Autor Wątek: Stare seriale  (Przeczytany 25498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alden

• HaPi
Odp: Stare seriale
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 04, 2012, 23:27:24 »
Wszystkie stare seriale, które tu wymieniłyście kojarzę :)

Mi najbardziej z starych przypadli Zmiennicy - fajny serial ukazujący życie stolicy lat 80. Wtedy też taksówkarze mieli swój "złoty czas" bo pokazywane w serialu aspekty związane z firmą taksówkarską (notabene tłem dla fabuły) są jak najbardziej OK.

Z starych seriali fajny był jeszcze dla mnie "W labiryncie" - ot taka obyczajówka, którą w porę zdjęto z anteny i do których miło się wraca.

Z nowszych seriali, ale tych co już są nieemitowane to "Święta Wojna" za specyficzny humor.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 05, 2012, 06:43:45 »
Mi najbardziej z starych przypadli Zmiennicy - fajny serial ukazujący życie stolicy lat 80. Wtedy też taksówkarze mieli swój "złoty czas" bo pokazywane w serialu aspekty związane z firmą taksówkarską (notabene tłem dla fabuły) są jak najbardziej OK.
Kocham ten serial i znam go niemal na pamięć. Jak dla mnie to szczytowe osiągnięcie Barei zaraz po "Misiu".

Z starych seriali fajny był jeszcze dla mnie "W labiryncie" - ot taka obyczajówka, którą w porę zdjęto z anteny i do których miło się wraca.
Bardzo dobry. Raz, że śmiało można powiedzieć o gwiazdorskiej obsadzie, dwa - że idealnie komponował się z ówczesnymi czasami (w przeciwieństwie do "sterylnych" i "hermetycznych" serialików z Polsatu czy TVN), trzy - że kończył się, nie był przeciągany do granic absurdu.

Poza tym klasyka - "Dom", "Alternatywy 4", "Pancerni", "Stawka", "Jan Serce" (bardzo piękny i mądry serial)....
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 05, 2012, 08:54:45 »
Mintku pamiętaj, że to nie tylko dzieło Barei ale i scenarzystów :)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 05, 2012, 08:56:40 »
Mintku pamiętaj, że to nie tylko dzieło Barei ale i scenarzystów :)
Ale Ty też pamiętaj, że bez "boskiego dotyku" Staszka Barei nie byłoby tego co możemy oglądać :)
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 05, 2012, 13:04:45 »
Poza tym klasyka - "Dom", "Alternatywy 4", "Pancerni", "Stawka", "Jan Serce" (bardzo piękny i mądry serial)....
"Czarne chmury" już "dają" tyle że w porze pracy/szkoły, ale latem młodzież może się zapoznać :)

Wprawdzie "Czarne chmury" już się skończyły, ale jakież było moje szczęście, gdy dowiedziałam się, że od najbliższej soboty w TVP1 będzie emitowany "Dom". Czekałam na tę informację! Emisja jest przewidziana na soboty i niedziele około godz. 10. Trochę pora taka dziwna, ale dobre i to  smilie_girl_307 Znam prawie na pamięć, ale przecież zobaczyć odcinek w telewizji, to nie to samo co z płyty. Polecam jeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji zobaczyć.  smilie_girl_124
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2014, 18:33:30 wysłana przez KONICZYNKA »

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2012, 14:38:11 »
Hm - może będzie mi dane obejrzeć w końcu od deski do deski wszystkie odcinki "Domu" ;)

Na TVP 2 o 12:30 leci "Daleko od szosy"  smilie_girl_299
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2012, 12:57:16 wysłana przez Maleńka »
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Anula

• Aneta&Marek
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 24, 2012, 21:58:13 »
Ja również oglądalam ,,Dom'' setki razy, głównie dlatego, że moi rodzice uwielbiają ten serial, a zwłaszcza mama. Ale jakoś nigdy nie miałam okazji zobaczyć go od początku do końca. Nie wiem czy wiecie, ale w tym serialu gra pani Maria Pakulnis. Co prawda tylko w jednym odcinku i do tego krótki epizod, ale dobre i to  ;)
Anula :)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 25, 2012, 07:50:19 »
Na TVP 2 o 12:30 leci "Daleko od szosy"  smilie_girl_299
Dobry serial. W zasadzie według dzisiejszych standardów jest to "miniserial" - mała ilość odcinków trwających ponad godzinę pod tą kategorię go kwalifikuje :)
Historia Leszka, który z "chłopka-roztropka" powoli staje się dojrzałym facetem. Do wszystkiego dochodzi sam, ma swój cel i konsekwentnie do niego dąży. A nie ma lekko - rodzina nie jest w stanie go wesprzeć, wszędzie piętrzą się przeszkody proceduralne i biurokratyczne, społeczne itp. Ponadto imponuje sumiennością, pracowitością a także inteligencją (scena na balu sylwestrowym, gdy "usadza" tego mydłkowatego studencika jest święta).
Świetne role Krzysztofa Stroińskiego i Sławomiry Łozińskiej. Mam ten serial na płytach i co jakiś czas sobie "odświeżam".

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 18, 2012, 11:23:45 »
Ostatnio zrobiłam sobie w pamięci przegląd seriali z dzieciństwa, niekoniecznie polskich i bardzo popularnych i niekoniecznie tych przeznaczonych dla młodzieży. Z tych, które wolno mi było oglądać najchętniej wspominam:
Robina z Sherwood, już sama piosenka z czołówki wywołuje we mnie dreszcze
Niebezpieczna zatoka. To akurat serial dla młodzieży, ale oglądanie tego to było ulubione zajęcie w sobotnie przedpołudnie. Chyba oglądałam od samego początku, ponieważ pamiętam okoliczności śmierci matki tych dwojga nastolatków...
Dempsey i Makepeace na tropie. Trochę mi się udało tego pooglądać. Zawsze w czwartki, jak przystało na kryminały (nie dziwota, że Kargul myślał, że w Stanach w czwartki zawsze rabują, gwałcą i mordują :D).
Jeszcze była włoska Ośmiornica (inspektor Cattani  <serduszko>), ale to jak mi się tylko udało podejrzeć. Podobnie jak McGyvera, który był w "Kinie nocnym" :D
Jeszcze był włoski..ale to nie serial tylko po prostu dwa filmy o pewnej rodzinie, powiedzmy zwariowanej - "Nie ma jak w domu" i "Wszystkie drogi prowadzą do domu". Virna Lisi tak grała między innymi. Była tam trójka dorosłych już dzieci - w tym najmłodsza córeczka co to pojechała do Stanów pracować w NASA i wróciła w ciąży. I kolejne perypetie gotowe. Tego już ciężko znaleźć.
Właściwie to masa tego jest. Ostatnio nawet trafiłam na intro niemieckiego serialu - "Nie zawsze musi być kawior".
Wszystkie te seriale mają skończoną liczbę odcinków - nawet "Dynastia" się skończyła po 220. Ale to już wyższa szkoła jazdy, przeciętny serial miał góra 30 :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 22, 2012, 19:52:18 »
Chcę się pochwalić, że oto mogę po wielu latach znowu śledzić perypetie komisarza Cattani. W końcu coś się znalazło w sieci - w oryginale, ale z angielskimi napisami ! Boże jakie to jest dla mnie przeżycie, p prostu szok.
Z innej beczki - podobno ma powstać "Dynastia" po latach a akcja ma mieć początek na pogrzebie Blake'a  :o Naprawdę długo żył, nawet jak na Carringtona  ;) Oczywiście galerie wszelakie jak to się wszyscy pozmieniali przez te lata (niebawem 30). I nie powiem, nadal i wciąż najbardziej warto oko zawiesić na Joan Collins.

Offline china doll

• HaPi
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 06, 2013, 20:29:55 »
Chyba jestem za młoda, żeby pamiętać seriale, o których mówicie, w każdym razie nie kojarzę żadnego.  :(  Natomiast dziwię się, że nikt nie napisał o 'Archiwum X'. Pamięta ktoś ufoludki, rudą, rozważną agentkę Scully i lekko stukniętego Muldera?  ;D Kiedy byłam mała, dosłownie szalałam za tym serialem, a jakiś rok temu postanowiłam sobie przypomnieć. Obejrzałam kilka pierwszych odc i przepadłam... ;D

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 06, 2013, 21:03:42 »
Oglądałam kiedyś - może dlatego, że to była taka nowość, wieczorami leciało koło 21, jak się było dzieciakiem to taka "późna pora" kręciła no i oszalałam na punkcie muzyki z czołówki... Faktycznie historie ciekawe i mogliby powtórzyć w TVP ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline china doll

• HaPi
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 06, 2013, 21:20:00 »
Oj mogliby... tak to nawet nie ma z kim pogadać, bo ludzie w moim wieku nie pamiętają. A muzyka przerażająca.  :o Nigdy nie słyszałam czegoś tak tajemniczego, fascynującego i jednocześnie niepokojącego.
W każdym razie z niecierpliwością czekam na trzeci film, o którym mówi się coraz częściej.  ;)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 06, 2013, 22:26:15 »
Też pamiętam "Archiwum X" jak przez mgłę. Utkwiło mi to w pamięci dlatego, że pamiętam jak mama się złościła, że to oglądam :P

Prócz Zmienników, W labiryncie, czy "Świętej Wojny" przypomniał mi się jeszcze inny serial - "Matki żony i kochanki". Serial opowiada o perypetiach kobiet, które muszą często brać sprawy w swoje ręce by uratować niezaradnych facetów. "Miodowe Lata" to kolejny z może nie aż tak starych seriali jednak gdy go emitowano byłem jeszcze względnie małym dzieckiem. Świetne poczucie humoru, oraz komiczne sytuacje. I niezapomniany duet Żak - Barciś... To były czasy :) Dziś można ich oglądać w "Ranczu".

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 06, 2013, 23:17:38 »
Miodowe lata bardzo lubiłam oglądać jak była jeszcze ta "stara" Alinka... Miały wtedy swój urok. Jak zaczęła grać żona p. Żaka to i mi jakoś przeszło...

Ze starych seriali lubiłam jeszcze durnowaty "13 posterunek" - głupie poczucie humoru, ale dobre na odstresowanie się ;)