Autor Wątek: Podróże  (Przeczytany 3087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
Podróże
« dnia: Kwiecień 04, 2013, 19:55:29 »
Pomyślałam sobie, że może całkiem ciekawie byłoby porozmawiać o naszych wymarzonych miejscach, które koniecznie chcielibyśmy zobaczyć i oczywiście także o tych, które już widzieliśmy; podzielić się wrażeniami kulturowymi, przyrodniczymi, ale również czysto "technicznymi" jak np. przelot, dojazd.

Jeśli o mnie chodzi, to bardzo mile wspominam m.in. Chorwację. Naprawdę nie mogłam nie pokochać tego miejsca, gdzie nad głową podziwiałam skaliste, nagie góry, a pod stopami czyste niebieskie morze. Widoki (szczególnie zachody słońca i noc) są niesamowite i do dzisiaj bardzo lubię oglądać je na zdjęciach, których zrobiłam mnóstwo...

Chorwaci są bardzo sympatyczni i radośni, zawsze służyli mi pomocą i częstowali swoimi pysznymi owocami. <mruga>

Zwiedziłam kilka pięknych miejsc (np. miasto Dubrovnik, wyspę Korculę i Hvar, Jeziora Plitwickie) i wszystkie były z pewnością warte zobaczenia. Miasta chorwackie są zupełnie inne od naszych, szczególnie ujęły mnie kamienne, wąskie uliczki - mają niewątpliwy urok.

Jedynym minusem była dla mnie, może to wydawać się śmieszne - w końcu to ciepły kraj - temperatura. Było naprawdę gorąco, nocą robiło się minimalnie chłodniej, ale i tak było duszno. Skutkiem było wieczne niewyspanie, ale kto by się tym przejmował i dotkliwie to odczuwał, kiedy wkoło jest tak radośnie! <jupi>

Aktualnie poluję na jakieś tanie bilety lotnicze (nigdy nie leciałam jeszcze samolotem), bo wiem, że można je kupić nawet za kilka, kilkanaście złotych... Jest mi obojętne gdzie, ponieważ uważam, że każde miejsce jest warte zobaczenia. Mam oczywiście kilka swoich wymarzonych podróży (np. Nowa Zelandia, Liverpool, Skandynawia, Wenecja...).

A jak jest z Wami? Odwiedziliście jakieś ciekawe miejsca w Polsce lub za granicą? A może macie coś w planach?

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
Odp: Podróże
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2014, 13:03:50 »
Odświeżę temat. Wakacje są może ktoś się wypowie.
Jeśli o mnie chodzi to w planach chciałbym zwiedzić Anglię, Włochy, Turcję.
Jak na razie są to plany ponieważ nie mam kasy, ale może kiedyś. :D

"Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania" Aleksander Wielki

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2014, 14:25:49 »
No ja w tym roku byłem w Maroku, a na jesieni tak w drugiej połowie września zamierzam się wybrać do Brazylii :) Z Polski - sporo już objechałem, bo byłem i w Licheniu, i w Częstochowie, w Krakowie, w Poznaniu, Gdańsku :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2014, 14:43:25 »
Ja natomiast od kilku lat marzę o...Mazurach :) Byłam w Warszawie, kilka razy w Krakowie, we Wrocławiu, w Poznaniu, w Szczecinie, w Toruniu, w Zakopanem, w Trójmieście, objeździłam cały pas Pomorza Zachodniego, prawie cały Dolny Śląsk i wiele innych zakątków naszego kraju - a na Mazury nigdy nie było mi po drodze. Wydaje mi się, że to absolutnie magiczny obszar i mogłabym się zakochać od pierwszej wizyty. Mam nadzieję, że jeśli nie w te wakacje - to w kolejne uda mi się wybrać w taką podróż - blisko natury i swobodnie, bez narzuconych reguł zwiedzania, tak lubię najbardziej.
W ogóle bardzo sobie cenię podróże po Polsce. Oczywiście, jest wiele zakątków Europy i Świata, które chciałabym zwiedzić, ale równie dobrze czuję się jeżdżąc po Polsce. Wbrew pozorom mamy wiele przepięknych miejsc, dużych miast i małych miasteczek, które mają niesamowity urok. Osobiście najpiękniejszy wydawał mi się dotychczas Kazimierz Dolny, takie spokojne, pełne magii miejsce, nie sposób jest się nie zakochać <serduszko> Zdecydowanie chciałabym tam kiedyś wrócić.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2014, 19:23:57 »
W ogóle bardzo sobie cenię podróże po Polsce. Oczywiście, jest wiele zakątków Europy i Świata, które chciałabym zwiedzić, ale równie dobrze czuję się jeżdżąc po Polsce. Wbrew pozorom mamy wiele przepięknych miejsc, dużych miast i małych miasteczek, które mają niesamowity urok.
Jasne i często tego nie doceniamy. Polska jest piękna i często jedyna w swoim rodzaju. :)

Ostatnio podróżowałam po Karkonoszach i Dolnym Śląsku. Wspaniałe miejsca a jednocześnie widać jakie ubogie, jak cięż?o żyć ludziom tam mieszkającym.
Takie miasteczko Leśna, bardzo przyjemne, małe, z perspektywami... i pusto. A świetna baza wypadowa do innych miejsc.
No ale nie o tym ten temat.
Odwiedziłam Zamek Czocha..., ciągle w nim czuć ducha Abwehry :D. Wspaniałe miejsce. Jeszcze muszę Książ nawiedzić.
No i jeszcze wodospad Kamieńczyk, Szklarską Porębę, Karpacz, Pałac w Wojanowie, Lubiąż... Piękne miejsca.
Warto się tam wybrać.
Przy okazji podróży karkonoskiej odwiedziłam też Drezno. :)

Mazury i Warmia też są cudne. Byłam tam kilka lat temu, ale nadal miło wspominam tę wyprawę. Tak więc Justku warto tam pojechać, to na pewno. :)

Ja generalnie podróżowałam, podróżuję sporo. Lubię poznawać nowe miejsca, zwiedzać je, zgłębiać tajniki ich historii, odpoczywać wśród urokliwych widoków.
I chętnie zwiedzam zarówno Polskę jak i Europę. Chociaż z Europą to gorzej, ale taką Grecję bardzo lubię i często tam wybywam by pozwiedzać i pogrzać się w słonku.

Offline qwerty500410

• You can kiss my decision as it's walking out the door
  • Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2014, 18:00:36 »
We mnie ducha podróży zaszczepił tata, który ze względu na to, że nie mieszkał ze mną, był poza Polską, w każde ferie zimowe czy wakacje lub inne dłuższe wolne zabierał mnie na przeróżne wyprawy. Miejscami, które najbardziej zapadły mi w pamięć na pewno będą Nowy Jork, w którym jestem zakochana po uszy, zachodnie stany USA Sydney, Malediwy, Tajlandia i Dubaj. Jednak sercem zawsze będę na moich Mazurach, na których się wychowałam i spędziłam 18 lat życia.
You can kiss my decision as it's walking out the door

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2014, 20:00:48 »
A mnie się tak bardzo, bardzo, bardzo marzy powtórne odwiedzenie Wiednia, w którym byłam zaledwie jeden dzień... To piękne miasto, z pewnością jest co zwiedzać i co podziwiać. Poza tym zachwycona jestem widokami w Toskanii i chciałabym tam pojechać. Jeśli kiedyś wygram w totka, na pewno zrealizuję swoje marzenia. :D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline qwerty500410

• You can kiss my decision as it's walking out the door
  • Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2014, 21:55:03 »
O tak, Toskania jest cudowna! Przez bardzo długi czas mówiłam, że tak jak Frances z 'Pod słońcem Toskanii' kupię stary domek i osiądę tam na zawsze, ale pech chciał, że wywiało nas w inne strony świata. Z europejskich miast, w których byłam, chyba najmilej wspominam Amsterdam, Londyn i Monachium. A jeśli już jestem przy Monachium to polecam udanie się do Fussen oraz zobaczenie słynnego Neuschwanstein Castle. Zimą krajobraz jest po prostu bajkowy.
You can kiss my decision as it's walking out the door