Autor Wątek: Szkoła  (Przeczytany 94969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
Odp: Szkoła
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 02, 2012, 17:06:31 »
Też myślałam żeby sobie zrobić rok wolnego po maturze, ale już bym się kompletnie rozleniwiła ;) 2 lata studiów mnie jeszcze jakoś trzyma, żeby się zorganizować i co więcej zalogowałam się na drugi kierunek, więc moje widmo opuszczenia kraju przesunie się jak dobrze pójdzie o 2 lata. Wtedy sobie po studiach mogę zrobić rok wolnego i zamiast iść do typowej pracy wyjechać za granicę na gap year. No ale wszystko przede mną. ;)

Życzę wszystkim zaczynającym jutro rok szkolny wytrwałości w nauce i wstawaniu, powodzenia i dobrych ocen ;) A forumowym maturzystom mało stresu, bo ten dziad niszczy bardzo(oj wiem coś o tym z autopsji)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 02, 2012, 18:36:27 »
Życzę wszystkim zaczynającym jutro rok szkolny wytrwałości w nauce i wstawaniu, powodzenia i dobrych ocen ;) A forumowym maturzystom mało stresu, bo ten dziad niszczy bardzo(oj wiem coś o tym z autopsji)
Dziękuję, o!  :buzki: Już na początku wakacji bałam się matury i boję się jej nadal... Wolałabym, żeby były normalne egzaminy na studia, bez matury!
I chyba po raz pierwszy nie boję się 3 września  <hahaha> jakoś tak lajcikowo podchodzę do tego... co innego ze słowem: MATURA. Tutaj dostaję palpitacji serca od razu.  <haha>

Offline mala_mi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Carpe diem
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 02, 2012, 19:07:09 »
Jeżeli chodzi o szkoły TEB. Lepiej jest się zapoznać z opinią osób które chodził wcześniej na dany kierunek. Na jednych kierunkach wymagają dość dużo na drugi jest całkowite dno. Z tego co wiem ceny różnią się od miasta. Zapisując się na dany kierunek trzeba mieć przynajmiej 50% obecności na każdych zajęciach(na semestr)
"Ci, którzy kochają, sami sobie kształtują sny"

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 02, 2012, 19:17:35 »
Już na początku wakacji bałam się matury i boję się jej nadal...
Nie ma czego. <haha> Tak, wiem jestem mądra, bo zdałam ;D Ale ja do matury podeszłam jak do każdej innej klasówki.. zupełnie na luzie :D
Mieliśmy tyle próbnych, że to było dla mnie normalne. Z resztą co to jest 30% :P Ja zdałam, nie chwaląc się, dość dobrze, szczególnie z matematyki  <tancze> i jako była maturzystka mówię przyszłym Matura to bzdura!
Bardziej się bałam zawodowego, bo tam trzeba mieć 75%, ale z każdym dniem jakoś podchodziłam bardziej lajtowo i nic sobie nie przypominałam. Nic, a nic, a zdawalność w moim zawodzie jest baaardzo mała. I.. zdałam bez problemu. Chociaż nie było łatwo.
Moja mama mi ciągle powtarza, że ona się stresowała bardziej niż ja.
Moi znajomi się cykali, szczególnie przed matą, a ja na lajcie :D No, ale ja jestem inna :D
Także Klaudia głowa do góry! ;)

Powodzenia wszystkim w nowym roku szkolnym. :buzki:

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 02, 2012, 19:23:44 »
Jeżeli chodzi o szkoły TEB. Lepiej jest się zapoznać z opinią osób które chodził wcześniej na dany kierunek. Na jednych kierunkach wymagają dość dużo na drugi jest całkowite dno. Z tego co wiem ceny różnią się od miasta. Zapisując się na dany kierunek trzeba mieć przynajmiej 50% obecności na każdych zajęciach(na semestr)
Dziwne, bo grafika w Gliwicach i Bielsku wyglądała tak samo jeśli chodzi o cenę.
Tzn. wiesz, które kierunki to "dno", a które są jednak dobre?
Zależy by mi mieć jednak dobrą szkołę, która ma pozytywną opinię. ;)
Zobaczę do 20, chyba się skuszę na animację.
mala_mi, będę wdzięczna za radę i jakąś szerszą opinię, o!

Offline mala_mi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Carpe diem
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 02, 2012, 20:47:03 »
Kiedyś za ten sam kierunek w Częstochowie i w Zawierciu cenna różniła się ok 80zł. Dlatego nie wiem jak jest w innych miastach.
Zajęcia niekiedy się zdarzy, że są tydzien za tygodniem. Akurat o grafice nic nie wiem więc się nie wypowiadam.
Dno miałam na myśli że niekiedy profesorowie nic nie wymagają tylko aby być na zajęciach. Mało notatek jest. Inni wymagają i dość dużo.
Każdy kierunek jest inny i inne opinię są o kierunku. Kiedys w Czestochowie była taka kobieta od zajęciec w pracowni fryzjerskiej na zajęciach była tylko kawa i herbata nic więcej. Teraz jest inna. Warto wejść na jakieś forum poczytać opinie 
"Ci, którzy kochają, sami sobie kształtują sny"

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #111 dnia: Wrzesień 02, 2012, 23:46:18 »
Rozumiem wszystkich, którzy podchodzą do dnia jutrzejszego z rozpaczą i żalem, miałam to samo. Ale wiecie, czym się pocieszcie? Że inni mają gorzej. ;D Dużo bym oddała, żeby jutro wrócić do znanych murów, znanych ludzi, do swoich miejsc... zamiast zaczynać wszystko od zera w październiku. I mimo, że cieszę się, że mam jeszcze miesiąc wolnego... to jakoś tak mi melancholijnie, że jutro nigdzie nie idę. Że nie ma już tego, co znałam i gdzieś tam w głębi serca jednak lubiłam. Miałam fatalnych nauczycieli i liceum w którym nic nie dało się załatwić, ale ludzie chodzili tam wyjątkowi!

Także ode mnie życzenia wytrwałości, ale co ważniejsze - odkrycia tych dobrych stron, żebyście znaleźli tam coś, do czego będzie Was ciągnęło. Pasję, mądrego nauczyciela, przyjaciół, czy choćby darmowe WiFi :D

Już na początku wakacji bałam się matury i boję się jej nadal...
Nie ma czego. <haha> Tak, wiem jestem mądra, bo zdałam ;D Ale ja do matury podeszłam jak do każdej innej klasówki.. zupełnie na luzie :D

To ja do matury podeszłam z takimi nerwami i stresem, że nabawiłam się bezsenności i chronicznego bólu brzucha. Ale wiecie co? Też zdałam. ;) I to nieźle. Wszystkie Wasze obawy przed maturą są normalne i uzasadnione. Ale mimo to, dacie sobie radę. Obiecuję!
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Sylwia

• Aktywny użytkownik
  • #siatkówka
    • Siatkówka najpiękniejszym sportem
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #112 dnia: Wrzesień 03, 2012, 12:17:11 »
I po rozpoczęciu. ;) Nie jest tak źle, poznałam Magdę (bardzo miła dziewczyna). Resztę znałam z facebooka, ale fajnie tak wszystkich zobaczyć. Mam nadzieję, że będziemy zgraną klasą, a Panią wychowawczynię też mamy spoko. W jednej z klas jest 30 dziewczyn i wychowawca-MEGA PRZYSTOJNY 27 lat.  <zauroczony>

Pierwsze dni będą najgorsze, ale myślę, że nie będzie źle, oprócz tego, że każdy będzie błądził. ;D I najlepsze jest to, że nie jestem NAJGRUBSZA w klasie.  <o_tak>

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 03, 2012, 13:05:17 »
Jak ja nienawidzę szkoły!!!!!! A zwłaszcza dojazdów. Dziś autobus był tak napchany, że nie dość, iż stałam calutką drogę do domu przy samiutkich drzwiach, z twarzą przyklejoną do szyby, to jeszcze gość jechał jak pijany, że wszyscy na sobie leżeli. Żeby to, co przyjechało można było nazwać autobusem, jakaś puszka - gorsza niż w PRL-u  <smiech> Buty mnie obgryzły, wszystko mnie boli i jak tak będzie codziennie to umre.

W samej szkole całkiem spoko, nie narzekam. Trochę nauczycieli mi się pozmieniało. Mam nadzieję, że będzie lepiej. Jednak tęskni mi się za gimnazjum  <mruga>

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 03, 2012, 14:50:19 »
I najlepsze jest to, że nie jestem NAJGRUBSZA w klasie.  <o_tak>
Kocham Cię  ;D
Tacy młodzi nauczyciele są najlepsi. Moją grupę jakieś dwa miesiące przed maturą przejęła Pani Ania, zaraz po studiach jest (chodziła do mojego Liceum zresztą). Niesamowita kobieta  :D Miała do nas podejścia a jednocześnie wiele nauczyła typowo "pod maturę". Bo poprzednia nauczycielka umiała powtarzać tylko, że NIE ZDAMY matury z naszym podejściem do nauki  ::)

Co do maturzystów - nie przejmujcie się. Przynajmniej jeszcze nie teraz  ;D
Nie taki diabeł  straszny... Ja bym chciała jeszcze raz  ;)

Hey, little rich girl!

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 03, 2012, 15:29:08 »
Ja mam mieszane uczucia, co do młodych nauczycieli, takich zaraz po studiach. Moim zdaniem brakuje im doświadczenia, mało wiedzą. Fakt, że może podejście do młodziezy mają odpowiednie, ale to też nie zawsze. W moim przypadku, za każdym razm, gdy uczył mnie nauczyciel młody, zaraz po studiach to nauki nie przypominało. Szczególnie ta pani od matmy, którą mam. Ona się nas boi, jest po prostu przerażona, patrzy na nas i ma łzy w oczach. Kompletnie nie potrafi utrzymać dyscypliny, nie potrafi zwrócić na siebie uwagi, uczy na zasadzie:" ona swoje, my swoje". Nauczyciel powinnien jakoś umieć wzbudzić respekt, cokolwiek.

Chociaż wyjątkiem jest pani od biologii, która jest całkowitym przeciwieństwem babki od matmy. Ta potrafi nauczyć, wytłumaczyć i zainteresować.

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline asia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 03, 2012, 17:40:14 »
Autobus 7.06 - kocham to  <serce>

Pytam się w autobusie, którym kursem ma jeździć gimnazjum.
Opiekunka: nie wiem, co wam powiedzieli.
ja: nic nie powiedzieli.
I kazali mi jechać, jutro mam gdzieś, wsiadam o 7.46. Chociaż w zasadzie na bilecie z podstawówki jest ta godzina... ale ja biletu nie mam.

Trzecia klasa, nie kocham tego.
Pomijając to, że z wyjątkiem piątku mam siedem lekcji (wychowawczyni powiedzieła tak "i nawet nie myślcie, że na koniec tyg. skończycie o 14, jakieś kółko będzie").
Oczywiście z wszystkich kółek mamy korzystać... Ale tego nie da się pogodzić. Jak mam mieć zajęcia dodatkowe, nie starczy mi czasu na powtórki, o których też już mówią ani na obecny materiał.

PLUS - jestem zła. Codziennie na ósmą (tzn. nasza wych. zarezerwowała sobie godzinę zerową na kółko z ang., obowiązkowe, bo do egzaminu, haha) i nie możemy chodzić z dziewczynami do przedszkola! To było moje jedyne pocieszenie, że jak pójdę do szkoły, to przynajmniej raz w tygodniu będę się mogła bawić z tymi słodziakami... a tu co...

Ale cóż, rocznik 96 dał radę, ja też dam, bo nie mam wyjścia. Pf.
Chociaż chyba sobie poszukam, ile jest godzin lekcyjnych dozwolonych tygodniowo, bo nie mogę już xd
Poza tym, już zdążyłam zgubić plan, ale po co mi on, mogę nie iść do szkoły :D
"Może brakować mi słów, ale nie własnego zdania"

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 03, 2012, 17:53:43 »
Ja w piątki, w 2 klasie technikum, miałam praktyki. 4 lekcje, a od 12 robota w parku wokół szkoły. Zapierdziel niezły.. uwierzcie. Kończyliśmy różnie, ale jak było coś większego do zrobienia, jak np. wyrwanie kujących berberysów, które umiały po 2 metry to wychodziliśmy ze szkoły około 15, często po. W szkole pustki, tylko moja klasa. Ale zimą było fajnie :D Robiliśmy projekty, a że mieliśmy z naszą wychowawczynią to zawsze dała się ubłagać i wypuszczała nas przed 13 ;D
Trochę  tęsknie za starymi, dobrymi czasami...

Offline Sylwia

• Aktywny użytkownik
  • #siatkówka
    • Siatkówka najpiękniejszym sportem
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 20, 2012, 17:38:13 »
Pomoże ktoś ?  :)

Czym są elementy kontekstu dzieła kulturowego?  :-\ Mam scharakteryzować je w rzeźbie grupa Laokoona, a ja nie wiem co to są za elementy ? Może wiecie?  :)

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 24, 2012, 11:25:11 »
Nie wiem, czy to tu, czy nie tu, ale co tam! :P

Jestem studentką na kierunku animacja społeczno - kulturalna :D
Dzisiaj o 8:00 były wyniki i udało mi się dostać, uff! ;)