Autor Wątek: Prawo jazdy  (Przeczytany 92732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
Odp: Prawo jazdy
« Odpowiedź #195 dnia: Luty 19, 2013, 14:31:47 »
Mintek jesteś jakiś uprzedzony do kobiet za kierownicą. Naprawdę niektóre jeżdżą dużo lepiej, niżeli nie jedne facet, więc nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. ;)
Jestem i to bardzo. Piszę w oparciu o własne doświadczenia.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #196 dnia: Luty 19, 2013, 14:37:02 »
Ale to, że spotkałeś w swoim życiu kilka kobie, które zachowywały się na drodze tak a nie inaczej to nie powód żeby tak generalizować. ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #197 dnia: Luty 19, 2013, 14:46:36 »
Przyznam się szczerze, że nie lubię kobiet za kierownicą. Generalnie zawsze ich bronię, jednakże większość jakiś dziwnych sytuacji na drodze stwarzają kobiety...

Niedaleko szukać... Droga, trzy pasy w jedną stronę, pas w prawo stoi bo większość osób skręcała w prawo i musiała przepuścić pieszych, którzy mieli zielone, ja jadę pasem środkowym prosto, nagle bez kierunkowskazu, bez niczego kobieta mi wyjeżdża z prawego pasa. Dobrze, że lewym nic nie jechało i mogłam odbić bo byłaby stłuczka... Kiedyś nie będę miała refleksu, lub zwyczajnie przyda mi się odszkodowanie na mały remont samochodu i będzie bum.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #198 dnia: Luty 19, 2013, 16:04:06 »
Żeby było najzabawniej to często najbezpieczniej jeżdżą osoby, które nie mają prawa jazdy :)

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #199 dnia: Luty 19, 2013, 16:42:12 »
Noo Mintku, rozwaliłeś system ::) Egzaminy i badania dla kobiet co 5 lat, a dla facetów bezterminowo, AKURAT.
Nie bądź taki pewien o wyższości swojej płci, bo moim zdaniem jest dokładnie po równo złych kierowców wśród kobiet jak i mężczyzn. Podobnie jak bardzo dobrych kierowców. Amen.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #200 dnia: Luty 19, 2013, 18:45:11 »
Kobiety są na pewno większymi panikarami jak się dzieje coś złego.
Ale za to jeżdżą mimo wszystko rozważniej.

Mężczyźni za to jeżdżą zbyt pewnie siebie, brawurowo, często z telefonem przy uchu, kierując jedną ręką. No ale za to jak coś złego się dzieje to często umieją wyprowadzić samochód spokojnie by uniknąć wypadku.
Chociaż najwięcej wypadków i tak powodują piesi i rowerzyści. :P Rowerzystów nie cierpię. Mam uraz.
A piesi... No po prostu często nie przestrzegają przepisów drogowych a samochodowi czasem jest naprawdę trudno wyhamować.

Kobieta też może być dobrym kierowcą i znam dużo takich... Znam też kilku panów, z którymi nienawidzę jeździć.

Ostatnio mnie zirytował jeden. Wyjeżdżam sobie ze stacji jedzie delikwent płci męskiej od skrzyżowania już kierunkowskaz... No dobra zaraz będzie skręcał... bo widzę jest uliczka i dobrze, że nie wyjechałam gwałtownie bo pajac nie skręcił. Mało tego w mój wjazd stacjowy też nie skręcił i dopiero na następnym skrzyżowaniu ze światłami. Dobrze, że nie wyjechałam, bo by mnie pacnął. Nie cierpię jak ktoś tak włącza kierunkowskaz.

Moim zdaniem wystarczy podnieść wiek zdawania. 18 lat to stanowczo za wcześnie.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #201 dnia: Luty 19, 2013, 20:12:47 »
Celne uwagi co do tego, co mężczyźni, a co kobiety robią źle. Za to nie zgodzę się z tym:

Moja koleżanka (double combo! Kobieta i w wieku 18 lat! :D ) zdała prawo jazdy za pierwszym podejściem i jest świetnym kierowcą. Jednym z najlepszych, z jakimi jeździłam. Sama uważa, że prowadzenie samochodu jest super, że świetnie się czuje za kierownicą, ale nie szarżuje z tego powodu, nie jeździ brawurowo. Z drugiej strony jest mój wujek, z którym boję się jeździć. Trasę 15km pokonuje w 6-7 minut. Wyprzedza na trzeciego, czwartego... Też mówi, że pewnie się czuje za kierownicą, ale co z tego, kiedy inni z nim czują się niepewnie. Ma 33 lata.

Myślę, że takie uogólnienia nic nie dają, są rozważni 18latkowie i smarkaci czterdziestolatkowie. Są kobiety, które jeżdzą wspaniale i typowe "baby za kierownicą".

Jedyne, co można uogólnić i z czym trzeba bardzo mocno walczyć, to pijani kierowcy. Nieważne, jakiej płci. Ważne, że są ich tysiące i powodują setki wypadków. Bezdyskusyjne powinno być odbieranie prawa jazdy za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym, zaś w stanie wskazującym na spożycie - wysokie kary.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #202 dnia: Luty 19, 2013, 20:17:13 »
Również jestem tego zdania. :) Bo jednak niektórzy 18-latkowie zachowują się jak dzieci i w ogóle nie powinni przystępować do kursu, a co dopiero mówić, żeby dostali prawko i samochód na własność. ;) Przecież sporo wypadków jest spowodowanych przez młodych ludzi, którym woda sodowa uderzyła do głowy, myślą, że jak odbiorą prawko, wezmą od tatusia BMW to już są mistrzami kierownicy i wydaje im się, że zawładną jezdnią (i tutaj mówię zarówno o facetach jak i kobietach, ale nie ukrywajmy, że to jednak facetów ponosi brawura :) )

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #203 dnia: Luty 19, 2013, 20:51:25 »
Podnoszenie wieku to hmm... może być krzywdzące dla osób rozważnych... Ja np. zdawałam egzamin jak miałam 17 lat bodajże i już się nie mogłam doczekać. Chyba by mnie coś strzeliło gdybym musiała czekać np. do 20 roku życia.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #204 dnia: Luty 19, 2013, 20:52:30 »
Maleńka ale jednak większość 18-latków tak jak pisałam jest nieodpowiedzialnych, to jeszcze takie duże dzieci, oczywiście nie wszyscy, nie chcę generalizować, bo i zdarzają się osoby rozważne, ale to niestety tylko wyjątki. :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #205 dnia: Luty 19, 2013, 21:02:01 »
To może należałoby wprowadzić jakieś badania psychologiczne w trakcie trwania kursu? Jak ktoś nie zda to nie może przystąpić do egzaminu.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #206 dnia: Luty 19, 2013, 21:07:01 »
Z pewnością byłoby bezpieczniej na drogach, bo nie każdy jest obliczalny jak siada za kółkiem. ;)

Offline Fabienne

• Music whore.
  • Pink Cadillac
  • Crazy people should not be left alone.
« Odpowiedź #207 dnia: Luty 19, 2013, 22:32:10 »
dwa - dodatkowe badania psychofizyczne dla kobiet, plus przedłużanie prawa jazdy co 5 lat połączone z dodatkowym egzaminem i badaniami.

Dla facetów oczywiście bezterminowo. Z doświadczenia wiem, ze kobiety jeżdżą nieobliczalnie. Faceci jeżdżą szybciej, ale uważniej. Kobiety wolniej - ale stanowią o wiele większe zagrożenie, z powodu swojej nieobliczalności i innego sposobu myślenia niż u facetów.

A to się nazywa szowinizm.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #208 dnia: Luty 20, 2013, 06:36:42 »
dwa - dodatkowe badania psychofizyczne dla kobiet, plus przedłużanie prawa jazdy co 5 lat połączone z dodatkowym egzaminem i badaniami.

Dla facetów oczywiście bezterminowo. Z doświadczenia wiem, ze kobiety jeżdżą nieobliczalnie. Faceci jeżdżą szybciej, ale uważniej. Kobiety wolniej - ale stanowią o wiele większe zagrożenie, z powodu swojej nieobliczalności i innego sposobu myślenia niż u facetów.

A to się nazywa szowinizm.
No.... ja bym to nazwał normalnym podejściem do rzeczywistości :)

Maleńka, moja złota - dzięki za choćby częściowe stanięcie po mojej stronie  w tym w sumie bezsensownym sporze <calusek>
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #209 dnia: Luty 20, 2013, 07:13:04 »
Częściowe bo jak napisałam - zawsze będę bronić swojej płci, niemniej jednak - irytują mnie kobiety za kierownicą :P Oczywiście nie mówię, że wszystkie jeżdżą źle, bo znam kilka jeżdżących super, ale generalnie... no nie lubię. Moja płeć może mnie teraz zaszlachtować :P