Jutro (30.09) o godz. 20.20 TVP Kultura pokaże bardzo dobry meksykański film sensacyjny
"Zona. Teren prywatny".
Oglądałam już go kiedyś i z czystym sumieniem mogę go polecić. Z małym ostrzeżeniem - choć obraz należy do gatunku sensacji, to nie ma tu szybkiej akcji, strzelanek i widowiskowych pościgów. Jest za to sporo emocji i dość wysoki stan napięcia budowane toczącą się historią.
Na terenie miasta bogacze tworzą dla siebie zamkniętą, otoczoną murem strefę. Chcą odizolować się od pozostałej części, w której przeważa biedota, szerzy się przestępczość. W "zonie" ludzie stanowią własne prawo, mają własną straż. Niestety wystarczył przypadek, aby ukazać utopijność ich zamiarów. Za to widz ma okazję przyjrzeć się ich prawdziwemu spojrzeniu na świat.
Nie chcę dużo ujawniać z fabuły, więc wystarczy tyle tytułem wstępu.
Wspomnę tylko jeszcze, że film zdobył nagrodę za najlepszy debiut reżyserski na festiwalu w Wenecji, oraz także za debiut nagrodę kanadyjską (od Międzynarodowej Federacji Prasy Filmowej).
Poniżej trailer dla bardziej zainteresowanych.
La Zona - TrailerNaprawdę poruszający film. Finał wbija w fotel.
Warto obejrzeć w kontekście pojawiających się i u nas tu i ówdzie pomysłów tworzenia z jednej strony gett dla biedoty, przestępców, z drugiej zaś już powstałych tzw. osiedli strzeżonych.