Autor Wątek: Szkoła  (Przeczytany 97257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Szkoła
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 09, 2012, 17:43:29 »
Z mycia rąk?? Nie no przesada...

Noo, takiego wiesz, profesjonalnego. Jak przed operacją itp. I na przykład jedna dziewczyna oblała, bo otrzepała ręce z nadmiaru wody, a to jest podobno surowo zabronione :o

Caliente to po jaką cholerkę ludzie po 4-letnim hiszpańskim idą na studia od podstaw? Nie "ogarniam". Za jednym zamachem robią źle sobie i innym, którzy ledwo mieli styczność z językiem.

Tez nie rozumiem. Zwłaszcza, że to było liceum z wykładowym hiszpańskim, oni wszyscy zdawali dwujęzyczną maturę w tym języku... czy mogą nauczyć się czegoś więcej?!

Ja na obecną chwile powiedziałam, że jak wylece z filologii to tylko przez przedmiot historia literatury angielskiej. Nie kumam nic z jakiś tam powieści średniowiecznych.

A ja przez teorię literaturoznastwa. :o Mowa trawa, powtarzanie tego samego w kółko i jakieś dziwne rzeczy. Także pjona, będziemy walczyć z tymi strasznymi przedmiotami razem! ;)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 18, 2012, 20:33:51 »
Nadal nie wiem jak to ze mną będzie, bo teraz mi się jeszcze spodobał pomysł, żeby iść na AGH na informatykę :D Poza tym wyczytałam, że jeśli chodzi o kierunki informatyczne, to najlepsza uczelnia w Polsce.

Przychodzę za to z "ofertą". Gdyby ktoś chciał kurs multimedialny z fizyki, z zakresu szkoły ponadgimnazjalnej (ze świetnie przedstawioną teorią, wizualizacjami i krótkimi filmikami ukazującymi dokładnie wytłumaczone doświadczenia) oraz internetowy zbiór zadań z tego samego wydawnictwa, niech się odezwie do mnie w PW. Oczywiście oddam w dobre ręce - nie pobierając żadnych opłat :D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 29, 2012, 18:24:59 »
Mam pytanie.
Czy studia filologiczne to studia humanistyczne?
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.

Offline Marciocha

• Pink Cadillac
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 29, 2012, 18:55:54 »
Ja myślę, że jak najbardziej tak. :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 29, 2012, 18:59:06 »
No...tak, wydaje mi się, że tak, bo przecież filologia polska to typowo humanistyczny kierunek, a skoro ta jedna filologia to i inne pewnie też. Co prawda często spotykane jest rozgraniczenie na kierunki humanistyczne i filologiczne, ale wydaje mi się, że to czysto umowna kwestia, żeby po prostu łatwiej było odnaleźć informacje dotyczące danych kierunków.
Eeeej, przez Ciebie będę teraz myślała o tym cały wieczór :D

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 29, 2012, 21:08:24 »
Ok, to może wyjaśnię o co chodzi. Patrzyłam na rekrutację na studia II stopnia, np. dziennikarstwo, wiedza o mediach itp.
I napisano tam, że są to "studia dla absolwentów kierunków humanistycznych I stopnia". Zastanawiam się, czy moja iberystyka się wlicza, czy mając tytuł licencjata filologii hiszpańskiej mogę startować np. na kulturoznastwo II stopnia.

Offline Marciocha

• Pink Cadillac
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 29, 2012, 21:50:35 »
Ja jestem w podobnej sytuacji, też po licencjacie chcę zmienić trochę mój kierunek kształcenia i po prostu wtedy oprócz mojej średniej będzie brany pod uwagę także wynik testu kierunkowego i rozmowy kwalifikacyjnej. W Twoim przypadku powinno być podobnie, choć każda uczelnia ma trochę inne zasady, nawet w obrębie kierunków się one różnią, ale myślę, że u Ciebie takie przekwalifikowanie jest jak najbardziej możliwe. Chyba nawet kiedyś mi ktoś opowiadał, że jego koleżanka po filologii angielskiej poszła na dziennikarstwo, ale głowy za to sobie uciąć nie dam.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 29, 2012, 22:18:18 »
Dzięki, Marciocha :)

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 30, 2012, 20:04:35 »
Saruś, już masz takie daleko idące plany? :D

Wiecie co, jestem załamana moją fizyką, pluję sobie w brodę że tak bardzo ją sobie odpuściłam w liceum i teraz są takie tego skutki. Coś czuję, że nie wszyscy zostaniemy inżynierami. :P
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 30, 2012, 20:47:33 »
Tak tylko pytam, na wszelki wypadek. ;) A plany mam już od dawien dawna, po licencjacie chcę iść na moje wymarzone studia "animator i menedżer kultury", tylko że to podyplomówka, więc potrzebuję dyplomu z czegokolwiek ;D
A jak mi się spodoba studiowanie to jeszcze sobie machnę magistra z dziennikarstwa, o. ;D

Ładnie to wszystko brzmi, prawda? Tylko najpierw muszę przetrwać na filologii i zdobyć ten tytuł licencjata, a to może być trudne. Nie wiem co tu robię. :o

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 31, 2012, 14:14:36 »
Caliente pewnie, że nie ma przeszkód, tym bardziej, że oba kierunki są z kręgu humanistycznych. Możesz co prawda mieć coś takiego, że będziesz miała zaliczyć "różnice programowe", ale to zależne od uczelni. Moja znajoma skończyła administrację 3-letnią, a dalej tego nie chciała robić, więc poszła na logistykę na Akadedmię Obrony Narodowej i właśnie miała do nadrobienia jakieś dwa przedmioty typowo logistyczne. Wszystko da się zrobić. :)

Daleko idące plany nie są złe :) Uważam, że bardzo dobre. Lepiej mieć za dużo pomysłów na swoją przyszłość niż nie mieć żadnego :)

Anuszia aż tak źle? Jedyne co mogę zrobić to życzyć powodzenia, bo fizyka rzecz przyjemna, ale tylko na poziomie podstawowym. Jednak tytuł inż. zobowiązuje ;)

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 31, 2012, 16:27:39 »
Nigdy nie myślałam, że w szkole/na Uczelni będę uczyć się o castingach, kompozycji kadru czy metodzie Stanisłowskiego, a tu proszę. Chyba zaczynam lubić (nawet bardzo) te studia. Tym bardziej, że na konwersatorium z Filmu i kultury ekranu mamy zrobić portret  :D Trzeba będzie pobawić się światłem, a później o tych wszystkich technicznych sprawach opowiedzieć. Nie wiem czy jakąś osobę do tego 'wykorzystać' czy autoportret machnąć  <cwaniak>

Hey, little rich girl!

Offline mała

• Pink Cadillac
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 31, 2012, 19:02:24 »

Ogólnie odwiedziłam dziś moją przyjaciółkę, która zaczęła studia na medycynie i powiem wam, że to co ja mam do nauki to pikuś ;p nie dość, że ta anatomia to jedno wielkie bagno, to jeszcze atlasy anatomiczne są z łacińskim nazewnictwem, bajka po prostu ;p

Daj spokój, takie studia to jakaś masakra, naprawdę :o Podziwiam tych ludzi. Mam ponad 10 znajomych na medycynie, pielęgniarstwie itp. To, ile oni mają zajęć dziennie, ile nauki w domu, ile zaliczeń już za sobą... niewiarygodne.
Np. zaliczenie z mycia rąk, bandażowania, anatomii...

Czuję się wywołana do tablicy po przeczytaniu zaległych postów :D
Na medycynie też są ludzie nie roboty. Co prawda nauki jest dużo(prawie codziennie jakaś wejściówka) ale zajęć mam w sumie mało, średnio 4h dziennie bez okienek. Mam znajomych, gram w WOWa, w tyg. chodze na basen, czasem do kina, nie pamiętam takiego weekendu żebym gdzieś ze znajomymi nie wyszła. Więc to nie jest jakaś totalna masakra  <skacze> Kwestia organizacji i przyzwyczajenia organizmu do ograniczonej liczby snu  ;)

A co do atlasów po łacinie, to na początku wydawało się to trudne do przełknięcia, ale potem to łacina wchodziła mi dużo lepiej niż polskie nazewnictwo i się łapałam na tym, że jak miałam powiedzieć nazwę po polsku to w głowie bazując na łacinie sobie to tłumaczyłam.

Znaczy czasem zastanawiam się po co się tak męczyć, szczególnie jak widzę ile mój F. na wymagającym kierunku na polibudzie się uczy - czyli w ciągu tygodnia całe nic.

Teraz mi się nauka przed dużym kolokwium powinna zacząć, dlatego odświeżam forum, oglądam zaległe seriale i czytam durnoty w internetach. Wszystko żeby się nie uczyć. <mruga>

Offline asia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 13, 2012, 17:48:14 »
Próbne egzaminy są fajne!
Oczywiście jutro już tego nie powtórzę :D

Proste było wszystko, tylko asia robi głupie błędy, ale można przymknąć na to oko, bo to pierwszy raz i w ogóle - tak sobie mówię.

Widzę plusy - jestem w domu po trzynastej. Miałam dziś fajnych nauczycieli w komisji.
I mówią, że w grudniu koniec świata (nie wierzę w to, ale xdd), więc egzaminy w kwietniu mnie ominą :D
"Może brakować mi słów, ale nie własnego zdania"

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 01, 2012, 13:34:29 »
Motywacja dla maturzystów (nie tylko tegorocznych):
http://zegarmaturalny.net/
A czas biegnie z prędkością światła! <haha>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.