Autor Wątek: Przeboje opolskich i sopockich festiwali  (Przeczytany 46096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Przeboje opolskich festiwali
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:49:20 »
A jeśli chodzi o dykcję to zgadzam się i to jest piękne, tylko skąd taka maja i dlaczego współcześni artyści tego nie potrafią?
Brawa dla Korcza!!!
Może dlatego tego nie potrafią, bo nie pracują nad głosem? Teraz można zaśpiewać byle jak, a programy, obróbki i inne wszystko poprawią... Poza tym w życie współczesne i w twórczość również wkradła się także bylejakość... byle szybko, byle było. I to niestety widać. Kiedyś każda piosenka była dopieszczona, kiedyś tekst pisało się długo i kiedyś był o czymś. Dziś muzykę, książki, filmy, seriale produkuje się masowo... takich dopracowanych perełek jest naprawdę niewiele, artystów, którzy śpiewają porządnie jest niewielu, tekściarzy, którzy piszą z sensem jest niewielu... Poza tym, żeby mieć dykcję też trzeba nad nią pracować. Myślę, że garstka śpiewających przywiązuje do tego wagę - lepiej zagrać więcej koncertów, zrobić 'na hura' kolejne piosenki, 'przeboje'... :)

A ten Brzozowski, to taka sama pomyłka na tym festiwalu, jak Feel :P

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:53:37 »
No właśnie, gdzie jest Geppert, ja się pytam? <placze>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:59:53 »
No właśnie, gdzie jest Geppert, ja się pytam? <placze>

Kiki (a także Jean, bo wcześniej o nią pytałaś)... na wypadek, gdyby się jednak nie pojawiła, to troszkę archiwalnej Edyty...

Edyta Geppert - Jaka róża taki cierń (Opole '84)

I moje ukochane "Zamiast" - jeden z najulubieńszych tekstów Czapińskiej i rozbrajające wykonanie pani Edyty...
Edyta Geppert - Zamiast (Opole '85)

I kolejna piosenka :)
Edyta Geppert - To nic, że to sen (Opole '86)

A na koniec coś, co już wieszałam, ale do kompletu...
Edyta Geppert - Nie żałuję "Zielono Mi" Opole 1997

No i jest Edyta Geppert w Opolu. A na dzisiejszy występ wciąż mam nadzieję.

Chociaż nie ukrywam, że mam też ochotę posłuchać Hani Banaszak i Magdy Umer, które siedzą na scenie...

Post Merge: [time]Czerwiec 16, 2013, 22:06:01[/time]
A i chciałam jeszcze dodać, że Maryla śpiewa same najpiękniejsze przeboje... Nie ma tych chałturek, które gdzieś tam popełniła... "Wielka woda", "Niech żyje bal", "Rozmowa przez ocean"..  <zauroczony> <zauroczony>

+ obsada na drugą część jest bajeczna!

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:13:56 »
Jak będzie Stan Borys to ja chcę albo "Jaskółkę uwięzioną" <serce>, albo "Annę" <serce> A najlepiej to i to <haha>

Gdy obdarowałaś mnie naszyjnikiem swoich rąk
stałem się najbogatszym z ludzi
gdy wstępowaliśmy na schody
aby miękko Ci było iść
kładłem pod twoje stopy poduszki dłoni
za poręcz miałaś moje ramiona.
Mówiłaś 'kocham' i stawało się okno prosto w słońce
teraz krzyczę kocham !
i wschodzi słońce bez promieni....
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:28:35 »
Chapeau bas przed P.P Ireną Santor, J.Połomskim, A.Majewską, Dąbrowskim, Bajorem,no i Marylą Rodowicz!!!
Oni biją na głowę tych młodych wykonawców swoją klasą wykonania piosenek, dykcją, talentem.
Kiedyś ważny był tekst, muzyka i wykonanie, teraz niestety w polskiej piosence głównie króluje bylejakość.
No i rzeczywiście bardzo brakuje P.Edyty Geppert :(

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:35:58 »
Ech...no ale Korcz wyjaśnił przecież, że kiedyś się komponowało  a teraz się produkuje. Tak odpowiedział na pytanie, dlaczego dzisiaj nie powstają wiekopomne przeboje.
Już nie trzeba niczego dodawać  :)Wymrze tamto pokolenie a my zginiemy marnie. Amen.
Ja już piosenek nie wybieram, jestem w szoku. Lista wykonawców tej części swoją drogą, ale przez 5 minut mogłam słuchać Loski <serduszko> Telewizyjna królowa dykcji.
I dlatego nie liczę godzin i lat - niech mi ktoś przypomni o tym za...jakiś czas :D Proszę.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:47:03 »
Był Rybiński, był Wodecki ze swoim cudownym "Zacznij od Bacha", jest i "Jaskółka"... I niech mi tej części nie zepsują, bo ryzykuję zaspanie do pracy i ogólnie ciężki dzień pozostając do końca ;)

A jeszcze narobili mi ochotę na Magdę Umer... A przecież wiadomo, jaką mam słabość. Już bardziej mnie nie mogli zachęcić :P

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:54:00 »
Ech, ja myślę, że już nie ma czego zepsuć. Lista wykonawców jest dosyć długo, raczej musi być zrealizowana, więc nawet jeśli wpadnie jakiś oszołom to tylko na chwilę :)
No i proszę - jak ścieżka może stać pusta?
To jest problem? A jak pomarańcze mogą być w pustej szklance?
 Współczesność wzięła sobie do serca pewien tekst Jonasza Kofty :) Ale kto mógł przewidzieć ? ;D

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:56:14 »
Co to miało być ? Bo jak dla mnie, to nachalne promowanie córeczki przez matkę, ale kudy im do oryginału!!!
Nie wiem jak Natalii poszło, bo nie oglądałam programu... Może faktycznie coś nie zagrało... Jednakże co jak co, ale Natalia promować się nie musi. Kobieta śpiewa od lat, ma własny zespół, współpracuje z różnymi zespołami, tworzy, nagrywa... Obdarzona jest wspaniałym głosem.
Bardzo lubię jej słuchać. Bardzo lubię ją jako artystkę i jako osobę.

Trzeba wziąć poprawkę na to, że łatwiej kobiecie zaśpiewać piosenki matki niż ojca.
Podobnie lepiej w ustach syna brzmią piosenki ojca aniżeli matki. Np. taki Sebastian Riedel. Pięknie śpiewa.
Poza tym prawda jest taka, że Niemena potrafił śpiewać tylko Niemen. I te wszystkie covery to już nie jest to. :P

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:56:50 »
Był Rybiński, był Wodecki ze swoim cudownym "Zacznij od Bacha", jest i "Jaskółka"... I niech mi tej części nie zepsują, bo ryzykuję zaspanie do pracy i ogólnie ciężki dzień pozostając do końca ;)

A jeszcze narobili mi ochotę na Magdę Umer... A przecież wiadomo, jaką mam słabość. Już bardziej mnie nie mogli zachęcić :P

Hahaha! Ja też!

Zapowiada się, że będą same stare przeboje.

Zobaczcie sobie występ Sipińskiej z "Zapomniałam". Kamera upodobała sobie jednego pana na widowni - jest on tak cudownie zapatrzony w Urszulę, że normalnie istne love story. Dość przystojny, wzroku z piosenkarki nie spuszcza i uśmiecha się mimowolnie od czasu do czasu. Pięknie to wyglądało. A sama Sipińska boska w urodzie i boska w piosence.

Urszula Sipińska - Zapomnialam
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:16:16 »
Kocham cudowny, ostry głos Małgosi (nomem omen)  Ostrowskiej. Ona jest stworzona do śpiewania "Szklanej pogody"  <serce> a ponoć nie może sobie je wykonywać na koncertach teraz (prawa autorskie) :) Szkoda.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:18:50 »
Przeszłam z moim bratem lata 80 dość dokładnie i chciałam powiedzieć, że niezwykle miło jest zobaczyć Ostrowską na scenie. Dawno jej nie widziałam, dawno Lombardu nie słuchałam... :) Chyba w tym tygodniu poprzypominam sobie niektóre zespoły :)

A w materiale archiwalnym była Izabela Trojanowska... :) Moja mama nie wierzyła, że kupiłam sobie jej kasetę na urodziny. W podstawówce na dodatek... W sumie jej się nie dziwię, bo moje pokolenie nie słuchało wówczas Trojanowskiej (ani Marylki, którą kupiłam jako następną) :D Ot tak mi się przypomniało.

No i jest Turnau... Turnau jest fantastyczny i podobnie jak Wodecki napełnia mnie takim... spokojem. Ich głosy są kojące. A piosenki faktycznie z tekstem :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:24:54 »
"Cichosza" jest dla mnie smutną piosenką. Przejmująco prawdziwą.
Ciekawe, że w materiałach z lat 90-tych pojawia się Bajm czy Irena Jarocka - dopiero wtedy, bo we wcześniejszych raczej nie było, choć przecież w Opolu od końca lat 70-tych.
Natomiast Edyta...Bartosiewicz. To dopiero była wokalistka, szkoda, że słuch zaginał, przynajmniej w moim odczuciu. Ją chciałabym bardzo zobaczyć na tej scenie. 

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:28:35 »
Kocham cudowny, ostry głos Małgosi (nomem omen)  Ostrowskiej. Ona jest stworzona do śpiewania "Szklanej pogody"  <serce> a ponoć nie może sobie je wykonywać na koncertach teraz (prawa autorskie) :)
No to mamy "pata", bo Stróżniak też nie może jej wykonywać, bo autorką tekstu jest Ostrowska <haha>

A to zresztą podobna sytuacja z Młynkovą i "Czerwonymi koralami" - podobno Brathanki się zezłościli, że ona ją śpiewa.

Może organizatorzy jakoś wszystkich pogodzili na czas Opola <haha>

Bartosiewicz podobno wraca z nową płytą (miała poważne problemy z głosem), o której mówi, że to najpiękniejsza płyta jaką nagrała. Ano zobaczymy, a raczej usłyszymy.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:32:32 »
Jejku, "Samba przed rozstaniem"  <serce> <serce> <serce> Rozpływam się. Kofta jest dla mnie  kimś...niesamowitym.