Autor Wątek: Prawo jazdy  (Przeczytany 92772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Prawo jazdy
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 17, 2012, 13:58:36 »
Aż się boję!  :o Mniej więcej za tydzień będę miała pierwszą jazdę i aż mnie ciarki przechodzą jak sobie pomyślę  :ysz:
Myślę jednak, że Mintek przesadza :P Każdy się kiedyś uczył jeździć, nikt się nie rodzi rajdowcem, poza tym instruktor ma po swojej stronie hamulec, żeby w razie zagrożenia go użyć, czyż nie?

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 17, 2012, 23:38:46 »
Ja się po części zgadzam z Mintkiem - sam wolę w pewnej odległości za "L" stać, nie trąbię na elki, bo sam mam świadomość, tego, że kiedyś i ja byłem uczniem. Tylko wkurza mnie brak elementarnej wiedzy i wyobraźni niektórych kierowców "L", do których nie trzeba nawet mieć specjalnie prawa jazdy. Przykład z dzisiaj - jechałem sobie i kursant ELki auto postawił na środku drogi utrudniając innym uczestnikom ruchu przejazd, a sam wyszedł do kiosku. Szlag mnie (i zapewne nie tylko mnie) trafił.

Miałem 3 kolizje w karierze, wszystkie trzy spowodowane przez kobiety. Pierwsza - jadę sobie linią ciągłą, za mną kobieta mnie wyprzedza i tak niefortunnie obliczyła sobie jak pojadę, że wyprzedzając (na ciągłej NIE WOLNO! wyprzedzać, że uderzyła mi w lusterko, które się oderwało. Druga - jechałem drogą, na której to ja miałem pierwszeństwo, patrzę na lewo i prawo i nic tylko z daleka (ok.150m) jakiś samochód. Więc skręcam. Niestety pani na widok skręcającego samochodu postanowiła udowodnić, że zdąży przede mną i rąbnęła mi w tył auta. Trzecia i ostatnia -  jechałem w terenie zabudowanym z prędkością 50km/h (dopuszczalna to 60), dojeżdżam do świateł mam zielone, minąłem światła gdy z prawej strony w bok puknęła mi pewna pani, która przejechała na pomarańczowym. Z tego co zresztą obserwuje to spora część kobiet i jeszcze większa facetów nie ma pojęcia o prowadzeniu - kobiety powodują więcej wypadków od mężczyzn, ale mniej groźnych i z skutkiem śmiertelnym, praktycznie w ogóle nie uciekają z miejsca zdarzenia, zaś faceci powodują mniej, ale za to poważniejszych i pod wpływem...

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 18, 2012, 00:00:14 »
Aż się boję!  :o Mniej więcej za tydzień będę miała pierwszą jazdę i aż mnie ciarki przechodzą jak sobie pomyślę  :ysz:
Nie bój się, zobaczysz jak będzie fajnie!  :)

Alden - a to na pewno był kursant? Sam kursant podczas jazd sam z siebie nie wychodzi z eLki... Jak już to raczej jest tak, że to instruktor każe gdzieś na momencik zaparkować, bo musi coś załatwić. A że ten "twój" stanął na środku drogi to już inna sprawa  <jezyk>

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 18, 2012, 00:04:42 »
I co i instruktor również ślepy? Dali ciała obaj i tyle. Szczególnie instruktor, który nie wie jak parkować a i kursant, który chociażby jako pieszy powinien widzieć prawidłowo zaparkowane auta.

A najwięksi piraci na drodze to policja...

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 18, 2012, 07:07:13 »
No widocznie. Albo jakiś nieogarnięty i stwierdził, że skoro tylko po gazetę do kiosku idzie to niech kursant parkuje byle jak, byle się zatrzymał, a on mógł wysiąść. I nie obchodzi go za bardzo to, że wstrzymuje cały ruch... Bywa i tak  :P

Offline Caro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 19, 2012, 18:22:33 »
A ja moje prawo jazdy już jutro idę odebrać:P

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 19, 2012, 19:09:44 »
Caro brawo :)

Ja za to jutro mam egzamin ale na ciężarówki...

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 19, 2012, 22:34:13 »
No i super Caro :)

A tobie Alden powodzenia życzę jutro w takim razie ;)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 19, 2012, 22:43:41 »
Podejrzewam, że obleję, bo ciężarówką się inaczej skręca jak osobówką i tego się boję.... O inne rzeczy nie, bo przerabiałem na "B" :) Ale na wszelki wypadek nie dzieki by nie zapeszać:P

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 22, 2012, 07:55:35 »
I znowu "L" mało sie we mnie nie wpakowała... Tym razem sytuacja była już groźna. Jadę ci ja sobie wczoraj z pracy do domu. Droga z pierwszeństwem, dobra widoczność itd.. Z uliczki po prawej stronie szykuje się do wyjazdu "L". Nagle wyjeżdża, niemal wymuszając pierwszeństwo, skręca w kierunek z którego ja nadjeżdżam i ląduje na pasie po którym jadę ustawiając się idealnie na "czołówkę". Po prostu paniena siedząca za kółkiem nie umiała skręcać jak sądzę i dała za ostro kierownicą. Dobrze, cholera, że jak widzę "L" to mam oczy dookoła głowy bo wyhamowałem.

"Każdy się kiedyś uczył". Ale na wszystkich bogów - podstawowych manewrów to niech się uczą w zaciszu placów manewrowych a nie eksperymentują na "żywym materiale"!!!
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Caro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 22, 2012, 17:58:58 »
Mintek chyba mi się wydaję albo po prostu ty masz pecha :)

A ja już prawko odebrałam:) teraz tylko jeździć:D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 27, 2012, 18:50:20 »
Zdałam, zdałam, zdałam, zdałam! <pompony>
Instruktor mi powiedział, że mogę jechać do domu pić alkohol... :hahaha:
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 27, 2012, 18:54:38 »
Gratulacje, Pajączku!  :buzki:

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 27, 2012, 19:54:10 »
Gratulacje.   <brawo> Pomijając ostatnie niepowodzenia i tak szybko Ci poszło.
To teraz kieruj szczęśliwie i uważaj na pieszych.
Podpisano: Piesza :D

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 27, 2012, 20:02:32 »
Gratulacje Kiki  <brawo>

Witaj w gronie kierowców  <szczerzy_sie>