Autor Wątek: Lekarze  (Przeczytany 86963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shanti

• Użytkownik
  • **
  • restless soul enjoy your youth.
Odp: Ogólnie o serialu
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 28, 2012, 13:59:30 »
Mogę się przyłączyć do Waszego kącika? :D
Okropnie mnie ten serial oczarował. Klimatyczne przypomina mi Magdę M., ale jest taki... nowocześniejszy. Wciąga strasznie. ;D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 28, 2012, 15:56:20 »
Jean, przyznam szczerze, że troszkę nie rozumiem wypowiedzi typu "więcej się wtrącać nie będę". Przecież wiesz, że jesteś mile widziana w każdym zakamarku tego forum i każdy szanuje Twoje zdanie. Dyskutuj z nami, tym bardziej, jeśli mamy odmienne od Twojego zdanie :) Nie przeprowadzałyśmy defensywy, wyraziłyśmy tylko nasz pogląd na tę sprawę.
Ja wiem, że się odstresowujecie oglądając - wasze święte prawo, którego broń Boże nie neguję, ale osoby młodsze od was mogą mieć zaburzony obraz rzeczywistości po obejrzeniu takich produkcji.  Warto czasami też o tym pomyśleć. Mnie przecież już nic krzywdy nie wyrządzi.
Ok, zgadzam się. Z drugiej strony - po to są ograniczenia wiekowe, żeby rodzice starali się ich przestrzegać i nie pozwalać młodszym dzieciom na oglądanie pewnych filmów, programów i tak dalej. A że tego nie robią... To coraz poważniejszy problem i powód do długiej, szerokiej dyskusji. Obecnie dzieci zostawia się samopas - oglądajcie co chcecie, róbcie co chcecie, byleby tylko święty spokój był. A potem są tego efekty. Pytanie tylko brzmi czy jeden serial może zaszkodzić? Moim zdaniem nie. Ale gdy wszystko to się nakłada - wtedy jest zdecydowanie gorzej.

Cóż to za pytanie? :D
Każdy jest tutaj mile widziany, a im więcej pisze, tym lepiej! ;D

Okropnie mnie ten serial oczarował. Klimatyczne przypomina mi Magdę M., ale jest taki... nowocześniejszy. Wciąga strasznie. ;D
Ostatnio rodzice przypomnieli mi jak z uporem maniaka zawsze wyrywałam wszystkim pilota od telewizora, kiedy leciał Ostry dyżur. I na nic były wszelkie protesty :D Tak więc serial Lekarze też zdecydowanie przypadł mi do gustu.
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
Odp: Prapremierowe wrażenia
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 28, 2012, 17:55:28 »
WOW! Odcinek naprawdę niezły, bardzo się cieszę, że scenarzyści nadal trzymają wysoki poziom i mam nadzieję, że tak pozostanie do końca!  <zawstydzony>

Może zacznę od tła, a więc wypadek, wszystkie przypadki medyczne mi się podobały, wszystko wyszło moim zdaniem dosyć realnie. Dodatkowo podobała mi się ta mała, która non stop była z Ordą. Słodka dziewczynka! A jeżeli chodzi o Ordę, to no cóż wiem, że lekarz powinien zawsze trzeźwo myśleć, nie powinien poddawać się presji otoczenia i musi również umieć sobie radzić w stresie, niestety Orda nie potrafi... Myślę, że tego nie da się wypracować, owszem lekarz też powinien mieć uczucia, ludzkie odruchy, nie powinien być pozbawiony serca, ale jednak jak jest wypadek tyle rannych powinien potrafić zachować zimną krew. Zobaczmy nawet taką Alicję, wielokrotnie pokazała, że ma uczucia, że robi to co kocha, że nie przyszła tylko zarabiać pieniędzy, ale naprawdę pomagać... Moment w którym przekazywała (nic nie mówiąc!) informację o śmierci tej kobiety, to aż mnie w sercu ścisnęło! Dosłownie! I tutaj należą się wielkie brawa dla p.Magdy bo świetnie wcieliła się w swoją postać, genialnie zagrała!  <brawo>

A teraz czas na najważniejszy dla mnie wątek :D mianowicie Ala i Maks. Buziak niby udawany ale mi się podobał i to jaaaak!  <zauroczony> Bardzo się cieszę, że jednak Ala małymi kroczkami przekonuje się do Maksa, buziak z jej inicjatywy, później trzymanie za rękę, czekanie w samochodzie  <rumieniec> wszystko może bardzo pięknie się rozwinąć. Mam tylko nadzieję, że ta cała Beata AŻ tak bardzo to nie będzie im przeszkadzała, niech pobędzie chwilę, niech poutrudnia troszkę Maksowi, ale potem niech spada na Księżyc.  <haha>

Liczę, że w najbliższych odcinkach dowiemy się co kiedyś łączyło Elę i Krzyśka, bo to nie chodzi tylko o zdradę przyjaźni, jak nic chodzi o uczucie, o coś co Krzysiek zepsuł, a Ela do tej pory nie może tego przeboleć, zapomnieć...

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 28, 2012, 18:13:09 »
Wszyscy są tutaj mile widziani, dlatego Shanti witamy w naszych skromnych progach! Mamy nadzieję, że często będziesz się tutaj udzielała. ;)

Serial pod względem dużej ilości krajobrazów, muzyki może i upodabnia się do MM (serial, który notabene bardzo pokochałam  <zauroczony>) i to według mnie jest jego plusem! Od czasów MM nie widziałam drugiego tak dobrego serialu, oczywiście do czasu pierwszego odcinka Lekarzy.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 01, 2012, 22:35:06 »
ODCINEK 7
Alicja zajmuje się Anitą Czajką ? aktorką, która ranna przyjechała do szpitala. Kobieta twierdzi, że uczestniczyła w wypadku samochodowym, lecz jej obrażenia wskazują na pobicie. Szymańska operuje pacjenta z perforacją. Leon nie jest w stanie dokończyć zabiegu z powodu ostrego bólu brzucha. Na ginekologii przychodzą na świat wyjątkowe bliźniaki. Radny Lis grozi Elżbiecie, że zrobi wszystko, aby straciła posadę. Bosak nie chce się poddać. Beata nie daje za wygraną i ostro walczy o względy Maksa. Na razie jednak udaje się jej tylko zniechęcić Alicję do siebie, i do Kellera. Czy Jasińska odzyska byłego narzeczonego?

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 06, 2012, 11:04:20 »
Na razie jednak udaje się jej tylko zniechęcić Alicję do siebie, i do Kellera.
Alicja zniechęcona do Maksa? Nie no, super, ekstra, czad. Po ostatnim (czyli tym, który będzie wyemitowany w poniedziałek) odcinku myślałam, że to jednak nie będzie coś tak przewidywalnego, że tak naprawdę pojawienie się Beaty jedyne odrobinę spowolni proces przekonywania się Alicji do Maksa, że nie będą powielali tych schematów: pojawia się druga, wszystko się rozpada, Alicja zacznie się spotykać z tym ginekologiem (czy kim on tam jest), Maks w złości da się omotać Beacie, będzie tego żałował itd. :P Przecież takie miłe te ich sceny były! Jak Maks po kolacji z rodzicami i Beatą wrócił do szpitala, do Ali, żeby z nią porozmawiać <serce>

Niech wróci Krzysztof! :D

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 08, 2012, 22:42:53 »
ODCINEK 8
Alicja wciąż nie chce rozmawiać z Maksem. Piotr zostaje ordynatorem oddziału ginekologii i położnictwa. Chirurdzy przeprowadzają operację usunięcia zatoru tętnicy u starszej kobiety. Ratują też niedoszłego samobójcę. Czyn chłopaka najwyraźniej imponuje Ordzie. Alicja uważa jednak targnięcie się na własne życie za głupotę. Beata nie przestaje snuć intryg. Syn Elżbiety ma kłopoty ? podpala szafkę nauczycielki w szkole. Podczas imprezy na cześć Wanata dochodzi do incydentu: zazdrosny o Alicję Maks rzuca się z pięściami na Piotra

Offline Inka

• Art's Souls
  • Rizzoli& Isles, NCIS, CSI:NY, Lekarze ?
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 12, 2012, 17:12:41 »
ODCINEK 9
Beata nie przestaje knuć intryg. Nakłania Maksa, by do niej wrócił. Zamierza też zaprzyjaźnić się z Alicją. Elżbieta kupuje chirurgom worek bokserski. Piotr jest w złym nastroju po konflikcie z Maksem. Na domiar złego Alicja nie chce się z nim umówić na randkę. Lekarzom udaje się uratować kobietę chorą na porfirię. Janek zaprzyjaźnia się z pacjentką, Olą. Leon wyjawia Elżbiecie w tajemnicy, że choruje na nowotwór. Maks i Alicja spędzają wspólnie noc na dyżurze transplantologicznym. Bosak odkrywa tajemnicę ojca Alicji.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 15, 2012, 23:32:08 »
Leon wyjawia Elżbiecie w tajemnicy, że choruje na nowotwór.
Tak właśnie myślałam... Mam szczerą nadzieję, że wyjdzie z tego obronną ręką.

Bosak odkrywa tajemnicę ojca Alicji.
Yyy... Czyli że co? Do tej pory nie było mowy o rodzicach Alicji (oprócz tego, że jej mama zmarła), prawda? Jestem bardzo ciekawa tego wątku. Przede wszystkim dlatego, że uwielbiam patrzeć na Elę i Alę razem. Będą jeszcze z tego naprawdę fajne relacje, zobaczycie. ;D

. . .
Po obejrzeniu ósmego odcinka zastanawia mnie... Dlaczego Ela tak bardzo zainteresowała się mamą Alicji? Pierwsze co mi przyszło do głowy, to że Krzysztof zdradził panią Bosak z mamą Ali i jest jej ojcem... Brzmi jak Moda na sukces, wiem ;D Albo, że Ela to siostra Alicji mamy, albo...
Mam jeszcze dużo różnych koncepcji <haha>

Ela znała mamę Ali, tego jestem pewna. To ciągłe: kogoś mi przypominasz nie jest - jak widać - bezpodstawne. I chyba jednak nie miała na myśli siebie samej. Coraz bardziej mnie ten wątek intryguje i coraz bardziej lubię Elę, o ile to w ogóle możliwe.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 16, 2012, 06:40:52 »
Ja w pierwszym momencie wymyśliłam coś takiego: Ela znała ojca Alicji, była dla nim kimś takim jak Ala dla Maksa. Ten się tak w niej zakochał, że porzucił dla niej matkę Alicji- odpowiednik Beaty niejako. W każdym razie mam wrażenie, że Elżbiecie ten trójkąt Maks-Alicja-Beata przypomina właśnie ten układ, jaki miała wcześniej z którymś z mężczyzn, bo było w ostatnim odcinku albo dwa odcinki wcześniej takie coś, że Ela stała u siebie w gabinecie i obserwowała przez okno sytuację, w której nasz słynny "trójkącik" się pojawił. Myślę że ukazanie tego motywu nie było przypadkowe, scenarzyści mieli w tym jakiś cel.

Niemniej jednak ten Krzysztof jest jeszcze...on nie daje mi spokoju. Przecież pomiędzy nimi coś było (tzn. pomiędzy nim a Bosak), to pewne i moja koncepcja może i by tutaj pasowała, ale kurczę, on ojcem Alicji? To się nie klei! Przecież by wiedział. I o ile jeszcze sam fakt, że jej pomagał się wybić, zabłysnąć w świecie medycyny jeszcze miałby jakieś uzasadnienie, ale przecież on z nią był! Sypiał! Dzieci planował! Nie, nie, nie, to zbyt perwersyjne :D Nawet jak na serial TVNu.

Za to ósmy odcinek...

Maks mnie wkurzył :P Uwielbiam go, oczywiście, nadal i mimo wszystko, nie chcę aby Alicja była z Piotrem, bo to mogłaby być piękna przyjaźń, lecz nic więcej. Nie potrafię jakoś dostrzec w nich czegoś, co mogłoby sprawić, że byliby piękną parą. No ale Maks jest taki irytujący ostatnio, że coraz bardziej mu ta Ala ucieka. Gdzie ten facet ma jaja?! Musiał się napić, aby to wszystko Beacie powiedzieć? Nie mógł tego zrobić normalnie, od początku stawiać granice na każdym kroku? Teraz niech się nie dziwi, że Alicja ma tego dosyć, skoro widzi, że on zezwala Beacie na tak wiele, jakby rzeczywiście dopuszczał do siebie myśl powrotu.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 16, 2012, 17:39:20 »
Po obejrzeniu ósmego odcinka zastanawia mnie... Dlaczego Ela tak bardzo zainteresowała się mamą Alicji? Pierwsze co mi przyszło do głowy, to że Krzysztof zdradził panią Bosak z mamą Ali i jest jej ojcem... Brzmi jak Moda na sukces, wiem ;D Albo, że Ela to siostra Alicji mamy, albo...
Mam jeszcze dużo różnych koncepcji <haha>
A mi pierwsze co przyszło do głowy to to, że to Leon jest ojcem Alicji... Może wydaje się to absurdalne, ale po tym jak wyszli z tego klubu (już po rozmowie Eli i Ali) Bosak pytała o stare zdjęcia... myślę, że ma to jakiś związek z mamą Alicji. To, że Krzysztof mógłby być jej ojcem nawet nie przeszło mi przez myśl i nieee. to wydaje się być jeszcze bardziej absurdalne niżeli ta moja wersja. <haha>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 16, 2012, 17:56:41 »
Ej, ale Klaudia, ja po napisaniu tego posta poszłam myć zęby i to samo wpadło mi do głowy <haha> tylko już nie zdążyłam dopisać. Chociaż teraz nie pamiętam już jakie argumenty wtedy chodziły mi do głowy, bo teraz wydaje mi się to dziwne :D Bo niby JAK? Nie wiedziałby? To przecież bez sensu, musiałby jakoś skojarzyć. Jeśli jest ojcem Ali, to na pewno pamięta nazwisko jej matki, a gdyby to było prawdą to nie traktowałby Alicji w ten sposób, jakoś dałby po sobie poznać, chociażby w rozmowach z Krzysztofem lub Elżbietą, a tymczasem ja nie pamiętam, aby kiedyś w jakiś szczególny sposób o matce Ali mówił.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 16, 2012, 18:33:32 »
Justek może i powinien pamiętać nazwisko matki Alicji, ale przecież zawsze mógł sobie to tłumaczyć jako zbieżność nazwisk. Sama nie wiem, ale bardziej bym się skłaniała własnie ku tej wersji, że to Leon jest jej ojcem. Bo niby dlaczego Elżbieta dopiero po zdjęciu coś tam sobie skojarzyła? Dopiero po zobaczeniu matki Alicji chciała więcej zdjęć od Leona... Być może i tkwiła z matką Alicji i jej ojcem w jakimś dziwnym układzie, tak jak teraz Ala, Maks i Beata...
Z pewnością mamy kolejną zagadkę, którą kurczaki drogą dedukcji musimy rozwiązać PRZED pojawieniem się jakiejkolwiek informacji w serialu bądź gdzieś w streszczeniach. <hahaha>

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 16, 2012, 19:56:14 »
Wiem, że opcja, iż Krzysztof to ojciec Ali jest abstrakcyjna, ale naprawdę była pierwszą, która przyszła mi do głowy :D W sumie o Leonie też pomyślałam, ale... Brzmi to dziś dla mnie równie nierealnie. Nie zdziwiło mnie za to, że Ela poprosiła Leona o zdjęcia - przecież byli przyjaciółmi i mieli wspólnych znajomych. Zastanawia mnie tylko dlaczego Bosak nie była pewna czy mama Ali to kobieta, o której pomyślała... Czy to znaczy, że nie znała jej zbyt dobrze? W takim wypadku nasze hipotezy są mało realne, bo przecież by ją pamiętała? Dziwne to, bardzo mnie intryguje i przez to jeszcze bardziej czekam na dziewiąty odcinek. Scenarzyści - cel osiągnięty ;D

Stenka <zauroczony>
Mówiłam już? <haha>

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 17, 2012, 18:51:30 »
Nie zdziwiło mnie za to, że Ela poprosiła Leona o zdjęcia - przecież byli przyjaciółmi i mieli wspólnych znajomych.
Ale dlaczego poprosiła o te zdjęcia AKURAT wtedy? Nie mogła poprosić o nie wcześniej albo później? Jak dla mnie to jest dziwne...

Zastanawia mnie tylko dlaczego Bosak nie była pewna czy mama Ali to kobieta, o której pomyślała... Czy to znaczy, że nie znała jej zbyt dobrze?
Może zapamiętała ją trochę inaczej? Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi, ale jedno wiem na pewno: Ela musi mieć coś wspólnego z mamą Alicji, coś więcej niżeli tylko jakaś zwykła znajomość...

Stenka <zauroczony>
Mówiłam już? <haha>
Mówiłaś? <hahaha> Chyba nie. <haha>