Autor Wątek: Wydarzenia z kraju i świata  (Przeczytany 95195 razy)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
Odp: Wydarzenia z kraju i świata
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpień 30, 2014, 22:01:47 »
No mnie nie bardzo cieszy mimo wszystko, booo jednak on sobie do tej Brukseli pojedzie i w zasadzie zapomniane mu zostaną wszystkie błędy, które tu popełnił.
A no niestety prawda jest taka, że pan Tusk doprowadził ten kraj do strasznego stanu i nie potrafię nagle go polubić, cieszyć się z jego sukcesów i wynosić pod niebosa.

On sobie stąd ucieknie a my nadal w bałaganie zrobionym przez niego żyć będziemy. :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpień 30, 2014, 22:21:16 »
Polubić Ci nikt  nie każe. Sama Go nie lubię, ale nie za to, co dzieje się w Polsce teraz ale za to co się stało 22 lata temu. Niestety przyłożył rękę do tego, że nikt nie odpowiedział za  PRL, do dzisiaj nie wiadomo kto tutaj kim jest.
Nic mu nie jest zapomniane. To się wszystko na nim zemści. Są chwile, kiedy mu nawet współczuję. A tym wyborem się ciesze na swój sposób, ponieważ każdy wybór Polaka na cokolwiek zwykle sprawia, że o Polsce mówi się więcej i dzięki takim wyborom niektórzy dowiadują się gdzie taki kraj leży i że z pewnością jest tam już energia elektryczna w każdym domu.
Osobiście zawsze cieszy mnie przyjazd rodziny francuskiej z tobołami...( z kawą Ricore) bo przecież tego w Polsce nie ma :-)
My będziemy żyć tutaj nadal (sama się boję, bo ministrów Tuska boje się bardziej niż samego Tuska) i co więcej, PO wygra wybory za rok. Smutne to, ale prawdziwe...no ale wtedy będziemy już mieć ważniejsze sprawy na głowie, bo Putin (choć będzie temu nadal zaprzeczał) stanie za miedzą.
Na wojnie handlowej z Rosją my już tracimy najbardziej ze wszystkich krajów Unii.  Rosja zareagowała na te wybór nerwowo. Unijni przywódcy natomiast uparli się na Tuska i nawet nie przeszkadzało im już to, że angielski zna słabo a francuskiego wcale nie zna.
To wszystko prowadzi do jednego wniosku: Tuskowi się to odbije czkawką.
Ale ja się cieszę - z powodów wymienionych powyżej.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpień 30, 2014, 22:34:04 »
Ja zostaję przy moim sceptycyźmie, bo ja to ja jak zwykle norma. Marudzenie to podstawa :D
No ale masz rację, dobrze, że łaskawie Polsce dano szansę, doceniono i może pokażemy, że nie jesteśmy małym krajem, którym można pomiatać.

Co do Rosji i Ukrainy. Wojna będzie, już jest, bez dwóch zdań. Putin nie odpuści.
Śmieszne jest tylko to, że jak Kaczyński Lech ostrzegał przed Rosją to każdy się z niego śmiał, a teraz nawet Wybiórcza cytowała jego słowa i popierała je. :P
No taka już przewrotność losu.

Putin jest cwaną bestią. Może jego ruchy są nerwowe, ale wie dobrze co robi. Już się czepia, że jakiejś Tutki rosyjskiej na nasze niebo nie wpuściliśmy... Ech... Patrzeć tylko jak przyjdzie ciemiężonych Rosjan wyzwalać z naszych terenów.
Oczywiście jeśli wojna zrobi się światowa i nas też zaatakują to jak zwykle zostaniemy sami.
Aż strach myśleć co to może być.

Owszem tracimy na zakazie wjazdu naszych produktów do Rosji, ale gdyby trochę ludki się spięły to zaczeliby kupować nasze wytwory a nie importowane z zachodu. Tyle, że generalnie większość ma Polską gospodarkę gdzieś i w ogóle się tym nie przejmuje.
Nie przepadam za Ukraińcami, chętnie odzyskałabym nasze kresy, ale cóż nie mozna dopuścić byśmy graniczyli z Rosją. Ukraina jest nam potrzebna... Rosjanom nie ufam dużo bardziej. Mongolska chołota i tyle. :>

Może ten Tusk w KE trochę pomoże Polsce na wypadek wojny. Oby.

Dobra nie marudzę już, bo zaraz zacznę znów jakieś głupie me wizje snuć i mnie zamkną jeszcze gdzie. :P

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpień 30, 2014, 23:00:21 »
Co do Rosji i Ukrainy. Wojna będzie, już jest, bez dwóch zdań. Putin nie odpuści.
Śmieszne jest tylko to, że jak Kaczyński Lech ostrzegał przed Rosją to każdy się z niego śmiał, a teraz nawet Wybiórcza cytowała jego słowa i popierała je. :P
No taka już przewrotność losu.

No i widzisz sama, na wszystko przychodzi czas. Co prawda ten szmatławiec nie powinien nawet nazwiska tego męża stanu wymieniać, ale skoro wymienił i poparł, bo się ślepia pootwierały co niektórym, to już trudno.
Zestrzelenie  malezyjskiego samolotu ze 150 Holendrami na pokładzie i trudności z dotarciem do wraku spowodowały, że wielu przestało nazywać Macierewicza "totalnym idiotą". U nas, w kraju.   
Historia zna setki takich przypadków Madziu - karta zawsze się odwraca. Możesz mi wierzyć - niejedno jeszcze zobaczysz. Nic wieczne nie jest.

Jasne, że Putin wie co robi, bo jest wytrawnym graczem. (Tak, jest nim, pomimo tego, że jest jednocześnie chorym dyktatorem). Skoro Polska jako pierwsza poprała dążenia wolnościowe Ukrainy i wydarzenia na Majdanie to polska żywność jako pierwsza  okazała się dla Rosjan niezdrowa. Dlatego reszta Europy nawet nie chce jednoznacznie Władka potępiać, ponieważ poszczególni obywatele nie będą tacy "wyrozumiali" jak polscy i z pewnością żadnego pasa ponownie nie zacisną. (Tym bardziej nikt nie wróci do ogrzewania mieszkania patykami, kiedy  Władek kurki zakręci).  Francja cały czas Rosję zbroi, sprzedając jej czołgi, samoloty i Bóg wie co jeszcze. Francja zarabia, Rosja się zbroi a Ukraińcy giną.
Putin wygrywa też tym, że umie robić propagandę. A Rosjanie to dopiero są gotowi na wyrzeczenia. Przy pierwszej wojnie zbuntowali się dopiero po trzech  latach. Na pewno wola się bić niż głodować. Są wyjątki, mówią o ogóle. TV rosyjska robi niesamowitą sieczkę z mózgów. To cóż go zatrzyma? Polsce nikt nie pomoże - będą się wszyscy łudzić, że na Polsce się skończy i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie.
Nie trzeba  Ukraińców  lubić - pamięta się o rzezi i o tym, jak bardzo byli sprzedajni. Jak wielu Ukraińców sprzedawało Polaków hitlerowcom. Ale zmienianie ustalonych traktatowych granic "just like that" to naprawdę - bez jaj.

A na ile stanowisko Tuska nam pomoże to czas pokaże. Ja się w każdym razie na wojnę przygotowuję - mentalnie i psychicznie, bo wykupowanie zapasów, na przykład,  nic tu nie da.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #289 dnia: Wrzesień 01, 2014, 07:42:25 »
Nie wiem czy to powód do radości czy też nie... na pewno duże wyróżnienie.
Ja jako unijny sceptyk, premierowy sceptyl i wszystko sceptyk jak zwykle mam wątpliwości. :P Znaczy no z radości nie skaczę.
Nawiał... Wyborów kolejnych PO raczej nie wygra, więc i kariera chyliła się ku schyłkowi, to trzeba się było gdzieś zahaczyć.
Nigdy do niego nie pałałam sympatią, żeby nie użyć gorszych słów. Dla mnie już całkowicie pogrążył się w związku z aferą taśmową bo... Jak to w jednej stacji radiowej skomentowano:
Żona dowiedziała się, że mąż ją zdradza. Oznajmia to małżonkowi, na to on - kochanie, ale to nieważne, że Cię zdradzam. Naprawdę nie jest to teraz najważniejsze. Ważne jest to, kto chce, żebyśmy nie byli już razem.
:D
Niech mu się tam wiedzie, bo jak dla mnie - premierem był nieudolnym.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #290 dnia: Wrzesień 01, 2014, 08:13:29 »
PO kolejne wybory raczej wygra - straszyć PIS-em można naprawdę bardzo długo.  ;D Są też inne sposoby, ale po opublikowaniu nagrań nie wiem czy jeszcze są aktualne.  :)
Jaka afera taśmowa? Pamięta ktoś jakąś aferę taśmową? Tyle się wydarzyło - ma się wrażenie, że afera to była ze 20 lat temu i już dawno po niej pozamiatane.
Już zostało wyjaśnione kto nagrywał i co? :D
Tusk był nieudolny? To popatrzmy na to co nam zostało na kolejny rok:
- Ewa Kopacz "metr w głąb" (myślę, że nie muszę wyjaśniać przydomku)
- Bieńkowska "sorry, taki mamy klimat"
- Sienkiewicz "ch...j, d...pa i kamieni kupa"  <slucha>

Uroczo.

Wolałabym, żeby nieudolny Tusk został przez ostatni rok i trzymał swoich ministrów daleko od ludzi.  :P

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #291 dnia: Wrzesień 01, 2014, 08:39:46 »
Bardzo rozsądnie prawisz, Jean. W pełnej rozciągłości Cię popieram <mruga> jako osoba zdystansowana do polityki i nie interesująca się nią tak, jak niektórzy w naszym gronie...

Ja z wielkim zdziwieniem obserwuję jak o Tusku mówi się "złodziej", "bandyta", oskarża się go o zniszczenie Polski i życia Polakom. Nikt jednak nie chce mi wyjaśnić co tak właściwie ukradł, kogo tak boleśnie i bezpośrednio skrzywdził? Domyślam się, że miał jakiś swój udział w tym, jak teraz żyje się w Polsce, ale żeby od razu wykradał moje...nasze...pieniądze? Ok, zarobki polityków niskie nie są, ale ani to nowość żadna, ani nie tylko pana premiera dotycząca. Ja cieszę się chociaż z tego powodu, że jak włączę telewizor i widzę pana Tuska to się nie wstydzę, bo i wygląda on jak polityk, i powiedzieć coś mądrego potrafi. I luzu ma trochę, obycia w świecie, dystansu. Jak przyjadą do nas z innego kraju to nie stanie cały w pąsach, nie wiedząc co rzec i jak się zachować.
Natomiast ministrowie to normalnie kartoflaki zwykłe, swołocz totalna. Swoim wyglądem i sposobem zachowywania jawią się w moich oczach jako osoby, które czym jak czym, ale polityką to się nie interesują, jak coś powiedzą to czasem nie ma co zbierać, no i generalnie krzty powagi sytuacji w nich nie znajdziesz. Ostatnio ministrer Piechociński (co już nie wspomnę jaką funkcję sprawuje) na pytanie poważnego dziennikarza, z poważnego programu, dotyczące stanu zdrowia pana premiera i powodu jedno nieobecności, rzekł roześmiany coś w tym stylu: "Hyhyhy, męczyliście go tak pytaniami to teraz musi odpocząć, hyhy"  <olaboga>  no tak, skoro pan Janusz tak uważa to pewka, nie ma się co naród przejmować.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #292 dnia: Wrzesień 01, 2014, 08:47:14 »
Jak przyjadą do nas z innego kraju to nie stanie cały w pąsach, nie wiedząc co rzec i jak się zachować.
A to ciekawe, bo ostatnio obiło mi się o uszy, że jako jedyny w PE potrzebował tłumacza :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #293 dnia: Wrzesień 01, 2014, 09:02:32 »
Jak przyjadą do nas z innego kraju to nie stanie cały w pąsach, nie wiedząc co rzec i jak się zachować.
A to ciekawe, bo ostatnio obiło mi się o uszy, że jako jedyny w PE potrzebował tłumacza :)
Chyba trochę źle dosłuchałaś ;) Pewnie masz na myśli wczorajsze, bodajże, posiedzenie, gdzie wstęp wygłosił w języku angielskim, mówiąc iż potem przejdzie na język polski, bo to jedno z jego ostatnich wystąpień jako premiera Polaków...no, niedosłownie, ale sens mniej więcej taki był. Żaden to wstyd, a media polskie podchwyciły to, jakby wszyscy rzeczywiście jawnie z Donalda kpili. Bzdura. Nie dlatego go wybrali, aby tam władał dziesięcioma językami - choć sam przyznaje szczerze, że ma zamiar się dokształcić w tym zakresie. Wybrali go dlatego, że jest uważany za dobrego polityka i negocjatora. A słyszałaś kiedyś Merkel jak mówi po angielsku? Jedno takowe pamiętam, gdzie większość wygłosiła z kartki - a potem płynnie przeszła na swój język ojczysty. A jednak nikt nie ośmieliłby sobie z niej jaj robić.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #294 dnia: Wrzesień 01, 2014, 09:05:26 »
Merkel to tam wiesz... Ani mnie ziębi ani pali. Nie moja krajanka więc za nią się wstydzić nie będę.
I usłyszałam to bodajże w sobotę, jak się wszyscy podniecali tym wyborem i chyba w któryś wiadomościach ktoś napomknął, że niestety nasz premier (jako jedyny) potrzebował tłumacza.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #295 dnia: Wrzesień 01, 2014, 09:19:04 »

To akurat prawda. Nasz premier zna angielski słabo a francuskiego nie zna wcale, co jest na takich stanowiskach wręcz wymagane. Tym bardziej jest zastanawiający nacisk Anielicy na jego właśnie kandydaturę. Po coś to było, ale jeszcze nie wiadomo po co. Czas pokaże. Nasz pan premier obiecał się angielskiego poduczyć do grudnia. Będzie trudno. Ja nie chcę nikomu zaglądać do metryki, ale z językami to tak właśnie jest, im jesteś starszy tym jest gorzej.
Mnie to zawsze zastanawiało jak oni sobie z Anielicą radzą jak tak ich pokazują kamery, że sobie we dwoje świergotają ma korytarzu  <mysli>
Mieć dobry PR i świetnie się prezentować to jedna sprawa. Druga to dobrze rządzić. Bo może są u nas ludzie, którzy się przed kamerą dobrze nie zaprezentują a mają więcej oleju w głowie.
Pan Tusk miał to szczęście a może po prostu trzyma siebie w ryzach, że przez cały ten długi czas niczego nie chlapnął. Nawet wtedy, gdy straszy innymi to robi to w sposób przypominający elokwentny. To nieważne, że to tylko pozory a pod spodem może być dużo gorzej. Człowiek ma po prostu wrażenie, że ten człowiek trzyma w ryzach ten cały bajzel, który zresztą sam kiedyś stworzył (całkiem wtedy nieświadomie).
Teraz natomiast - ja jestem przerażona. 
Pewnie byłoby inaczej gdyby zrobił porządek z ministrami, którzy zasłynęli w aferze taśmowej. Nie wyobrażam sobie teraz, że premieruje ktoś, kto uważa moją ojczyznę za kupę kamieni. Dobra, niechby taki ktoś jakimś cudem rządzić umiał, ale ja już mentalnie, moralnie nie dam rady.
Ja wiem, że politykę robi się trudno i że polityka brudna jest, ale naprawdę język tych nagrań to problem najmniejszy. Gorsze jest to, co robią rządzący aby wygrać kolejne wybory. Jak na dłoni widać, że nie każdy ma szansę na wygraną, bo nie ma pieniędzy, które ktoś mu dodrukuje. A ludzie jak ludzie. Jeśli ktoś ma więcej kasy na PR t o ludzie go słuchają, patrzą na niego i stwierdzają, że fajnie mówi to nie trzeba będzie się go wstydzić. To go potem wybierają. Tym bardziej, że  mało kto już wierzy, że cokolwiek się polepszy. Więc wybierają dobrze prezentującego się od tego, który pięknie mówić nie umie. 
A jeśli mam mówić o powadze ministrów, to nie mogę znaleźć jej własnie wśród ministrów obecnego rządu.
W ogóle ten rząd to jeden wielki infantylizm - już nawet pomijam te wpisy na Twitterze, ale wypowiedzi....na wizji...do obywateli. Nie chcę wymieniać.... ale zrobię to...pan Sikorski jest  niedoścignionym mistrzem. Zresztą wicepremier  Piechociński mu nie ustępuje. To widać takie cool i europejskie. Tylko Tusk i Komorowski jakoś się jeszcze trzymają - widocznie wiedzą, że im to jednak nie wypada prezentować się aż tak infantylnie. Znajdzie się kilku polityków w Sejmie którym jest to obce, ale wolę nie wymieniać.

Merkel jest za potężna aby cokolwiek musieć umieć. Pół biedy jeśli z naszego premiera śmiejemy się my, gorzej kiedy robią to inni w Europie - niestety.
A pan Tusk powinien jednak te dwa języki znać - jego funkcja będzie bardziej reprezentatywna właśnie. To taki prezydent Europy - zwoływanie szczytów itd. Więc naprawdę - musi coś z tym zrobić.  Trzymam kciuki.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #296 dnia: Wrzesień 01, 2014, 10:06:06 »

Jedyny czy nie jedyny... W Parlamencie Europejskim pewnie połowa naszych potrzebuje tłumacza. :P
Mnie o język nie chodzi, bo jak dla mnie mogą mówić w językach narodowych. Mają prawo i mają tłumaczy, więc luz.
 A na pewno  trochę tego angielskiego zna, tyle, że pewnie taki potoczny a musi się w specjalistycznym podszkolić. :P

Niemniej na Tuska idzie cała wina za to jak jest w Polsce, bo jest szefem rządu i to on ma ostateczne zdanie, to on sobie dobiera ministrów i gdyby chciał to by wszystko w karby wziął..., ale że jest w coś poumaczany no to się boi.
Zawsze obrywa się głowie a reszta członków to tam sobie może robić co chce i jak widać chętnie z tego korzysta. :P

A że rząd rozdaje bezsensownie pieniądze, podwyższa podatki, utrudnia start rodzimym przedsiębiorcom a faworyzuje zagranicznych, służba zdrowia leży i kwiczy... No to ludzi to wkurza.
Polska obecnie zmienia się w jeden wielki magazyn. Hali magazynowych mamy całą masę za to fabryk jak na lekarstwo.
W razie wojny, jakiegoś kataklizmu czy zamknięcia granic magazyn nas nie poratuje.
Jasne niektórzy marudzą bezsensu, bo po prostu im się robić nie chce a myślą, że wszystko im się darmo należy... , ale prawda jest też taka, że dużo ludzi chce uczciwie pracować, żyć na godnym poziomie, rodzić dzieci, ale kurcze warunki średnio pozwalają na spokojny byt.
Stąd obrywa się szefowi kraju. :P

Tylko Tusk i Komorowski jakoś się jeszcze trzymają - widocznie wiedzą, że im to jednak nie wypada prezentować się aż tak infantylnie.
Do mnie to nawet Tusk i Komorowski nie przemawiają, bo jak na nich patrzę to widzę jedynie obłudę.

Ale tak to fakt... Cały sejm jest mega infantylny. Piaskownica pełna rozwydrzonych dzieciaków.

A jeśli chodzi o panów z PSL to już w ogóle komedia... Nie ma to jak być w rządzie cały czas a nie robić dla rolnictwa nic... poza rozdawaniem na lewo i prawo odszkodowań i zasiłków.