Autor Wątek: Prawo jazdy  (Przeczytany 92737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Prawo jazdy
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 09, 2013, 14:37:58 »
Dzięki, dzięki :-*

Am, wiesz, że Twoje prawko będzie już na nowych zasadach? :D Takie inne niż te wcześniejsze.  :zawstydzony1:
To już nie ważne, ważne, że w ogóle jest :D
Chociaż jak tak sobie pomyślę to trochę szkoda, że już nie będę śmigać z moim Instruktorem, bo bardzo go polubiłam :D Bardzo dobrze mi się z nim jeździło i to on uczył mnie wszystkiego od początku bardzo cierpliwie ;) Chociaż jak będzie potrzebował fotografa czy pomocy przy projektowaniu ogrodu przy swoim nowym gniazdku to ma się do mnie zgłosić :D

Justek, ja myślę, że ten szum szybko minie, a jak trafisz na fajnego Instruktora to on Ci te pytania udostępni ;)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 11, 2013, 08:31:06 »
Eeeee może to i dobrze - mniej będzie tzw "kierowców z przypadku", chociaż moim zdaniem bardziej powinni o wiele bardziej "uwalać" na jazdach niż na teorii. Teoria powinna zostać tak jak była, ale jazda egzaminacyjna powinna być co najmniej 3 razy dłuższa i to nie po jednej i tej samej trasie - ale jak kiedyś - tam gdzie się egzaminatorowi zechce jechać. Tak jak u nas - paranoja! Zrobi kółko po osiedlowych uliczkach, zaliczy "Rondo Dzwonów" * i gitara, egzamin zdany.
Co z tego jak teorię wykuje jak potem nie będzie umiał się poruszać po drodze?

* "Rondo Dzwonów" - zwane też "Rondem koło Makro", jedno z najniebezpieczniejszych i najruchliwszych lubelskich skrzyżowań, znane z tego, że odbywa się tam najwięcej wypadków (średnio 2-3 tygodniowo). Jest też znanym paradoksem drogowym - na wszystkich ulicach przy rondzie jest sygnalizacja świetlna co 50m a na samym rondzie nie ma.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 11, 2013, 10:35:53 »
To ja miałam tak, że jeździłam z instruktorem po innej trasie a na egzaminie, który zdałam egzaminator wywiózł mnie w miejsca, o których nie miałam pojęcia, że istnieją.  <hahaha> W Krakowie trasa jest na tyle duża, że egzaminator potrafi zaskoczyć zdającego. ;)

W dużych miastach tak naprawdę nie ma znaczenia czy jeździ się po tej samej trasie z egzaminatorem/ instruktorem czy nie. Często nie da się przewidzieć jaki akurat trafi się ruch, jak zeżre nas stres, jakie będą warunki pogodowe itp. Można jeździć całkiem nieźe a i tak się zawali.
Jeździć tak naprawdę człowiek uczy się po zdaniu egzaminu.
A to, że zwłaszcza mężczyźni po otrzymaniu prawka dostają w większości małpiego rozumu, to inna sprawa.
Może zamiast wprowadzać coraz dziwniejsze urozmaicenia egzaminacyjne po prostu podnieść wiek możliwości zdawania. Jednak człowiek 25- letni jest rozsądniejszy od 18- latka. :P

Amaranth gratuluję zdania. <brawo>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 11, 2013, 17:31:38 »
BlackTiger dzięki :)

Mnie egzaminator nie zaskoczył jeżeli chodzi o trasę, bo bardzo często jeździłam tą drogą z Maćkiem i w trakcie egzaminu w głowie słyszałam jego głos "uważaj na tą 30tkę", 'uważaj na to przejście, bo jest mało widoczne", "na tym skrzyżowaniu celuj w lewy pas, bo możesz najechać na ciągłą", i najważniejsze "Nie wyprzedzaj przed przejściem!"
Ja lat mam 20 (prawie 21) i wcześniej nie miałam potrzeby posiadania tego przywileju, ale w końcu się zdecydowałam, po części przez ten wielki szum związany z nowymi przepisami.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 16, 2013, 14:11:12 »
Mnie również egzaminator nie zaskoczył trasą, w każdym z tych miejsc byłam i to nie jednokrotnie ;) swoją drogą Chełm nie jest jakimś tam olbrzymim miastem, więc można powiedzieć, że każdą uliczkę prześledziłam dokładnie <haha>
Największą frajdę mam wtedy kiedy jadę sama samochodem, nie wiem w sumie dlaczego <haha> bo tak jak jadę z rodzicami, bratem czy ze znajomymi to co innego, a jak jestem tylko ja i mój samochodzik to jestem zdana tylko na siebie - urocze <haha>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 16, 2013, 17:39:02 »
Piotrków Trybunalski też ogromny nie jest, więc każdą trasę znałam na pamięć ;D

Korzystał ktoś z Was z tej strony - https://www.kierowca.pwpw.pl/ ?
Bo od tygodnia wyskakuje mi Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany.
Z tego co słyszałam to niektórzy mogą odebrać swoje prawo jazdy po kilku dniach, a niektórzy czekają około miesiąca, a sugerując się danymi z tej strony to ja będę w rej drugiej grupie.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 16, 2013, 18:27:06 »
Am, ja korzystałam z tej strony :) nie włączałam jej codziennie, tylko po dwóch tygodniach i od razu powiło mi się, że dokument jest już do odebrania. :)
Wydaje mi się, że twój wniosek powinien już być jak gdyby rozpatrzony i prawko, że tak powiem powinno się już robić :) chyba, że niedługo pojawi Ci się komunikat, że już możesz odebrać, bez tego pośredniego dotyczącego wyrabiania prawka. :D

A ja mam pytanko, czy ktoś już jest w trakcie robienia kursu na tych nowych zasadach?

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #172 dnia: Luty 16, 2013, 18:34:40 »
Bo od tygodnia wyskakuje mi Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany.
Miałam to samo. Dokumenty o wydanie prawa jazdy wpłynęły do nich dopiero ponad tydzień od zdania egzaminu. Później pojawia się komunikat, że postępowanie administracyjne w toku, a w konsekwencji - po jakimś czasie, iż plakietka jest już gotowa do odbioru. :D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Fabienne

• Music whore.
  • Pink Cadillac
  • Crazy people should not be left alone.
« Odpowiedź #173 dnia: Luty 17, 2013, 22:18:52 »
Piotrków Trybunalski też ogromny nie jest, więc każdą trasę znałam na pamięć ;D

Korzystał ktoś z Was z tej strony - https://www.kierowca.pwpw.pl/ ?
Z tego co słyszałam to niektórzy mogą odebrać swoje prawo jazdy po kilku dniach, a niektórzy czekają około miesiąca, a sugerując się danymi z tej strony to ja będę w rej drugiej grupie.

Mnie się też tak przez pierwsze dwa tygodnie wyświetlało, i to oznacza mniej więcej tyle, że dokument jeszcze nie jest gotowy do odbioru.

Po dwóch tygodniach zmieniło się na "dokument gotowy do odbioru". :)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #174 dnia: Luty 18, 2013, 11:20:33 »
Jak to teraz jest? Na placu wykonuje się komplet manewrów czy tylko niektóre?
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Fabienne

• Music whore.
  • Pink Cadillac
« Odpowiedź #175 dnia: Luty 18, 2013, 13:18:53 »
Na placu masz wykonać łuk i górkę. No i powiedzieć instruktorowi gdzie są jakie światła w samochodzie i co znajduje się pod maską.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #176 dnia: Luty 18, 2013, 13:26:23 »
Mnie się też tak przez pierwsze dwa tygodnie wyświetlało, i to oznacza mniej więcej tyle, że dokument jeszcze nie jest gotowy do odbioru.

Po dwóch tygodniach zmieniło się na "dokument gotowy do odbioru". :)
A mi się właśnie zmieniło na Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne. ;D Kurcze, ale chciałabym już je mieć w kieszeni :D Od egzaminu nie wsiadałam za kierownicę i baaardzo mi tego brakuje :D

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #177 dnia: Luty 18, 2013, 13:44:41 »
Na placu masz wykonać łuk i górkę. No i powiedzieć instruktorowi gdzie są jakie światła w samochodzie i co znajduje się pod maską.
A no to ja nie mam pytań więcej... I dziw się tu człowieku, że jeździć nie umieją :)
Kolejny absurd - co jest pod maską to my nie musimy wiedzieć - no ewentualnie w którą dziurkę sobie płynu dolać od spryskiwaczy i jak olej sprawdzić. Resztę ma wiedzieć mechanik a nie zwykły kierowca. Gdzie są jakie światła? Z przodu przednie, z tyłu tylne a po bokach lampki od kierunkowskazów. Głupie to jakieś....

Kierowca zaś musi umieć jechać prosto do przodu, prosto do tyłu, po łuku do przodu, po łuku do tyłu, parkować w tył, parkować w przód i w "kopercie" a także ruszyć pod górkę "z ręcznego".
Taki też komplet manewrów wykonywało się za "moich czasów".

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #178 dnia: Luty 18, 2013, 13:59:52 »
Parkowanie też jest, ale jedno na mieście, takie jakie zażyczy sobie egzaminator, ja miałam skośne, nie zdążyłam się zorientować czy dobrze stoję, czy nie najechałam na linię, a on już każe wyjeżdżać ;)

Offline Fabienne

• Music whore.
  • Pink Cadillac
« Odpowiedź #179 dnia: Luty 18, 2013, 14:06:41 »
Najgorsze jest to czekanie na prawko właśnie... A potem taka radość jak odbierasz :D A potem jaka złość, że rodzice nie dają Ci samej jeździć :P

W ogóle ja po egzaminie się prawie egzaminatorowi poryczałam w aucie ze szczęścia, a jak tylko wyszłam i zadzwoniłam do babci, żeby powiedzieć (rodzice na mnie nie czekali, bo musieli iśc do pracy, posiedzieli tam tylko ze mną pół godziny w poczekalni i potem poszli), to mi takie łzy pociekły, że sobie nie wyobrażacie.
I to musiało śmiesznie wyglądać w autobusie bo się nie mogłam uspokoić. Pewnie to wyglądało tak, jakbym nie zdała <hahaha>