Autor Wątek: Literatura  (Przeczytany 92569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
Odp: Literatura
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 11, 2013, 13:01:57 »

Zdradziła - musi ponieść karę. Nieważne, że należy do rodziny. Nieważne, że jest córką szefa camorry. Jeśli nie można jej dorwać, to za zdradę ma zapłacić najbliższa jej sercu osoba.

Seymour stworzył klimatyczny, mocny, dobrze napisany mafijny thriller o kulisach brutalnej działalności największej organizacji przestępczej w regionie Neapolu. To niezwykle precyzyjny obraz camorry.
Charakteryzując każdego z bohaterów powieści, zabiera czytelnika daleko w głąb ich umysłów. Dzięki temu dokładniej poznajemy mechanizmy postępowania postaci (szczególnie Immacolaty, tytułowej kolaborantki, która zdecydowała się na współpracę z policją).

Po przeczytaniu tej książki, powiedzenie "Zobaczyć Neapol i umrzeć" będzie miało już inne znaczenie.

W pięciostopniowej skali oceniam "Kolaborantkę" na 4 <usmiech>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Fiołek

• VolleyGirl
  • Zaawansowany
    • Volley Flash
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 11, 2013, 19:06:22 »
Zmęczyłam "Kosogłosa". Jakoś bardziej podobała mi się poprzednia część, a tę czytałam już na siłę, żeby się dowiedzieć, którego w końcu wybierze i jak to się wszystko potoczy.
Fakt, "Kosogłos" to chyba najgorsza część, ale moim zdaniem nie odbiega za bardzo od reszty. Mi całość czytało się całkiem przyjemnie.
Jedyne, co nie podobało mi się w "Kosogłosie" to część przed samym zakończeniem. Tak jakby była jakaś niepełna, oczekiwałam lepszego rozwinięcia.
Zwroty akcji niesamowite, książka trzyma w napięciu.
Samo zakończenie ciekawe, podobnie jak Maleńka, cieszę, że się bohaterka wybrała tego, którego w końcu wybrała. :D

A obecnie czytam "Krew Elfów" i jestem zachwycona! :) Niestety, muszę czytać na komputerze, bo nie mam jak zdobyć na razie książki. Zaczęłam czytać w szpitalu, ale wypisano mnie, więc książkę musiałam oddać. ;)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 13, 2013, 13:05:32 »
"Noc, morze i gwiazdy" Heather Graham
Książka lekka, przyjemnie się czytało. ;) Historia może nie jest jakaś taka bardzo ambitna, bowiem od początku wiadomo jak to wszystko się skończy, ale jednak kilka momentów było zaskakujących. Autorka opowiada o katastrofie samolotu jedyną pasażerką jest piękna Sky Delaney, a pilotem tzw. rekin biznesu Kyle Jagger. Obojgu udaje się przeżyć katastrofę, jednak zostają uwięzieni na kilka tygodni na bezludnej wyspie, jak nie trudno się domyślić pomiędzy nimi zawiązuje się relacja, początkowo jest to niechęć, która stopniowo przeradza się w pożądanie. Sky zapomina o czekającym na nią narzeczonym, Kyle nie myśli o rodzinie, która również na niego wyczekuje. Po powrocie do rzeczywistości czeka ich sporo zawirowań. :) Polecam! :)

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 13, 2013, 20:53:34 »
Richard Paul Evans - Papierowe Marzenia.

Autor stylem przypomina mi trochę Sparksa, a to znaczy, że jest to bardzo dobra lektura. Książka opowiada historię chłopaka, który nie chce przejąć firmy po ojcu tylko zaraz po skończonych studiach wyruszyć z paczką przyjaciół w podróż po Europie korzystając z miliona dolarów, który ojciec umieścił na jego koncie. Okazuje się, że to najważniejsza podróż w jego życiu, bowiem przez swoje złe decyzje, jego życie toczy się tak, a nie inaczej.

Wciągnęłam w trzy godziny po prostu. Uwielbiam ten stan jak jestem w 100% wciągnięta w to, co dzieje się na kartkach papieru. Bardzo lubię taki styl pisania, jaki reprezentuje Evans, mądry, pouczający, ale i z humorem. Książka ambitna, ale nie męcząca, na dodatek dobry wyciskacz łez.
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 14, 2013, 12:38:27 »
A ja w końcu przeczytałam zarówno Pamiętnik, jak i Ślub. Kolejne książki Sparks'a, które mnie zachwyciły, wzruszyły, zaskoczyły. Lubię jego styl, bardzo przyjemnie mi się czyta jego książki. Jeżeli chodzi o Ślub to moment przed zaślubinami czytałam z otwartą buzią, byłam w szoku, pozytywnym oczywiście. Świetna książka, aż dziwnie, że facet może tak pięknie pisać o miłości  <haha>

Teraz biorę się za kryminał, mianowicie Slaughter Karin - Geneza. Po tych 5 ostatnio przeczytanych pozycjach Sparks'a czas na małą odskocznię od miłosnych historii ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 16, 2013, 21:03:18 »
Nicholas Sparks - "I wciąż ją kocham".
Książka.. wciągająca. Momentami wręcz banalna, ale czyta się łatwo, lekko i przyjemnie.
Savannah podczas pobytu na wakacjach, a w zasadzie podczas pomagania w budowaniu domów podczas wakacji, poznaje Johna, młodego wojskowego, który przyjeżdża na urlop do swojej miejscowości. Oczywiście zakochują się w sobie od pierwszego wejrzenia, jednak urlop się kończy John musi wracać do wojska, jednak ich miłość nadal trwa, piszą do siebie, czasem dzwonią. Kolejny urlop spędzają razem, zostaje im już tylko 6 miesięcy rozłąki, bo za 6 miesięcy John kończy służbę. Jednakże 11 września ma miejsce atak na WTC i John postanawia ponownie zaciągnąć się do wojska i nie wychodzi do cywila, tak jak zamierzał. Pewnego dnia z listu od Savannah dowiaduje się, że zakochała się w kimś innym...

Trochę jestem zła na końcówkę, miałam nadzieję, że może skończy się inaczej, ale no cóż... Chwilami przypominała "Pamiętnik" ale tylko chwilami. Nic to, czas obejrzeć film i sobie porównać ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Xr

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 18, 2013, 02:15:49 »
Polecicie mi coś?Tak żeby mi na 14 dni starczyło.

Offline MagdaJ

• Nowy użytkownik
  • *
Kto czytał Alex Kava? Kto poleci?
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 18, 2013, 11:33:04 »
Witam,
która pozycja z listy jest godna polecenia: http://www.rema.com.pl/autor/Alex-Kava ?
Lubię tego typu książki (bardziej o takiej tematyce), ale nie miałam do czynienia z tym autorem. Jednym się podoba, drugim trochę mniej - więc sama już nie wiem co mam wybrać. Jest tego dużo i mam niezły mętlik w głowie.

Kto mi coś z tego poleci?
Dziękuję!
 <tancze>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 18, 2013, 16:15:59 »
Jak pisałam kilka postów wyżej wzięłam się za kryminał. Obawiałam się trochę, że doczytam do połowy i uznam, że książka mnie nie wciągnęła, albo wręcz przeciwnie przeraziła do tego stopnia, że bałam się po nią sięgać, ale nie. Geneza wciągnęła mnie na maksa! Jak już zaczynałam czytać to w żaden sposób nie mogłam się od niej łatwo oderwać, najchętniej od razu pochłonęłabym ją w całości. Wszystko zaczyna się od potrącenia przez parę starszych osób kobiety. Niby nic takiego, ale kobieta ma ślady brutalnego znęcania się nad nią. Trafia do szpitala, gdzie zajmuje się nią lekarka - Sara Linton. Śledztwo prowadzi para agentów Will i Faith. Podczas gdy Faith przesłuchuje w szpitalu świadków wypadku, Will rusza na miejsce potrącenia. Niedaleko w lesie znajduje ziemiankę, w której przetrzymywano kobietę. Znajduje tam dowód przetrzymywania kolejnej ofiary. Po kilku dniach porwane zostają kolejne dwie kobiety, które pasują do profilu więzionych. Śledztwo nabiera tempa. Jedyne co mnie zawiodło to to, że Sara i Will jednak nie poszli krok dalej w swojej znajomości, ale jak się okazuje w książkach Karin Slaughter pojawiają się Ci sami bohaterowie. Inna zagadka, ale ekipa ta sama, co mnie bardzo cieszy. Wczoraj zaczęłam czytać Upadek tej samej autorki. Will i Sara znów się spotykają, tym razem sprawa dotyczy Faith, a raczej jej matki - emerytowanej policjantki - Evelyn, która zostaje porwana, a w domu agentka znajduje trupa i dwóch obcych mężczyzn, obu ich zabija. Jak się później okazuje jest kolejny trup - mężczyzna, z którym Evelyn ostatnio się spotykała. Wciąga nie mniej niż poprzednia. Jeżeli ktoś lubi tego typu zagadki to polecam :)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 20, 2013, 20:57:23 »
BlackTiger jakiś czas temu wspomniała o książce Tess Gerritsen "Dawca" więc z racji tego, że lubię thrillery to skusiłam się na nią i nie zawiodłam się! Fabuła naprawdę bardzo interesująca i wciąga na maksa!  <rumieniec> Co prawda trochę pomyliłam się do partnera głównej bohaterki dlatego zakończenie mnie zaskoczyło. :) Bardzo polecam tą książkę, jak się zacznie czytać to nie można się oderwać, seeerio!  <szczerzy_sie>

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:40:11 »
Kiedy zawsze zarzekałam się, że w życiu nie tknę fantastyki. Co prawda kiedyś przeczytałam jedną książkę i uznałam, że jest nudna tak, jak cała fantastyka. Jednak bardzo się myliłam.
Któregoś dnia koleżanki rozmawiały o Harrym Potterze J. K. Rowling i najzwyczajniej przysłuchałam się ich rozmowie. Po 10 minutach postanowiłam zaryzykować i przeczytać przynajmniej jedną część Harrego Pottera.Przeczytałam dosłownie w 2 dni. Ciągle chciałam więcej i więcej. Dlatego wypożyczyłam kolejne części kontynuuje swoja przygodę.
Od samego początku uwiodła mnie postać Hermiony <serce> <serce> i jej przemiana z dziewczyny, która podporządkowuje się regulaminowi do dziewczyny, która nie zważa na przepisy i jest żądna przygód ;D
Druga osoba jest Snape. Noo ma facet charakterek :D i ciesze się, że jest w tej książce przynajmniej jedna osoba, która nie lubi Harrego. Podczas czytania strasznie męczy mnie, to ubóstwianie głównego bohatera
'- Jestem w Tobie coraz bardziej zakochany
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?
- Bo kiedy się zakocham, czas staje w miejscu'

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 20, 2013, 22:54:07 »
O, Harry Potter! Temat na czasie, bo teraz w TV wakacje z Harrym Potterem... ;D

Czytałam sukcesywnie, bo kiedy zaczynałam swoją przygodę z tymi książkami, jeszcze nie wszystkie części były dostępne.
Jestem pod wrażeniem ile na całym świecie powstało opowiadań właśnie na bazie powieści J. K. Rowling... Sama czasami czytam, najbardziej lubię te o Snape'ie. <haha>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 21, 2013, 00:58:38 »
Mnie ciężko jest teraz pisać o Harrym Potterze, ponieważ moją przygodę z tym bohaterem zaczęłam, gdy miałam...11 lat? I od tego czasu stale mi towarzyszył, do teraz zresztą chętnie wracam czy to do filmów, czy też do książek właśnie. Dla mnie to jest taki sam element dzieciństwa jak np. przygody "Ani z Zielonego Wzgórza" czy "Dzieci z Bullerbyn", z takim samym sentymentem wspominam i tak samo szybko pochłaniam wszystkie z tych książek :D Bardzo lubię w nich to, że tak właściwie z nimi dorastałam, bo nie wiem jak Wy, ale ja odnoszę takie wrażenie, że kolejne części z serii są coraz bardziej mroczne, brutalne- oczywiście w takim zakresie, w jakim może być brutalna powieść dla młodzieży. Niby już w pierwszej części pojawia się element strachu o głównego bohatera, jego przyjaciół, ale na prawdziwy lęk czas przychodzi później, gdy pojawia się wielu złych bohaterów (których ja akurat bardzo lubiłam) i walka pomiędzy dobrem a złem staje się bardzo wyraźna.

Dlatego czytaj, Fanta, czytaj :) Na zachętę mogę Ci powiedzieć, że moim zdaniem dwie pierwsze części są akurat najgorsze z serii, a skoro "Kamień Filozoficzny" tak bardzo Ci się spodobał to wyobraź sobie co będzie potem :D Moje ulubione części to "Więzień Azkabanu" (3) oraz "Zakon Feniksa" (5), choć szósty i siódmy tom też wspominam bardzo dobrze.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 21, 2013, 15:04:37 »
Moje ulubione części to "Więzień Azkabanu" (3) oraz "Zakon Feniksa" (5)
Moje też! <usmiech> W ogóle zauważyłam, że większy sentyment mam do nieparzystych części.

bo nie wiem jak Wy, ale ja odnoszę takie wrażenie, że kolejne części z serii są coraz bardziej mroczne, brutalne- oczywiście w takim zakresie, w jakim może być brutalna powieść dla młodzieży.
Coś w tym rzeczywiście jest. <tak>

Fanta, czyli przeczytałaś na razie tylko pierwszą część? W pewnym sensie to Ci nawet zazdroszczę. :D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 21, 2013, 15:11:12 »
Fanta, czyli przeczytałaś na razie tylko pierwszą część? W pewnym sensie to Ci nawet zazdroszczę. :D

Nie przeczytałam też "Komnatę Tajemnic" i "Wiezień Azkabanu". Zabieram się za 4 część, jednak jak na razie nie mam na to czasu. Książka leży sobie w domu i dlatego, kiedy znajdę chwile czasu, to postaram się do niej sięgnąć.
'- Jestem w Tobie coraz bardziej zakochany
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?
- Bo kiedy się zakocham, czas staje w miejscu'