Autor Wątek: Filmy, które warto/nie warto polecić  (Przeczytany 85089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy, które warto/nie warto polecić
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 24, 2013, 03:54:13 »
Ja też Cię Mintku doskonale rozumiem. :)

Podobnie jak Jean widziałam już Baczyńskiego. Film dziwny, ale moim zdaniem dobry.
Piękna muzyka, fantastyczne zdjęcia i porywająca poezja.

To film przede wszystkim o poezji, emocjach, uczuciach... Dziwna hybryda, ale wciągająca.

Bardzo poruszyły mnie początkowe słowa jednego ze świadków historii, że my nie zrozumiemy tego, czym dla nich było Powstanie. Podobnie końcowe zdjęcia spalonej Warszawy...
No i dyskusja slamowa... Co bym zrobił dziś na miejscu Baczyńskiego... Kurcze można fajne lekcje z tego potworzyć, ciekawe dyskusje na różnych spotkaniach.

Film wciąga, zmusza do rozmowy, do myślenia. Przynajmniej mnie.

Podoba mi się do dziwadło. Może przez mój sentyment do Baczyńskiego i jego poezji, ale moim zdaniem warto zobaczyć.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 24, 2013, 16:54:14 »
Think like a man!

Fajna komedia o gierkach damsko-męskich. Kobiety kupują w księgarniach najnowszy bestseller - Zachowuj się jak dama, myśl jak mężczyzna. Książkę mężczyzny, który opisuje w niej jak postępować w facetami. Powoli wcielają w życie pomysły z książki. Kilka historii różnych par ;) Ja oczywiście na końcu filmu się wzruszałam i ciekły mi łzy :P Dziś obejrzałam po raz drugi i znowu to samo ;)

Warto - można przyjemnie spędzić czas ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 24, 2013, 22:18:03 »
Ostatnio jeszcze widziałam jeden film, którego nikomu nie polecam. Badziewie nad badziewiami.
Nie rozumiem jak w ogóle można coś takiego zrobić, jak aktorzy w takim czymś chcą grać... Ech.
Żenada.

Podejrzani- zakochani. Ponoć komedia. Z opisu całkiem ciekawie się zapowiada...
 Przesiedziałam cały film nie śmiejąc się ani razu. Zastanawiałam się za to jak długo jeszcze będą nas karmić takimi gniotami. No chyba, że ja mam wypaczone poczucie humoru.
Dobrze, że nie musiałam kupować biletu...
Widownia bawiła się wyśmienicie, z tymże były to osoby z zespołem Downa i lekkim upośledzeniem umysłowym. Wszyscy pozostali: opiekunowie, pracownicy wyszli zażenowani. I naszła mnie dziwna, gorzka, chyba trochę wrednawa refleksja.. Kurcze może te głupie komedyjki robi się właśnie dla upośledzonych... Może powinno się opatrywać to jakimś specjalnym napisem, że od pewnego poziomu IQ wstęp niezalecany... Przynajmniej byłoby uczciwie.
I nie nie chcę nikogo obrażać, bo bardzo dobrze, że tej młodzieży się podobało. Było ich święto, film był dla nich, oni trochę na innych punktach się skupiają, inaczej odbierają... I fajnie było widzieć jak klaszczą, krzyczą, śmieją się w głos, coś tam wołają..., ale litości nie mogą powstawać tylko komedie dla upośledzonych... Chyba, że na tym zależy reżyserom, żeby nas ogłupiać...
Robimy dobre filmy o poważniejszej tematyce... może warto by w końcu zrobić dobrą komedię.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 25, 2013, 10:03:00 »
I konkluzja...podjęłabym podobną dyskusję jak ta młodzież zgromadzona z okazji 90-letniej rocznicy urodzin Baczyńskiego: czy Baczyński powinien walczyć w Powstaniu czy powinien się oszczędzić, by móc odbudować nową Polskę piórem?
Może będę okrutny, ale powiem, że może lepiej, że zginął... Co czekałoby go po wojnie? Był związany z konspiracją, z AK, był poetą w dodatku nie był konformistą więc wątpię czy przestawiłby się na "nowe czerwone tory" i chwaliłby "ojca wszystkich narodów" - jak choćby Szymborska czy Gałczyński - więc można przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem, że skończyłby jak opisywany przeze mnie wyżej "Nil" czy Pilecki - pod ścianą.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 25, 2013, 10:25:28 »
No właśnie trudno powiedzieć..., bo przed wojną jednak socjalizował trochę, nawet był zwolennikiem idei trockistowskich.
 Ojciec też był socjalistą. Zasłużonym działaczem PPS. Wiadomo, że PPS przedwojenne było w porządku w porównaniu z tym co zrobili z nim po wojnie, aby w końcu je zlikwidować. No ale...
I w sumie miał dwie drogi albo jednak uwierzyć w nowy system i próbować się w nim odnaleźć, albo przez to, że napadli na nas jednak nadal być w kontrze. W sumie ciekawe jest jakby się zachował. Jakby ewoluowały jego poglądy. W końcu on miał dwadzieścia parę lat... Na dobrą sprawę całe życie jeszcze było przed nim i jeszcze wiele mogło się w jego myśleniu pozmieniać.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 25, 2013, 13:16:58 »
No właśnie trudno powiedzieć..., bo przed wojną jednak socjalizował trochę, nawet był zwolennikiem idei trockistowskich.
 Ojciec też był socjalistą. Zasłużonym działaczem PPS. Wiadomo, że PPS przedwojenne było w porządku w porównaniu z tym co zrobili z nim po wojnie, aby w końcu je zlikwidować. No ale...
Z tym, że jakby w latach 40-50 wyskoczył z poglądami trockistowskimi to nie wiem czy by długo pochodził po wolności.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 25, 2013, 20:42:41 »
Z tym, że jakby w latach 40-50 wyskoczył z poglądami trockistowskimi to nie wiem czy by długo pochodził po wolności.
No to fakt, ale zawsze mogło w co innego socjalistycznego ewoluować. Jednak mam nadzieję, że raczej szedłby za tym na co zdecydował się w czasie wojny, czyli AK i te sprawy :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 06, 2013, 17:41:23 »
A widział już ktoś może "Układ zamknięty"? Co prawda film dopiero zaczynają grać, ale boję się, że w tym moim obecnym zamieszaniu mogę nie zdążyć a jestem bardzo ciekawa. Po tym co już czytałam o filmie i w jakich okolicznościach (tajemnicze telefony, wycofujący się zastraszani sponsorzy... <olaboga>)  powstawał to już naprawdę się napaliłam. No i Bugajski...

Offline china doll

• HaPi
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 07, 2013, 17:22:25 »
Ja natomiast ostatnio wpadłam na 'Jak się pozbyć cellulitu'. Niesprawiedliwie od razu założyłam, że to słaba komedia, bo polska. Bardzo pozytywnie się zaskoczyłam.  :) Jeżeli ktoś ma ochotę się rozerwać, obejrzeć coś lekkiego, to naprawdę warto. Fabuła zupełnie się w tym przypadku nie liczy, całkiem pokręcona. Główną rolę gra humor.  :) Wisienka na torcie, tj. świetna obsada - Maja Hirsch, Dominika Kluźniak, Tomasz Kot. Naprawdę można się pośmiać.  <haha>

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 08, 2013, 06:54:03 »
A widział już ktoś może "Układ zamknięty"? Co prawda film dopiero zaczynają grać, ale boję się, że w tym moim obecnym zamieszaniu mogę nie zdążyć a jestem bardzo ciekawa. Po tym co już czytałam o filmie i w jakich okolicznościach (tajemnicze telefony, wycofujący się zastraszani sponsorzy... <olaboga>)  powstawał to już naprawdę się napaliłam. No i Bugajski...
Bugajski jako chyba jedyny nie boi się "niewygodnych" i "politycznie niepoprawnych" tematów. Pisałem już o "Generale Nilu", teraz napalam się na "Układ zamknięty" właśnie. Myślę, że znowu film zostanie przemilczany i skończy jako dodatek do jakiejś "Vivy" czy "Gali". A szkoda.

Historia kilku biznesmenów, których skorumpowani urzędnicy zdecydowali się pozbawić wszystkiego i zniszczyć życie.

W ogóle z tą produkcją to ciekawa sprawa była. Jako nielicznemu filmowi odmówiono dotacji państwowych, został sfinansowany przez prywatne firmy. Firmy, w których tuż po ogłoszeniu rozpoczęcia zdjęć..... zaczęły się długotrwałe i uciążliwe kontrole z Urzędu Skarbowego, różne szykany i zastraszanie. Czerwone ścierwa nawet dziś mają długie i zręczne łapy.
Widziałem trailer - mocna rzecz - scena gdy ABW o świcie wpada do mieszkania gościa, wyrzuca go z żoną z łózka, zakuwa, a małe płaczące dziecko trzyma pod bronią - daje adrenalinowego kopa.

Tego nam trzeba - więcej takich filmów rozprawiających się z "mitem uczciwej i gospodarnej Polski", ukazujących wszechwładzę urzędników i bezsilność zwykłych ludzi, państwo prowadzące otwartą wojnę ze swoimi obywatelami (w końcu już nieraz wysocy urzędnicy wypowiadali się w TV, że "Dla fiskusa każdy obywatel jest potencjalnym przestępcą").

Ja bym jeszcze zrobił jakiś reportaż pt "Poza Układem Zamkniętym" - o wszystkich tych szykanach z którymi borykali się realizatorzy filmu i jego sponsorzy.

Film oparty na faktach autentycznych - taka historia zdarzyła się w 2003 roku w Krakowie. Oczywiście jak jakąś szaleńczą mantrę należy dodać, że "Wysoko postawione osoby odpowiedzialne za to wszystko nie zostały ukarane w żaden sposób".

Znowu szmaciarze i bydło wszelakie pokroju Wojewódzkiego będzie miało co wyśmiewać... w końcu w Polsce taki dobrobyt i uczciwość... a reżyserzy tacy jak Bugajski tylko "rozdrapują i jątrzą rany"...

"Jutro mogą przyjść po ciebie".
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2013, 09:08:41 wysłana przez Mintek »

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 08, 2013, 09:51:51 »
Nie no Generał "Nil" na szczęście nie był przemilczanym filmem. IPN zrobił wokół niego ładną robotę a i nawet w mediach było dość głośno.
Oczywiście mogłoby być jeszcze więcej, ale tak naprawdę mało któremu filmowi, dobremu filmowi poświęca się dłuższą chwilę. Łatwiej mówić o szmirach, bo każda negatywna krytyka jest ciekawsza do omówienia z punktu widzenia show biznesu ;P

Niemniej i tak uważam, że akurat Generał "Nil" przebił się.  Premiera bodajże z jakąś rocznicą ważniejszą była związana, przed seansami zwłaszcza dla szkół IPN organizował specjalne wykłady, w ogóle dużo spotkań dotyczących samej postaci "Nila" było.
Cieszę, że szkoły na to poszły, że młodzież widziała, bo wiem, że na wielu z  nich film wywarł ogromne wrażenie.

Znowu szmaciarze i bydło wszelakie pokroju Wojewódzkiego będzie miało co wyśmiewać...
No właśnie ponoć nie wyśmiał. Bo ostatnio u niego był Gajos i Wojewódzki podobno ostrożnie wypowiadał się na temat tego filmu.
Zobaczymy co będzie dalej.

Niestety film trochę straci, bo głównym jego sponsorem jest SKOK Stefczyka, który jest powiązany z PiSem, więc obawiam się, że film zaraz będzie upolityczniany i przykleją mu lewaki odpowiednią łatkę. Niemniej mam nadzieję, że obraz sam się obroni i że mamy myślących ludzi w tym kraju.
Ja już się nie mogę doczekać, by ten film obejrzeć.

Poza tym wystarczy samo "na faktach". Bo wiadomo, że fakty muszą być autentyczne :)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 08, 2013, 10:00:32 »
Nie no Generał "Nil" na szczęście nie był przemilczanym filmem. IPN zrobił wokół niego ładną robotę a i nawet w mediach było dość głośno.
Oczywiście mogłoby być jeszcze więcej, ale tak naprawdę mało któremu filmowi, dobremu filmowi poświęca się dłuższą chwilę. Łatwiej mówić o szmirach, bo każda negatywna krytyka jest ciekawsza do omówienia z punktu widzenia show biznesu ;P

Niemniej i tak uważam, że akurat Generał "Nil" przebił się.  Premiera bodajże z jakąś rocznicą ważniejszą była związana, przed seansami zwłaszcza dla szkół IPN organizował specjalne wykłady, w ogóle dużo spotkań dotyczących samej postaci "Nila" było.
Cieszę, że szkoły na to poszły, że młodzież widziała, bo wiem, że na wielu z  nich film wywarł ogromne wrażenie.
Chyba mi to umknęło  takim razie. Bo na temat głupawego - niestety - "Katynia" było więcej szumu. A w filmie Wajdy pięści zaciska się jeno na ostatniej scenie, reszta to lekkostrawna papka z wiecznie wystraszoną Ostaszewską w roli głównej. "Nil" jest filmem mocnym od początku do końca.
Podobnie zresztą jak sztandarowy film Bugajskiego "Przesłuchanie" - jeden z czołowych "półkowników".

Znowu szmaciarze i bydło wszelakie pokroju Wojewódzkiego będzie miało co wyśmiewać...
No właśnie ponoć nie wyśmiał. Bo ostatnio u niego był Gajos i Wojewódzki podobno ostrożnie wypowiadał się na temat tego filmu.
Zobaczymy co będzie dalej.
Może przy Gajosie nie wypadało mu robić "obory"...? Przecież Wojewódzki i inni to sieroty po Stalinie, Gomułce, Gierku i "Wojtku" - ich rodzice pełnili wysokie funkcje w aparacie partyjnym, który potem "przeskoczył" zgrabnie po blacie Okręgłego Stołu do "Wolnej Polski". Casus okoliczności w jakich powstawał "Układ Zamknięty", świadczy o tym, ze ci ludzie wciąż mają wiele do powiedzenia, układy z PRL wciąż działają. A film jest mocno niewygodny - może nie dla polityków, bo im wszystko już zwisa - ale dla tych władz o stopień, dwa niżej.

Niestety film trochę straci, bo głównym jego sponsorem jest SKOK Stefczyka, który jest powiązany z PiSem, więc obawiam się, że film zaraz będzie upolityczniany i przykleją mu lewaki odpowiednią łatkę. Niemniej mam nadzieję, że obraz sam się obroni i że mamy myślących ludzi w tym kraju.
Ja już się nie mogę doczekać, by ten film obejrzeć.
Z jednej strony bardzo bym chciał, z drugiej... boję się jak zareaguję emocjonalnie.

Poza tym wystarczy samo "na faktach". Bo wiadomo, że fakty muszą być autentyczne :)
Czytałem wywiad z jednym ze scenarzystów - autentycznych podobno jest 97% scen.

Offline MJ

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 08, 2013, 15:38:09 »

Może przy Gajosie nie wypadało mu robić "obory"...? Przecież Wojewódzki i inni to sieroty po Stalinie, Gomułce, Gierku i "Wojtku" - ich rodzice pełnili wysokie funkcje w aparacie partyjnym, który potem "przeskoczył" zgrabnie po blacie Okręgłego Stołu do "Wolnej Polski". Casus okoliczności w jakich powstawał "Układ Zamknięty", świadczy o tym, ze ci ludzie wciąż mają wiele do powiedzenia, układy z PRL wciąż działają. A film jest mocno niewygodny - może nie dla polityków, bo im wszystko już zwisa - ale dla tych władz o stopień, dwa niżej.

Byłam zszokowana widząc Twoją ocenę swojej inteligencji.
Inteligentni ludzie nie myślą tak płytko.

To temat dotyczący filmów, więc na przyszłość powstrzymaj się od tego typu prywatnych uwag, mających charakter oceniający i prowokacyjny.

Mój post nie był prowokacyjny.
Jak ktoś się nie zgadza z czyimiś słowami to od razu prowokacja?

I'm sorry.

Mintku, masz rację, idioci, debile, patałachy. Nic więcej!
Mam nadzieję, ze teraz dobrze.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2013, 19:49:27 wysłana przez MJ »

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 16, 2013, 22:52:50 »
Chłopiec w pasiastej piżamie - polecam. Więcej nie napiszę bo jestem właśnie na świeżo po filmie i jakoś nie umiem dobrać odpowiednich słów...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 17, 2013, 08:07:35 »
Kto mieczem wojuje od miecza ginie - tak można by podsumować całą historię. Tyle, że za grzechy ojca płaci niewinne, dobroduszne dziecko. Bardzo znamienne, że w czasie gdy chłopak zwiał do obozu ojciec dyskutował o otwarciu kolejnego krematorium. To jak małemu niemieckiemu dziecku wpajano nienawiść do Żydów (i jakich używano argumentów!!!) jest przerażające. Notabene, ta babcia zmarła na pewno śmiercią naturalną?
Film godny polecenia, zwłaszcza młodszej widowni...co to już dawno przestała żyć przeszłością (lub też nigdy nie żyła).
A potem dołożyłabym jeszcze  "Przesłuchanie".
A jeśli chodzi o filmy o "chłopcach" to "Chłopiec z latawcem" jest jeszcze równie przejmujący (nawet motyw zdrady małego przyjaciela jest taki sam), chociaż dotyczy innych czasów, innej kultury i obyczajowości.