Autor Wątek: Czas honoru  (Przeczytany 84787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Czas honoru
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 30, 2013, 09:28:45 »
Mam nadzieje, że Wanda spełni wreszcie swoje groźby i wyjedzie na ziemie odzyskane z Bronkiem albo bez. Słuch nawet może po niej zaginąć.
Resztę odcinka omówię sobie prywatnie, prze pw albo w ten deseń, szkoda o takich pierdołach i mych przemyśleniach pisać na forum ;)
I tak ostatnio bardziej jak na odcinek czekam na kulisy z cyklu "Realia i ludzie" :)
Dziękuję :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 30, 2013, 19:54:22 »
Na jednym z for internetowych spotkałam się z określeniem "Dziunia" (od WanDZIUNIA) i od tego momentu ta bohaterka nie jest już dla mnie Wandą, czy nawet Wandziunią, a po prostu Dziunią. Czy cokolwiek lepiej oddaje jej charakter i to w jaki beznadziejny sposób jest prowadzona ta postać? Losy jej i Bronka zajmują co najmniej 1/3 całego odcinka, a w zasadzie nic się u nich ciekawego nie dzieje, ta powtarzalność zdarzeń zaczyna być już irytująca. Dziunia wiecznie "rozmemłana", nie potrafiąca na nic się zdecydować, nie mająca odrobiny temperamentu w sobie. Ciekawe od czego to zależy, że akurat jej i jej lubemu poświęcają najwięcej czasu, bo chyba nie od sympatii widzów ::) a i aktorka nie może mieć przecież w umowie czegoś takiego zawartego. Czyżby pani Wencel się coś ubzdurało, że ktokolwiek Dziunię lubi i że to interesująca postać? No chyba nie.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 30, 2013, 20:06:35 »
Dziunia nieźle :D Jeszcze Mamzela by pasowało, ale Dziunia chyba bardziej.
Odcinka nie pamiętam. Jedynie wbiło mi się do głowy, że Dziunia chce do Świnoujścia wybyć - krzyżyk na drogę i że Otto dostał zgodę na pobyt w Polsce i może iść do pracy.
Martwi mnie tylko, że zaczynają krążyć wokół Marii...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 30, 2013, 20:12:21 »
Martwi mnie tylko, że zaczynają krążyć wokół Marii...
Wokół Marii, wokół Otto niestety też. Co prawda ja się cieszę, że wątek ten wciąż się rozwija, ale jako osoba zaangażowana obecnie tylko w losy tej dwójki bohaterów - jestem zaniepokojona tym wszystkim, bo wiadomo, niedobrze jak się interesują Niemcem i Polką z Niemcem związaną. Z tego nic dobrego wyjść nie może, a jestem już odcinek dalej i wszystko idzie w coraz gorszą stronę, szczególnie biorąc pod uwagę to że Sowieci tak bardzo specjalizują się w spiskowaniu, tutaj nic nie jest jednoznaczne i tak naprawdę ciężko jest zrozumieć jakie są ich właściwe zamiary.
A jeszcze w streszczeniach kolejnych odcinków ani słowa na ich temat, tylko Dziunia i Dziunia...  ::)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 30, 2013, 21:46:20 »
Ja się boję tylko, że jakimś cudem wywęszą, że Maria jest matką dwóch spadochroniarzy...
Bo jeszcze chyba tego nie wiedzą?
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 30, 2013, 22:24:27 »
Ja się boję tylko, że jakimś cudem wywęszą, że Maria jest matką dwóch spadochroniarzy...
Bo jeszcze chyba tego nie wiedzą?

Na moje jeszcze nie wiedzą. Tym bardziej, że w tym odcinku (tak mi się wydaje, bo oglądam przedpremierowo i się gubię) była scena, w której Woźniak ma odnaleźć teczkę Marii. Wyciąga z niej zdjęcie rodzinne. Nie wiem skąd taki pomysł, ale faktem jest, że to zrobił. Także w teczce niewiele zostało. Myślę więc, że jeszcze nie łączą Marii z Michałem i Władkiem. Aż boję się pomyśleć co będzie dalej.

Teraz jest to jedyny wątek, który śledzę. Reszta jest dla mnie kompletnie bez sensu prowadzona. Tutaj mamy natomiast takie normalne, życiowe sceny. Szkoda tylko, że tak krótko. <haha>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 30, 2013, 23:04:37 »
Na tej samej zasadzie Woźniak schował zdjęcie rodzinne Konarskich co ufundował Helce meble do baru mlecznego. Święty spokój to dla niego dobro najwyższe. Każdy może sypnąć o jego miłości do Gestapo a gdyby się jeszcze towarzysze dowiedzieli, że Władka nie zgarnął, kiedy miał ku temu okazję...  <boi_sie>
Woźniak się nie zrobił szlachetny, on się boi...chociaż kto wie, może odzyska honor jak Ryszkowski u schyłku życia   <mysli>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 06, 2013, 22:16:03 »
No! W końcu jakiś dobry odcinek! A zapowiedź kolejnego wbiła mnie w ziemię.
Ale po kolei.
Nasuwa mi się stwierdzenie, że nikomu już nie można ufać. Janisz zaczyna współpracować.
Zdjęcie pokazane Otto - ciekawa jestem czy fotomontaż jak kiedyś ze zdjęciem Leny z powstania, czy faktycznie jego syn żyje.
Ciekawi mnie co się stanie z Rudą, chciałabym, żeby ktoś w końcu zajął się Woźniakiem bo patrzeć na tego pierdołę już nie można.
Karkowski i narzeczona (żona?) Woźniaka... No, no. Kto by się spodziewał.
Tyle tych wątków było, że nie wiem czy zdołam o wszystkich napisać bo cały czas przed oczami mam ostatnią scenę z zapowiedzi kolejnego odcinka.
Ciekawe jak rozwinie się sytuacja z córką Pani minister. Co chcą zyskać porwaniem małej?
Ciekawe czy Wandzia i Bronek w końcu się rozstaną bo Wanda nie zniesie dłużej misji ostatniego sprawiedliwego?
I po co postać grana przez Osydę? Ktoś tu wspomniał, że może być szpiclem UB? Teraz już nie byłabym tego taka pewna.

No i dobra! Lena i Michał? No w szoku byłam po tym pocałunku i dalej dojść do siebie nie mogę, ale... Nie uważam też by to był kiepski pomysł z połączeniem tej dwójki. No nic. Pożyjemy, zobaczymy ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 07, 2013, 12:11:57 »
Najlepsze było hasło Heleny: "Czy ty zawsze musisz słuchać Bronka?" ::)
Myślałam, że Rudej nikt nie złamie.  A już nie taka pierdoła jak Wożniak.
Ja myślę, że zdjęcie to fotomontaż, podobnie jak podstawiona zakonnica w areszcie to robota ubeków.
Dawanie nadziei człowiekowi, żeby donosił na swoją, teraz, najbliższą osobę (osoby) to typowo ubeckie metody :)
Jeśli Osyda nie jest szpiclem, to kim jest? Zwykłą więźniarką, która ma uświadomić Heli jakie to piekło jest - obóz?

Karkowski i narzeczona (żona?) Woźniaka... No, no. Kto by się spodziewał.

A to nie było czasami mowy w poprzednich odcinkach, że oni za wojny się bardzo dobrze znali? <mysli>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 14, 2013, 07:20:35 »
Zaczynam się już pomału gubić. Już sama nie wiem komu można wierzyć, komu nie.
Lekarz, kolega Marii, zaufany, dobry człowiek, wystawia Janisza na odbicie, o którym wie UB. Janisz godzi się na współpracę...
Władek oddaje dziewczynkę matce. Więc po co ja porywał? Liczy na jakąś wdzięczność ze strony Lewińskiej?
Celina oskarża Lenę... Czy ona jest normalna? Gdyby Lena była szpiegiem to czy narażałaby swoje życie w podziemiu? Pamiętamy akcję na niemieckim dworcu? Pamiętamy "pobyt" na Pawiaku?
A Lena i Michał? No proszę, proszę, kto by pomyślał. Ja sądziłam, że jak on ją cmoknie to ta się obruszy, zawstydzi, a tu wręcz przeciwnie. Gdyby Jasiek nie zaczął płakać to wiadomo jakby się to skończyło ;)
No i na koniec... Nie! To niemożliwe, by mieli zastrzelić Rudą :(

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 14, 2013, 09:00:25 »
Celina oskarża Lenę... Czy ona jest normalna? Gdyby Lena była szpiegiem to czy narażałaby swoje życie w podziemiu? Pamiętamy akcję na niemieckim dworcu? Pamiętamy "pobyt" na Pawiaku?
E tam, mnie też Lena od pewnego czasu wydaje mi się być nieco podejrzana. Ustawiała się trochę z wrogiem, pamiętasz tego gościa co się opiekował nią i Jaśkiem? Teraz kontakty ze swoim wykładowcą. Nic dziwnego, ludzie się zmieniają i trudno jest im się odnaleźć w powojennej Polsce, więc każdy dla każdego zaczyna być podejrzany.

To samo powinno być z Januszem, nie wiem dlaczego Maria przywitała go tak czule (i czulej się z nim obchodziła niż z Otto). Pojawienie się "znikąd" pewnych bohaterów jest podejrzane, bo skupisko tak wielu ludzi, którzy przeżyli wiele obozów, w jednym miejscu - trochę magiczne. Ale mam nadzieję, że Janusz mimo wszystko nie zaszkodzi Marii jakoś szczególnie, i tak ma kobieta problemów niemało. Ja czekam tylko na ten moment, gdy Otto w końcu powie jej co jest nie tak, bo długo tego nie mogą pociągnąć. Marysia czuje, że traci grunt pod nogami, bo Otto jaki jest taki jest, ale był dla niej podporą, a teraz widzi że coś jest nie tak, ale nie może mu pomóc, wesprzeć go.

Spoiler
W kolejnym odcinku Maria po rozmowie z Otto sięga do szafki z lekami, nie wygląda to na przypadkowe zażycie czegoś na ból głowy. Nie mogę się doczekać tego wątku.

Offline Cukierek

• Czy te oczy mogą kłamać?
  • M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 16, 2013, 19:26:38 »
Oglądam ostatnią serie i własnym oczom nie wierzę. Zaczynam się gubić i pomału nie ufam żadnemu bohaterowi. Wszystko takie zawiłe, a granica między dobrem, a złem jest bardzo płynna jak widać.
Podobał mi się tekst Władka "Dziećmi nie walczę" widać, że to człowiek honoru, ale czy komuniści też tak postąpią? Wątpię.

Otto i jego syn... dziwna sprawa, ale fotomontaż ponownie w filmie...wydaje mi się, że scenarzyści nie powtarzaliby tego samego scenariusza. Oby tylko tam źle się nic nie potoczyło.

Michał i Lena...największy szok, którego nie jestem w stanie komentować. Z jednej strony fajnie, ale przecież... jest jeszcze Celina. Niech się chłopak zdecyduje wreszcie!

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 16, 2013, 19:51:40 »
No tak... Nie wiem po co polazł do tej Celiny skoro ciągle jest im nie po drodze. Oboje chcą w życiu czegoś innego. I ten najpierw chciał kontynuować jakąś przerwaną rozmowę, potem jednak nie i takie to jakieś dziwne zachowanie z jego strony. Połączenie jego z Leną uważam za dobry pomysł. Całkiem ciekawa mogłaby być z nich para ;P

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #193 dnia: Październik 20, 2013, 16:35:38 »
No tak... Nie wiem po co polazł do tej Celiny skoro ciągle jest im nie po drodze. Oboje chcą w życiu czegoś innego. I ten najpierw chciał kontynuować jakąś przerwaną rozmowę, potem jednak nie i takie to jakieś dziwne zachowanie z jego strony. Połączenie jego z Leną uważam za dobry pomysł. Całkiem ciekawa mogłaby być z nich para ;P

A ja nie <szczerzy_sie>
Jakoś tak ni z gruszki ni z pietruszki im to wyszło. Mam wrażenie, że zadziałał impuls i potrzeba posiadania oparcia w tych trudnych czasach u Leny oraz potrzeba bycia dla kogoś oparciem ze strony Michała. Miłości między nimi nie widzę.
Jak dla mnie Celina bardziej do Michała pasuje. Oczywiście nie ma znaczenia kto do kogo pasuje, bo wiemy, że nie takie różne osoby miłość połączyła, ale większą sympatią darzę Celinę (chodzi o to, że jest ciekawszą postacią) niż Lenkę. I prawdę powiedziawszy jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co też ciekawego mogłaby ta ostatnia wprowadzić w życie Guzika. Lenka to taka "lepsza siostra" mimozowatej Wandzi pod tym względem.

Zaczynam się już pomału gubić. Już sama nie wiem komu można wierzyć, komu nie.
Lekarz, kolega Marii, zaufany, dobry człowiek, wystawia Janisza na odbicie, o którym wie UB. Janisz godzi się na współpracę...
Władek oddaje dziewczynkę matce. Więc po co ja porywał? Liczy na jakąś wdzięczność ze strony Lewińskiej?
A Lena i Michał? No proszę, proszę, kto by pomyślał. Ja sądziłam, że jak on ją cmoknie to ta się obruszy, zawstydzi, a tu wręcz przeciwnie. Gdyby Jasiek nie zaczął płakać to wiadomo jakby się to skończyło ;)
No i na koniec... Nie! To niemożliwe, by mieli zastrzelić Rudą :(

1. Jak historia pokazuje, UB miało takie metody, że "zaufany, dobry człowiek" całkiem bezwiednie stawał się "zdrajcą" (przypadek Emilii Malessy "Marcysi" żołnierza AK, żony "Ponurego" - to nie z filmu a z historii), często ktoś próbował ratować kogoś bliskiego wchodząc w umowę z tyranami, a nawet najdzielniejsi, najtwardsi często w końcu ulegali pod wpływem tortur (jak ten, którego grał Hycnar). Takich nam nie wolno oceniać, bo nie wiemy jak sami byśmy w takich warunkach się zachowali.
2. A Władek nie porwał dziewczynki, ona chyba przypadkowo była w tym transporcie. To znaczy Leśni nie wiedzieli, że ona jest w tym samochodzie. Oddał ją matce, bo jak przystało na człowieka honoru "dziećmi nie walczy". Bez względu na to, co zrobi Lewińska.
3. Nie dziwię się Celinie, że oskarża Lenkę. Jak już ktoś tu wcześniej pisał - mieszkała przez jakiś czas z wyższym urzędnikiem UB, znajomość wyglądała na zażyłą, teraz matwa się w jakieś konszachty z niewłaściwymi ludźmi (przynajmniej tak wygląda z obserwacji Celiny). W takich czasach jak tamte nikomu nie można było wierzyć, czasem bliski zdradzał bliskiego. Mogła to zrobić i Lena. Stąd ostrzeżenie Celiny.
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 20, 2013, 18:09:15 »
Wiem, ale wierzyć mi się nie chce, żeby Lena się okazała zdrajcą... No jakoś tego nie widzę :P A jeśli chodzi o zażyłość z funkcjonariuszem UB to było to na zasadzie, że on ją uratował czy jakoś tak, zaopiekował się nią, a ona jako ostatnia pierdoła nie umiała wybrnąć z tej sytuacji, była mu wdzięczna, ale do niczego między nimi nie doszło, choć on bardzo chciał.