajmniej dwa. Także małymi kroczkami do przodu. <szczerzy_sie>

Nie psuj sobie tego, co jest w oglądaniu tego serialu po raz pierwszy najlepsze. <usmiech>

Nie zepsuję, obiecuję!  <haha>

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2013, 15:43:16 »
Kiki, masz na myśli odcinek przy łóżku ojca czy ten wcześniejszy? Bo wydaje mi się, że mówisz o tym późniejszym, a ja z tych dwóch wolę jednak ten pierwszy. Jak dla mnie jest bardziej przemawiający, emocjonalny i autentyczny.
Ten pierwszy? Czyli który? :D Bo ja mówię o tej scenie przy łóżku, kiedy zostali sami w domu. Nareli, pewnie mówiłam Ci to już wiele razy i pewnie staję się już nudna, ale naprawdę jest w tej scenie coś, co mnie porusza do głębi. Dominika sprawiła, że mimowolnie utożsamiam się z Reginą i nagle jest mi tak strasznie ciężko z tym wszystkim... Poczułam beznadziejność sytuacji, w której rodzina Popielów się znalazła i łzy same cisnęły mi się do oczu - nie panowałam nad tym. Może po prostu moja natura nadwrażliwca dała o sobie znać, nie wiem.
Dlaczego nigdy więcej mi tego nie powiedziałeś, co?

Czy zakończenie mnie zaskoczyło? Nie wiem. Szczerze mówiąc... Nie wiedziałam czego mogę się spodziewać. Byłam raczej przygotowana na każdą wersję, nawet na taką jak Koniczynka - że nie dowiem się, kto tak naprawdę zabił Klarę. Z biegiem czasu wszystko zaczynało się składać w jedną całość, jednak tak naprawdę dopiero ostatnie odcinki wyjaśniły to, co po kolei zdradzano nam przez cały serial. Zakończenie może się komuś nie podobać, ja nie wyobrażam sobie innego. Uwielbiam też scenę, w której Regina rozmawia z prawnikiem o jej matce... Ale nie mówmy zbyt wiele. ;D

A wracając do tego Isiowego krzyku, to porównywalny glos miala Dominika w "Zdaniem Amy". Nie wiem gdzie w tej malej kobiecie drzemie taka moc  <serce>
Mea culpa, masz rację - w "Zdaniem Amy" Dominika pokazała podobne emocje, w dodatku poprzez głos uwydatniła zachodzącą w bohaterce metamorfozę. Byłam pod naprawdę dużym wrażeniem.

Ciekawostka: zauważyłyście, że serial na początku był oznakowany jako od lat dwunastu, a potem już od szesnastu? <haha>

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:03:58 »
Ja coś wczoraj wspomniałam, że do dwudziestego odcinka mam jeszcze dziesięć? Taaa... Przyszłam się pochwalić, że jestem już po 24 odcinku, także teraz zostało mi dziesięć... do końca <haha> Biegnę się wykąpać i może jeszcze dwa lub trzy odcinki dzisiaj zobaczę.  <okularnik>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:06:15 »
A gdzie Wy oglądacie ten serial? Ja nie mogę nigdzie naleźć.
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:10:15 »
Ja pierwsze osiem odcinków oglądałam na stronie podanej w pierwszej wiadomości. Jeżeli chodzi o resztę odcinków, to wykorzystałam możliwość zaproponowaną przez Kiki:

Na czas oglądania Reginy mogę się podzielić swoim gryzoniem, hasło zmienię i już. Ktoś zainteresowany? :D

Dlatego gdybyś była zainteresowana, to zgłoś się do niej, na pewno się podzieli odcinkami  <tak>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:12:30 »
A nie, to już sobie daruję, może jeszcze kiedyś będzie możliwość w telewizji zobaczyć.
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:15:02 »
El, ale dlaczego? Dziewczyny podają Ci prosty sposób na obejrzenie serialu. Nie musisz niczego ściągać, więc jest to oglądanie jak każde inne.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2013, 20:16:16 »
Szkoda El, chętnie poznałabym Twoje zdanie na temat tego serialu. Może jeszcze kiedyś będziemy miały okazję o nim porozmawiać, liczę na to <slucha>