Autor Wątek: Wydarzenia z kraju i świata  (Przeczytany 96390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
Odp: Wydarzenia z kraju i świata
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 13, 2013, 06:42:09 »
A Czajkowskiego Piotra znacie? Słuchacie? Oglądacie? Zachwycacie się "Eugeniuszem Onieginem', "Jeziorem Łabędzim", czy"Dziadkiem do orzechów"? Może jego płyty też należy spalić, bo dzieła wyszły spod ręki homoseksualisty <mysli>
Hmmm..... pierwsza moja myśl jest taka, że Czajkowski raczej nie domagał się złotych gór za to, że był gejem, nie "rzygał" na wszystkich swoją odmiennością i nie terroryzował nią ludzi dookoła. Ale pewnie nie mam racji, bo jestem stary i niedzisiejszy ;)

Nie ganię samego zjawiska homoseksualizmu - bo kto, co, z kim i gdzie robi - nie obchodzi mnie (poniższe nie dotyczy pedofilii, którą tępić zamierzam wszelkimi sposobami). Ale jeśli gej się ze swoją orientacją ostentacyjnie obnosi, wymusza na otoczeniu nie tylko akceptację ale i niemalże uwielbienie dla tejże orientacji, jeśli wszystkie standardy chce dostosowywać pod siebie, żąda przywilejów i ulg - nie dlatego, że jest bardzo pracowity czy wszechstronnie uzdolniony ale TYLKO dlatego, że jest gejem - a tych którzy się z nim nie zgadzają - wykluczać i znieważać - to raczej nie można tego nazwać tolerancją i należy niszczyć w zarodku.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 13, 2013, 07:28:33 »
Po pierwsze, to "Marsz Niepodległości" bardziej razi niż marsz prezydenta, bo wszyscy wokół, w tym media, chwalą ten drugi i ganią ten pierwszy Nawet na forum przychylne temu pierwszemu są tylko 2 osoby - na całą resztą, która gani, ale się nie odzywa.
Po drugie, kiedy mniejszość seksualna zaczyna rządzić większością to ja się zaczynam buntować. A jest mi o tyle łatwiej bunt wzniecić że nie jestem osobą tolerancyjną. Kiedy to homoseksualizm będzie jedyną, słuszną opcją a sama (wraz z mnie podobnymi hetero) znajdę się w ogromnej mniejszości, to się sama zamknę, El.
Swoje zadowolenie wyeksponować w święto, swoje niezadowolenie, w każdy inny dzień. Demokracja.
Marsz sobie szedł taką a nie inną trasą a "tęcza" została ubrana specjalnie na to święto. Tyle.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 13, 2013, 13:59:12 »
Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby się okazało, że chuligani, którzy dołączyli do "Marszu" byli poprzebieranymi działaczami Antify lub jakiegoś innego czerwonego cielętnika, którzy znani są ze swojej agresji i chamstwa. Już nie takie numery lewacy robili, żeby zaognić sytuację. W końcu lewactwo to kontynuacja tradycji komunistycznych, a dla komunizmu nie ma żadnych zahamowań, zasad i honoru. Po trupach do celu.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 13, 2013, 21:23:07 »
http://culture.pl/pl/wydarzenie/tecza-julity-wojcik-w-warszawie

http://wiadomosci.wp.pl/kat,124398,title,Julita-Wojcik-autorka-Teczy-Tecza-zwlaszcza-ta-spalona-ma-byc-symbolem-opamietania,wid,16162581,wiadomosc.html

Oto jak Polacy się ośmieszają.
Polak - idiota to wynik ignorancji co do faktów.

Palmy każdy rysunek dziecka, na którym namalowało ono tęczę.
Broń Boże nie zróbmy mu na uroczystość urodzinową tęczowego deseru z galaretki.
I mocno się pilnujmy, aby nie puścić czasem dzieciakom płyty z piosenkami Fasolek, bo a nuż nie zdążymy wyłączyć odtwarzacza na czas i z głośników poleci:

Koleżanko, kolego
popatrz czasem na niebo.
Czasem zdarzyć się może
cud, zjawisko w kolorze.

Ref : Tęcza, tęcza, cza, cza, cza.
Czarodziejska wstążka ta
wiąże niebo z ziemią o!
jaki kolorowy splot.
Tęcza, tęcza, cza, cza, cza.
Czarodziejska wstążka ta.
Przez tę tęczę cały świat
czarodziejski uśmiech ma.

Narysuję tę tęczę
i na zawsze ci wręczę.
By ci było tęczowo,
tęczę noś kolorową.

Ref :Tęcza,..

Śpiewaj z nami o tęczy,
kiedy nuda cię dręczy.
W domu, w szkole, po burzy
tęcza minę rozchmurzy.

Ref :Tęcza,..

Strach namalować z dziećmi na przedszkolnych szybach tęczę, bo nam okna powybijają <mysli>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 13, 2013, 21:43:08 »
El... Ile tęcza ma kolorów?
Tęcza ma kolorów 7.

Za to konstrukcja, która stanęła na Placu Zbawiciela miała kolorów 6. Nie była tęczą... Za to 6 kolorów takich jak owa konstrukcja miała, posiada flaga ruchu LGBT... Tak więc nazywanie tego czegoś pomostem tolerancji, znakiem przymierza i innymi srotami pierdotami nie ma nic wspólnego z tęczą.
Bo owszem tęcza jest symbolem przymierza, jedności i pokoju, ale tylko ta, co posiada 7 kolorów.

Tak więc spokojnie, róbcie z dziećmi tęcze... Tylko te prawdziwe. :D Wtedy nikt okien nie wybije. :P

Mianem tęczowego czyli wielobarwnego można określić most w Rzeszowie, który został pięknie odcieniowo zaaranżowany. I co dało się... Jest ładny kolorowy a nie jest flagą gejowską.

Ja mam tak jak Mintek... Do homoseksualistów jako tako nic nie mam. Mam kilku znajomych, normalni ludzie... Ale jeśli ci gejowscy aktywiści cali zaczynają mi wchodzić w życie z butami, na siłę... Zmieniają pojęcia i próbują wmówić, że są większością... oraz chcą by traktowano ich niczym święte krowy... no to sorry, ale nie zgadzam się.
Jestem tolerancyjna, ale nie będę na siłę nic akceptować. Tolerancja a akceptacja to dwie różne rzeczy... A aktywiści chcą, aby akceptować wszystko, żeby ich pogląd tylko był słuszny a reszta to ciemnogród.
Ja się na to nie zgadzam.

Wszyscy tak ubolewają nad tą tęczą jakby niewiadomo co to było... A to nawet ładne nie jest... Mało tego większość roku nikt nie miał czasu jej naprawić... Nagle 6 listopada sobie o niej przypomnieli.... I naprawdę nie wierzę, że nie brano pod uwagę możliwości jej podpalenia. Dla mnie była zrobiona ewidentnie po to by ją spalono i by właśnie teraz wszyscy w jakiś durny lament wpadali.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 13, 2013, 22:21:54 »
Były lata, że "zakazana" miała i siedem kolorów, a nawet osiem.

I wiele dzieł sztuki nie mających nic wspólnego z gejowskim ruchem, przedstawia tęczę w "skróconej" wersji, nawet za pomocą trzech kolorów. Czasem w tej na niebie nie można rozróżnić siedmiu kolorów.
Jedynie chyba wiązka światła przechodząca przez pryzmat wyszczególni kolory dokładnie. To, co przedstawia się na obrazkach przy pojęciu "tęcza" to też zazwyczaj symbol, bo w tej prawdziwej nie ma zaznaczonych tak wyraźnie granic między kolorami.

Pierwsze dwa obrazy przedstawiają akt ustanowienia przymierza między Bogiem a ludźmi. Są na nich tęcze wcale nie siedmiobarwne.

No nie mam pewności, że taki jeden z drugim  owładnięty szałem nienawiści (a może nawet w spokojnym ducha stanie, bo z tą wiedzą naszych obywateli różnie bywa) będzie wiedział, ile kolorów ma tęcza. Co niektórzy nawet słów pierwszej zwrotki hymnu narodowego, roku bitwy pod Grunwaldem albo w którym roku Polska odzyskała niepodległość nie znają, a co dopiero czegoś tak "trudnego" jak liczba kolorów w tęczy.

Jestem tolerancyjna, ale nie będę na siłę nic akceptować. Tolerancja a akceptacja to dwie różne rzeczy... A aktywiści chcą, aby akceptować wszystko, żeby ich pogląd tylko był słuszny a reszta to ciemnogród.

To trochę tak jak z osobami wierzącymi, ale niepraktykującymi.
Wierzę w Boga, ale nie chodzę do kościoła, bo mi się ksiądz nie podoba.

No dobra, każdy niech myśli jak myśli. Ma takie prawo.
I bardzo bym chciała, aby różnica poglądów tu zaistniała udowodniła, że jednak można być ponad podziałami...
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 13, 2013, 23:27:43 »
Nie. To zupełnie co innego.
Tolerancja to tolerancja... można tolerować a nie akceptować. I mogą te dwie rzeczy ze sobą współistnieć i mieć się bardzo dobrze. Bo ja za moje poglądy nie zamierzam nikogo bić zabijać itp., ale jeśli mogę to mam prawo je wyrazić  tudzież posłać dziecko do przedszkola, gdzie są kreowane wartości chrześcijańskie... Tak samo ateista ma prawo wyrazić swe poglądy, ale powinien tolerować to, że ktoś chodzi do kościoła... i nie musi na każdym kroku za to kogoś obrażać... ale jednocześnie nie musi tego akceptować .  Może powiedzieć "stary nie moja bajka", "nie chrzczę dziecka, bo nie uznaję", "dzwony rano w kościele obok mnie denerwują, nie chcę by tu stał, ale cóż toleruję".

Jednak nie może być tak, że jeden coś wymusza na drugim... i to działa we wszystkie strony... A ostatnio jest tak, że środowiska gejowskie niestety bardzo wymuszają... I są nietolerancyjne mimo że same o to zabiegają... Teraz można być gejem, ale katolikiem to np. zło świata.

Taka sytuacja... Spotkanie Komisji Antydyskryminacyjnej... Gościu ze stowarzyszenia gejowskiego z Białegostoku... Rzuca tekstem... "Zrobiliśmy Dni Antydyskryminacji i uświadamiania, ale mieliśmy oczywiście konkurencję. Kościół w tym czasie musiał mieć rekolekcje. I oczywiście mieliśmy trudniej, bo chodziła młodzież ze szkoły na głupie nauki" - i się podśmiewa głupio...
No kurcze... Rozumiem, że mu nie po drodze, ale skoro działa na rzecz antydyskryminacji, to niech sam nie dyskryminuje..., bo ludzie mają prawo albo iść na rekolekcje, albo na spotkanie robione przez niego... Wolny wybór... Guzik go to obchodzi, co kto wybierze i takie pośmiechujki właśnie mnie zniesmaczają..., bo świadczą o tym, że całe ich gadanie antydyskryminacyjne jest tylko w jedną stronę.

Za to wiara bez praktyki i uczynków jest martwa... Niestety i to wtedy nie wiara, a jakaś pseudo wiara.

Tak czy siak dla mnie tęcza ma 7 kolorów. Dobrze, na niektórych nie widać...
Ale... Jeśli "tęcza" ma 6 kolorów, ułożonych w odpowiedniej kolejności i odpowiednich kolorów, które są symbolem ruchu LGBT, to jest jednoznaczne... bo owszem na niebie nie zawsze zrobi się w pełni widoczna (choć zawsze te kolory są) , ale konstrukcję można zrobić spokojnie 7 - kolorową...

Ależ my jesteśmy tu ponad podziałami... Po prostu dyskutujemy, ale nikt na nikim nie wymusza zmiany myślenia.
Jean mysli po swojemu, ja po swojemu, mintek po swojemu, Ty po swojemu.... i nikt nikogo nie próbuje przekonać, że jest inaczej..., po prostu mówimy co czujemy i jak myślimy. Poza tym gadamy sobie na inne tematy, w których mamy punkty wspólne. Nikt tu nikogo nie zamierza szlachtować. Po prostu... Ile ludzi, tyle poglądów... I to jest lepsze, by każdy miał prawo do ich wyrażenia, niż kreowanie jednego określonego toku myślenia, co media usilnie próbują nam do łbów wsadzić.

No nie mam pewności, że taki jeden z drugim  owładnięty szałem nienawiści (a może nawet w spokojnym ducha stanie, bo z tą wiedzą naszych obywateli różnie bywa) będzie wiedział, ile kolorów ma tęcza. Co niektórzy nawet słów pierwszej zwrotki hymnu narodowego, roku bitwy pod Grunwaldem albo w którym roku Polska odzyskała niepodległość nie znają, a co dopiero czegoś tak "trudnego" jak liczba kolorów w tęczy.
Oni naprawdę mają sporą wiedzę historyczną... Przynajmniej Ci, których znam...

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 14, 2013, 06:59:09 »
Nie. To zupełnie co innego.
Tolerancja to tolerancja... można tolerować a nie akceptować. I mogą te dwie rzeczy ze sobą współistnieć i mieć się bardzo dobrze.

(...)

Taka sytuacja... Spotkanie Komisji Antydyskryminacyjnej... Gościu ze stowarzyszenia gejowskiego z Białegostoku... Rzuca tekstem... "Zrobiliśmy Dni Antydyskryminacji i uświadamiania, ale mieliśmy oczywiście konkurencję. Kościół w tym czasie musiał mieć rekolekcje. I oczywiście mieliśmy trudniej, bo chodziła młodzież ze szkoły na głupie nauki" - i się podśmiewa głupio...
No kurcze... Rozumiem, że mu nie po drodze, ale skoro działa na rzecz antydyskryminacji, to niech sam nie dyskryminuje..., bo ludzie mają prawo albo iść na rekolekcje, albo na spotkanie robione przez niego... Wolny wybór... Guzik go to obchodzi, co kto wybierze i takie pośmiechujki właśnie mnie zniesmaczają..., bo świadczą o tym, że całe ich gadanie antydyskryminacyjne jest tylko w jedną stronę.
O to mi dokładnie chodzi. Tolerancja ma działać w obydwie strony tak samo, inaczej staje się dyktaturą. Zresztą wyrażenie "Dyktatura tolerancji" świetnie określa to co uprawiają ruchy LGBT. Narzucają swój światopogląd, zawłaszczają przestrzeń publiczną, a kto ma choćby najmniejsze wątpliwości jest przez nich poniżany.

Choćby niedawna sprawa z włascicielem firmy piekarniczej z Włoch - publicznie się wypowiedział w bardzo stonowany i kulturalny sposób, że "rodzina wg niego to związek kobiety i mężczyzny i w materiałach reklamowych jego firmy nie będzie wątków gejowskich". Rozpętało się piekło, facet został tak zastraszony przez działaczy LGBT, że tydzień później publicznie przeparszał "za dyskryminację".
Przepraszam, jeśli stwierdzenie, że rodzina to K+M jest dyskryminacją to do czego to wszystko zmierza?

Choć ja widzę pozytywy - coraz więcej ludzi odwraca się od tej "tolerancji" a lewiznę to coraz bardziej boli, więc traci cierpliwość. Ostatnio się nawet zdziwiłem - mam mnóstwo znajomych z różnych środowisk i okazuje się, że dosłownie wszyscy posiadają mniej lub bardziej prawicowe przekonania. Że zniesmacza ich ta głupia nagonka na wszystko co tradycyjne i patriotyczne, wręcz brzydzą ich akcje LGBT.
Takich ludzi jest coraz więcej i tu się lewica prędzej czy później wyłoży z hukiem. Bo nie powiem - fajne było jak dekadę wcześniej mówiło się z uśmiechem o tolerancji, pokojowym współistnieniu różnych kultur, orientacji i przekonań, o wzajemnym szacunku... Ale to narzucanie przekonań i terror psychiczny to chyba nie to.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #218 dnia: Styczeń 08, 2014, 15:47:25 »
Jest powód do radości. :) Rafał Blechacz (taki nasz pianista zdolny :P ) otrzymał prestiżową nagrodę - Gilmore Artists Award 2014. Jest drugim Polakiem, który został nią wyróżniony. Pierwszy był Piotr Anderszewski. (Miałam przyjemność jego mamę poznać. :) )
Gratulacje dla Rafała i dalszych sukcesów. :)
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,15238890,Blechacz_z_prestizowa_nagroda___zgarnie_300_tysiecy.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_TokFm

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #219 dnia: Styczeń 08, 2014, 17:32:50 »
Świetna wiadomość. Blechacz jest fenomenalny, uwielbiam słuchać "jego" Chopina. Można się zatracić w tych interpretacjach.
Znając jego "wartość" wcale mnie nie dziwi, że został doceniony tą nagrodą. Gratulacje! <brawo>

Chopin - Polonaise As-Dur op 53 "Heroique" by Rafal Blechacz

A jak się tego słucha ze świetnie nagranej płyty i na dobrym sprzęcie, to ta muzyka aż dociera gdzieś w głąb człowieka.
Andrzej Sapkowski

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #220 dnia: Maj 26, 2014, 00:56:18 »
W wieku 90 lat zmarł gen. Wojciech Jaruzelski, I prezydent III RP, słynący głównie z wprowadzenia stanu wojennego.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #221 dnia: Maj 26, 2014, 07:32:43 »
Chyba raczej długoletni przewodniczący Rady Państwa w PRL, który automatycznie został przemianowany na prezydenta po zmianie ustroju, do czasu wyborów prezydenckich - wolnych! 
Był znany z wielu rzeczy, niekoniecznie dobrych, chociaż przyznaję - byli gorsi. Jak towarzysz "Wiesław" - mój ulubieniec ;D
Na Powązki z nim!
Leżą tam jakieś ofiary systemu, któremu hołdował? Antykomuniści? A może ofiary Stanu Wojennego? To obok!

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #222 dnia: Maj 26, 2014, 11:56:13 »
Na Powązki z nim!
A tam Powązki. Wawel od razu. Tam leżą prezydenci i wielcy królowie.

Chyba raczej długoletni przewodniczący Rady Państwa w PRL, który automatycznie został przemianowany na prezydenta po zmianie ustroju, do czasu wyborów prezydenckich - wolnych! 
Był znany z wielu rzeczy, niekoniecznie dobrych, chociaż przyznaję - byli gorsi. Jak towarzysz "Wiesław" - mój ulubieniec

I który został tym prezydentem tylko dlatego, że dogadali się "antykomuniści" z komunistami.
Mnie jedynie smuci fakt, że nasze sądy nie potrafiły przez tyle lat osądzić szanownego Wojtusia. Nie, nie jestem za wsadzaniem starych ludzi do więzienia..., ale za wydaniem wyroku. Mało który przywódca PRL ma na rękach tyle krwi ile Wojtek. No ale cóż... układy, układziki... nie udało się. Łudziłam się, że doczekam. Niestety. Od ziemskiej sprawiedliwości się wywinął.

Już ogłaszajmy żałobę narodową, chowajmy na Wawelu, piszmy hagiografię, bo to wielki mąż stanu był.
A serio. Jeśli naprawdę go pochowają na tych Powązkach Wojskowych to będzie największa błazenada tego stulecia. Niech sobie na cmentarzu Armii Czerwonej spocznie a jak już chcą Powązki to są jeszcze komunalne albo najlepiej niech spada do Moskwy.

Mam nadzieję, że po drugiej stronie za swoją zatwardziałość i zbrodniczość został słusznie osądzony.

Zarazem ironią losu jest śmierć Jaruzela w dniu śmierci wybitnego człowieka, wielkiego patrioty rotmistrza Pileckiego.
Piękne zestawienie dwóch postaw się maluje. Kata, człowieka, który się sprzedał i człowieka, który do końca szedł z podniesioną głową broniąc honoru Polski i godności osoby ludzkiej.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #223 dnia: Maj 26, 2014, 12:16:58 »
Nigdy nie słyszałam tylu idiotyzmów naraz co przy okazji tej śmierci.
Niestety wygląda na to, że historia również nie oceni go należycie, bowiem nie dość, że dla wielu jest/był to bohater (jakkolwiek irracjonalnie to brzmi), to jeszcze dla młodych tamte wydarzenia są tak odległe jak dla ludzi z mojego pokolenia czasy Bolesława Chrobrego.  :)
A jeszcze niektórzy żyją wczasami w Bułgarii...
Żałoba narodowa? K***wa bez jaj. Jeżeli taka zostanie ogłoszona (chyba Bronek nie będzie aż tak głupi?) to nie zdziwię się jak na ulice wyjdą ludzie i zrobią dyskotekę. Sama wyjdę.
Może go zabalsamujemy jeszcze? <mysli>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #224 dnia: Maj 26, 2014, 12:37:41 »
Może go zabalsamujemy jeszcze? <mysli>
Koniecznie.  I pod Pałacem Prezydenckim zamiast konia umieśćmy.

Żałoba narodowa? K***wa bez jaj. Jeżeli taka zostanie ogłoszona (chyba Bronek nie będzie aż tak głupi?) to nie zdziwię się jak na ulice wyjdą ludzie i zrobią dyskotekę. Sama wyjdę.
Ja to się nie zdziwię jak rozpieprz zrobią Narodowcy jeśli go na tych Powązkach Wojskowych pochowają.
I owszem byłoby to wredne w stosunku do rodziny, ale no taka osoba nie powinna tam spocząć i aż się prosi by obrzucić trumnę/urnę jajami.
Tak wiem, brzmię brutalnie, ale ten człowiek wyrządził tyle zła, że brak słów. Absolutnie nie zasługuje na żadne honory od państwa polskiego.
Dlatego mam nadzieję, że jednak córka wykaże się rozsądkiem i zrobi kameralny, cichy pogrzeb. Tyle, że na pewno SLDoki napierać będą na huczne świętowanie i wychwalanie swego guru.

Chyba żałoby nie ogłoszą, ale SLDoki wniosek złożyły. W końcu ich mistrzu.

Kibice Legii wczoraj na wysokości zadania stanęli podczas meczu, gdy dowiedzieli się, że generał zszedł, zaczęli krzyczeć :
"Kiszczak będziesz następny" i "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści"  <jupi>