Autor Wątek: Filmy które nigdy nam się nie znudzą  (Przeczytany 48381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorina13

• Bonanzica
  • Nowy użytkownik
  • *
    • https://bonnaza.fora.pl/
Filmy które nigdy nam się nie znudzą
« dnia: Maj 25, 2012, 13:25:00 »
Forest Gump
Mała księżniczka (ale tylko wersja z Shirley Temple )
Przeminęło z wiatrem
Rio Bravo
Siedmiu wspaniałych
"Lepiej być nietypowym i nielubianym niż takim jak wszyscy i otoczonym tak zwanymi przyjaciółmi '
https://bonnaza.fora.pl/

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy które nigdy nam się nie znudzą
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2012, 13:37:18 »
Zorina13, a mogłabyś powiedzieć co takiego w tych filmach jest ciekawego, że się nigdy nie znudzą? ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2012, 13:43:11 »
No nie wiem czemu ja nie mogę większą miłością do tego Gumpa?:( Jakaś nienormalna jestem chyba...

Jest parę tytułów filmów, które się mi nigdy nie nudzą, które oglądałam setki razy i oglądam wciąż, ale pierwsze co mi przychodzi na myśl to "Szklana pułapka" (jedynka) i "Swith. Trudno być kobietą". Pierwszy to film akcji z Willisem, drugi to czysta komedia...z Ellen Barkin w roli kobity, która wcześniej była facetem. Facetem - macho, który kobiety zmieniał jak rękawiczki i lubił się nimi bawić. Któregoś dnia trzy  z nich zaprosiły go niby na mała orgietkę, podczas której (nie, jeszcze do niczego nie doszło :P) go zabiły. I trafił przed boskie oblicze. Tylko nie wiadomo, gdzie go wysłać. Na piekło jednak za dobry (działalność charytatywna etc. etc.) a do nieba, po tym jak traktował kobiety też pójść nie może. No to wrócił na ziemię z zadaniem do wykonania: ma znaleźć chociaż jedną kobietę, która by go lubiła...ale nieoczekiwanie wraca pod postacią kobiety, tak żeby mu nie było łatwo bałamucić kobiet dalej. No i tu się zaczyna szereg komicznych sytuacji, które uwielbiam podpatrywać, myśląc co by było, gdyby faceci choć na jeden dzień stali się kobietami, w całym pojęciu tego słowa.

Mój ulubiony cytat z tego filmu: "Trzeba być Rembrandtem, żeby robić makijaż". Jestem kobietą, ale czuję się jakby to powiedzenie było o mnie - zero zdolności manualnych i innych do zrobienia fajnego makijażu brrr.

Offline Zorina13

• Bonanzica
  • Nowy użytkownik
  • *
    • https://bonnaza.fora.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2012, 14:20:03 »
Jeśli chodzi o Przeminęło z wiatrem -kocham postać Scarlett.
Mimo wielu wad podziwiam  jej siłę i odwagę.
"Jutro też jest dzień .Mimo wszystko życie się dzisiaj nie kończy '-niezapomniany cytat.

Siedmiu wspaniałych -muzyka ,znakomite kreacje aktorskie min.Jamesa Coburna ,Steva Maquena ,Charlesa Bronsona.
Gorzki rozrachunek z życiem rewolwerówców -którzy nie mają domu ,żony ,dzieci ,przyjaciół,wspomnień.
I nie mają wrogów -żywych wrogów.

Rio Bravo -mimo że uwielbiam Wayna to Dean Martin jako moczymorda ,zastępca szeryfa skradł cały film.
Seksowna Andie Dikinson ,uroczy Ricky Nelson jako Colorado i najpiękniejsza piosenka o kowbojach 'My rifle and Pony and Me '-mój koń ,moja strzelba i ja.
Te dwa filmy to arcydzieła jeśli chodzi o gatunek westernu.
"Lepiej być nietypowym i nielubianym niż takim jak wszyscy i otoczonym tak zwanymi przyjaciółmi '
https://bonnaza.fora.pl/

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2012, 14:34:59 »
Siedmiu wspaniałych -muzyka ,znakomite kreacje aktorskie min.Jamesa Coburna ,Steva Maquena ,Charlesa Bronsona.
Gorzki rozrachunek z życiem rewolwerówców -którzy nie mają domu ,żony ,dzieci ,przyjaciół,wspomnień.
I nie mają wrogów -żywych wrogów.
Rio Bravo -mimo że uwielbiam Wayna to Dean Martin jako moczymorda ,zastępca szeryfa skradł cały film.
Seksowna Andie Dikinson ,uroczy Ricky Nelson jako Colorado i najpiękniejsza piosenka o kowbojach 'My rifle and Pony and Me '-mój koń ,moja strzelba i ja.
Te dwa filmy to arcydzieła jeśli chodzi o gatunek westernu.

Pod tym się podpisuję obiema łapkami, pomimo, że moim ulubionym westernem jest "Dobry, zły i brzydki"...pomimo, że to taki trochę inny gatunkowo bo spaghetti western. No ale faktem jest, że pod klasykę najbardziej podpadają dwa przez Ciebie wymienione.
Oj za to jak opisałaś "Siedmiu wspaniałych" dałabym Ci plusa...no gdybym mogła :-) Poczekajmy na wielbicielkę westernów, dopiero się będzie działo :D

Zołza;)

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2012, 16:18:44 »
Z filmów komercyjnych:
"Dzień świra"- kultowy film wszystkich polonistów, więc nie mogę się wyłamywać ;) Genialna rola Kondrata... niesamowita! Cudowne odarcie nas z naszych narodowych przypadłości. No i scenariusz... słownik- dobitny acz prawdziwy i soczysty... cudowny film!! :)

"Armageddon"- zawsze na nim ryczę... no zawsze!! Świetna rola Willisa i efekty specjalne niczego sobie. Cała ekipa z platformy wiertniczej zabawna i bardzo kontrastowa. No i Liv... śliczna! Na pewno nie ma tego po tatusiu ;)

"Kapuśniczek"- Z Louisem de Funesem, którego uwielbiam. Bawi mnie nieustannie :)

"Seksmisja"- kultowa i chyba nie trzeba tłumaczyć nikomu dlaczego się ją lubi.

i wiele innych...

niekomercyjne:

"Posterunek graniczny" - film serbski. Zrobił na mnie niesamowite wrażenie! Nie tylko ze względu na grę aktorską ale głównie na sposób ujęcia problemu. Do połowy film wydaje się być komedią, ale nastrój pryska w ciągu kilku sekund... mistrzostwo jak dla mnie!

"Siódmy dzień" - film hiszpański- dość brutalny i ciężki, ale taki prawdziwy! W końcu na faktach... polecam.

"Zło"- szwedzki film- brutalny, ale z drugiej strony pełen siły. Film o silnej jednostce, uporze, obrazujący to jak zło doświadczane staje się złem przekazywanym dalej. Film nieraz wstrząsający, ale mistrzowski!

Mam jeszcze parę w zanadrzu, ale to może zostawię na potem ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2012, 16:56:05 »
No ja Seksmisję kocham za Stuhra i teksty  z Jego ust w filmie padające:)
"Dzień świra" - rozumiem, lubię Koterskiego, scena z wypłatą jest tym do czego wracam najczęściej...

Louis de Funesa kocham z każdej odsłonie
Co do reszty to poprzeczkę dałaś wysoką, nie pamiętam, żebym któryś widziała, no ale nic straconego...no i bo skoro polecasz tak bardzo... ;)

Offline Inka

• Art's Souls
  • Rizzoli& Isles, NCIS, CSI:NY, Lekarze ?
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2012, 17:49:00 »
"Dzień Świra"- klasyk.  ;)
Jeszcze kilka miesięcy temu niemal codziennie oglądałam Jak zostać królem. Gra aktorka Colina Firth'a- jak dla mnie cudo. Świetnie pokazana rozwijająca się przyjaźń między Królem a Logue'm. Pełen emocji film, jak dla mnie nieprzerysowany. Dodatkowo- akcent Heleny Bohnam-Carter- kolejna zaleta.  ;)
Kolejny film z Colinem-Bridget Jones. Obie części świetne. Zmagania Bridget z nadwagą, nieudolnymi próbami rzucenia palenia i śpiewanie po pijaku "All by myself" zapadają w pamięć.
Bardzo chętnie wracam do filmu "Bodyguard" z Whitney. Aż się łezka w oku kręci, że już nigdy nie będzie nam dane usłyszeć 'I have nothing".
Oczywiście dochodzą wszystkie filmy z Meryl Streep.  ;)

Offline szyszata

• crazy shipper
  • Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2012, 13:57:52 »
Narzeczony mimo woli - mogłabym oglądać ten film 1000 razy i więcej. Jest to komedia romantyczna, która na pewno się nie znudzi! Po pierwsze aktorzy: Sandra Bullock i Rayan Reynolds, wczuli się w swoje role tak jakby film był prawdziwy, taka historia która dzieje się naprawdę. Polecam! :)
Nie wierzcie bliźniaczkom - drugi film, który jest już swoją drogą starszy, ale nadal ciągnie aby oglądnąć. Tęsknie za "starą" Lindsay Lohan.. :(
Dzień świra - klasyk i standard! :D
“Well, it seems to me that the best relationships - the ones that last - are frequently the ones that are rooted in friendship. You know, one day you look at the person and you see something more than you did the night before. Like a switch has been flicked somewhere. And the person who was just a friend is… suddenly the only person you can ever imagine yourself with.”

Offline Daisy

• Kryminalny Zuch!
  • Nowy użytkownik
  • *
  • To witness a miracle.
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2012, 16:06:29 »
Bez dwóch zdań jest to "Seksmisja" - chyba jedyna polska komedia, podczas której zawsze dobrze się bawię. Zawsze śmieję się przy tych samych powalających na kolana tekstach Stuhra, i nie ważne czy widzę to 10, 20 czy 30 raz.

"Prawdziwe kłamstwa" - tutaj jest podobna sytuacja, co w Seksmisji. Schwarzenegger i Jamie Lee Curtis potrafią rozbawić mnie do łez, mimo że znam ich teksty niemal na pamięć i widziałam równie niezliczoną ilość razy.

Poza tym mam słabość do "Tylko mnie kochaj" - pewnie ze względu na Zakościelnego :) i Julkę Wróblewską, która nie była wtedy jeszcze tak zmanierowana.

I chętnie wracam także do: Harry'ego Pottera, ale to już głównie dzięki książkom.
Nic nie trwa wiecznie, niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.

Offline Little Anne

• Art's Souls
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2012, 18:23:33 »
Z polskiego kina:
1) Sami swoi - uwielbiam! Można ten film oglądać tysiące razy i zawsze znajdzie się coś na co się nie zwróciło uwagi.
2)
Bez dwóch zdań jest to "Seksmisja" - chyba jedyna polska komedia, podczas której zawsze dobrze się bawię. Zawsze śmieję się przy tych samych powalających na kolana tekstach Stuhra, i nie ważne czy widzę to 10, 20 czy 30 raz.
Nic dodać nic ująć ;)

Z zagranicznego kina:
1) "Pianista" - historia, historia, historia. Myślę, zę jest to jeden z filmów, który powinien obejrzeć każdy człowiek - dla informacji i przestrogi.
2) Z innej beczki - "Kevin sam w domu". Grudniowa tradycja w mojej rodzinie ;D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2012, 12:48:55 »
A filmem mojego dzieciństwa jest Kogel-mogel. Uwielbiałam jako dziecko i do dziś mi zostało, że jak tylko leci, to Monika od razu leci przed telewizor. Tak już z tego zasłynęłam, że znajomi mi przysyłają smsy: "Monika, Kogel-mogel zaraz poleci na TVNie". smilie_girl_120

Mogę sypać cytatami jak z rękawa, ale moim ukochanym jest "stryjeczny wuj szwagra mego drugiego męża". :hahaha:
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2012, 17:21:59 »
1. "Nigdy w życiu"- miałam takie dni, kiedy oglądałam kilka razy w tygodniu. Albo nawet codziennie. Serio! Większość tekstów znam już na pamięć, potrafię z pamięci przywołać mimikę aktorów w danym momencie. Nie przesadzę jeśli powiem, że kocham ten film za wszystko- za fabułę (Grochola!), za aktorów, za bohaterów, za prześmieszne teksty, sytuacje. I chyba nigdy nie przestanę cieszyć się, gdy wpadnie mi w rączki płyta z tym filmem.

2. cała seria przygód "Harry'ego Potter'a"- całe moje dzieciństwo, co by nie mówić. Chyba nigdy nie przestanie mnie fascynować ten magiczny świat, a choć każdy film z serii oglądałam już mnóstwo razy, zawsze chętnie sobie włączam, gdy mam okazję :)

3. "Pod słońcem Toskanii"- to, że podoba mi się klimat Toskanii i marzę, by tam pojechać- to jedno, a że kocham ten film- to drugie. Od momentu, gdy pierwszy raz obejrzałam go w telewizji, nie może mi "wypaść" z głowy. Czasem są takie dni, że po prostu muszę prześledzić historię Frances. Ilekroć oglądam film poprawia mi się humor, bo te widoki...achhh...  smilie_girl_321

4. "Chopin. Pragnienie miłości"- film widziałam niezliczoną ilość razy, a gdyby mi ktoś zaproponował, że obejrzy ze mną to nawet teraz, zaraz gotowa byłabym to zrobić. W tym przypadku cytuję wszystkie kwestie Solange, granej przez Bożenę Stachurę...taka moja słabość, o  smilie_girl_301

Zołza;)

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2012, 07:03:32 »
Chopina po raz pierwszy obejrzałam bez przekonania, ale muszę przyznać, że z czasem zyskuje bardzo. Stachura rzeczywiście zagrała świetnie :)
Natomiast saga "Sami swoi"- no klasyk! Również uwielbiam! Aż żal bierze, że powstały tylko 3 części. smilie_girl_349

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2012, 07:53:25 »
2) Z innej beczki - "Kevin sam w domu". Grudniowa tradycja w mojej rodzinie ;D

Nie może być, u Was też? smilie_girl_101

A filmem mojego dzieciństwa jest Kogel-mogel. Uwielbiałam jako dziecko i do dziś mi zostało, że jak tylko leci, to Monika od razu leci przed telewizor. Tak już z tego zasłynęłam, że znajomi mi przysyłają smsy: "Monika, Kogel-mogel zaraz poleci na TVNie". smilie_girl_120
Mogę sypać cytatami jak z rękawa, ale moim ukochanym jest "stryjeczny wuj szwagra mego drugiego męża". :hahaha:

Uwielbiam, ale stwierdziłam ostatnio, że jednak "Wyjście awaryjne" uwielbiam bardziej. Również można sypać tekstami jak z rękawa:

"Fikcja musi być prawdopodobna, by  mogła stać się prawdą"
"Miłość jest dobra w piosenkach, w życiu kończy się na alimentach"
"Podłość ludzka nie zna granic" - ulubione powiedzonko Kolędowej
"Ty bambaryło jeden. Tobie każdy wepchnie: konia z ochwatem, krowę bez mleka i zięcia z wyrokiem"
"Kiedy Ty w końcu zrozumiesz, że ja reprezentuję władzę a władza nie jest od tego, żeby dawać łapówki"

I mój zdecydowanie ulubiony:

"-Dorota...Dorota...zaczekaj...dokąd idziesz?
- A tak się przejść..
- do kościoła idziesz, tak? Może jeszcze do spowiedzi? Takie świństwo chciałaś matce zrobić...Moja droga, światopogląd mam szeroki i ogólnie tolerancyjny, ale nikt jeszcze naukowo nie udowodnił istnienia Boga więc gdzie cię do diabła niesie?
- Komuś muszę powiedzieć, co czuję...
- Stoi przed tobą matka. Jeszcze się przede mną nie wyspowiadałaś a już chcesz iść zawracać głowę wyższej instancji. To po prostu nie wypada..." :laie_67:

Kolędowa jest niezniszczalna :D No i ten film właściwie też mogłabym bez końca....