Autor Wątek: Piosenka, która...  (Przeczytany 75139 razy)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Piosenka, która...
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 25, 2013, 07:44:55 »
Piosenka, która ...chodzi za mną od wczoraj, bo wczoraj usłyszałam jej najbardziej rockowy cover i się zakochałam...w oryginale (w coverze, swoją drogą)
Mogę prosić o ten cover? Ciekawa jestem.
Oryginał oczywiście bardzo, bardzo lubię.

To było wykonanie koncertowe, nie posiadam  pełnego zapisu tegoż wydarzenia, w sieci również, jak do tej chwili, się to wykonanie nie pojawiło. Będę trzymała rękę na pulsie, jeżeli będzie okazja to zaprezentuje.   Było ostro w każdym razie.  <tak>

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #136 dnia: Październik 26, 2013, 00:17:04 »
Ostatnimi czasy piosenka która mnie motywuje do działania to DKA - Jesteś zwycięzcą. Jest niesamowita.  ;D
DKA - Jesteś zwycięzcą (mini video)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 26, 2013, 08:10:17 »
Piosenka, która...wprowadza mnie w beztroski nastrój, chociaż właściwie jest niejako przestrogą <tak>
Te wakacyjne miłości....
Anna Jurksztowicz - Muszelko Ratuj

I był jeszcze diamentowy kolczyk. Jak puszczali to w telewizji i ona trzymała ten piękny kolczyk to oczy się człekowi przewracały z wrażenia. Gdyby człek wiedział, że są gdzieś takie sklepy z wystawami to by sobie poszedł popatrzeć (z kimś dorosłym, rzecz jasna). A potem były podobne żyrandole.... :D
 Ponadto, w tekście do tej piosenki jest tyle obco brzmiących, dziwnych słów:lustracje, owacje, obsesje. Uwielbiam lata 80-te ;D

Anna Jurksztowicz"Diamentowy Kolczyk"Teledysk 1985

" a jak będę musiała go oddać, zrobię sobie nowy...w końcu jest na świecie tyle szkła...lalala"  <krzykacz>

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 27, 2013, 15:33:46 »
A kto lubi Wielką Czwórkę?
Wiele osób, a jedna to nawet kocha  ;)
Melduję, że kochają dwie. ;)

To było wykonanie koncertowe, nie posiadam  pełnego zapisu tegoż wydarzenia, w sieci również, jak do tej chwili, się to wykonanie nie pojawiło. Będę trzymała rękę na pulsie, jeżeli będzie okazja to zaprezentuje.   Było ostro w każdym razie.  <tak>
Szkoda, bo już się zaciekawiłam. :) Ale czekam cierpliwie, może jeszcze będzie okazja.

No i jak już jesteśmy przy Beatlesach... Nie mogłabym ani słówkiem nie pisnąć o nowej płycie Paula McCartneya.  :) Płyta nosi tytuł "New" i moim zdaniem jest bardzo dobra. Świeża, pełna ładnych melodii, dopracowana. Są to piosenki, których słucham nieprzerwanie chyba od 2 tygodni.

Nie wiedziałam, które tutaj wstawić, więc wybrałam tę, do której niedawno ukazał się teledysk obfity w same gwiazdy (m.in. Meryl Streep, którą widać tylko kilka razy przez parę sekund, ale i tak skradła moje serce, Johnny Deep). A to wszystko w dawnym studiu Beatlesów Abbey Road. Piosenka nie jest moją ulubioną, na płycie plasuje się wśród "średniaków", ale miałam kompletny mętlik w głowie, którą wybrać, więc padło na tę z teledyskiem. Żeby było legalnie. ;)
Polecam posłuchać jednak całej płyty, bo jest naprawdę przyjemna w odbiorze i ciekawa, zróżnicowana.

Paul McCartney - Queenie Eye (Official Video)

edit:
Okej, zdecydowałam, że podzielę się jeszcze tym:
Alligator - Paul McCartney [New]

Na początku mi się nie spodobała, ale z czasem się chyba uzależniłam od tych dźwięków.
A fanom The Beatles, którzy tęsknią za tamtymi czasami polecam "Early Days" - nostalgiczną wycieczkę do dawnych lat.

Nie mogą mi tego odebrać nawet jeśli spróbują
Ja byłem tam w tamte dni, na początku
Tak wiele razy musiałem zmieniać ten ból w śmiech
tylko po to, żeby nie oszaleć

Ubrani na czarno od stóp do głów
na naszych plecach dwie gitary
chodziliśmy po ulicach tego miasta
szukając kogoś, kto by posłuchał muzyki,
którą pisaliśmy w domu

(...)

Włosy zaczesane do tyłu na wazelinę
jak na zdjęciach na ścianie w sklepie z płytami za rogiem
słysząc łomotanie, które przeznaczone nam było na zawsze zapamiętać
z dreszczem, który nigdy nie miał zniknąć

Oby słodkie wspomnienia przyjaciół z przeszłości
zawsze wracały do ciebie kiedy ich szukasz
a twoje natchnienie, miłość, niechaj trwa
niech przychodzi do ciebie raz za razem

(...)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 27, 2013, 16:41:29 »
A kto lubi Wielką Czwórkę?
Wiele osób, a jedna to nawet kocha  ;)
Melduję, że kochają dwie. ;)

Pisząc to Ciebie miałam na myśli, Avant  <tak>
Ja oczywiście bardzo lubię. Piosenki z płyty "Please please me" to...w nocy o północy mogę recytować :D Ale kochanie to chyba jednak z mojej strony za duże słowo.  ;D
Fascynacja młodego pokolenia  taką muzyką bardzo  mi się podoba <ok> Nowej płyty McCartney'a już słucham ;D

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #140 dnia: Październik 27, 2013, 17:01:59 »
Pisząc to Ciebie miałam na myśli, Avant  <tak>
Ojej, przyznam, że to bardzo miłe nieporozumienie. :)

Muzyka, która jest jeszcze "starą szkołą" tworzona, bardzo mi się podoba. Coś w niej jest takiego... Uroczego. Technika stała na niższym poziomie, więcej było tam wkładu ludzkiego. Poza tym - melodyjność. Dla mnie stworzenie niebanalnej melodii, która się nie powtarza, jest i dzisiaj osiągnięciem dla muzyka. Hałas stworzyć jest łatwo.
Oczywiście, nie jest to żadna reguła, współcześni artyści również są interesujący, ale co ja poradzę, że starsze piosenki mają u mnie pierwszeństwo.

No cóż, o The Beatles mogłabym pisać dużo i długo, z każdą piosenką wiążą się jakieś ciekawostki, moje wspomnienia itd., ale to chyba nie ten temat.

Jeśli masz ochotę posłuchać tej płyty, to polecam wersję deluxe (niebieską), ponieważ są tam dwie dodatkowe piosenki: "Turned Out" (która moim zdaniem mogłaby być piosenką Harrisona) i "Get Me Out Of Here" (piosenka-żart, ale ciekawa). Muszę jeszcze powiedzieć, że kiedy pierwszy raz posłuchałam "New", to nie byłam zbyt zadowolona. Postanowiłam dać jednak płycie drugą szansę i... wpadłam po uszy. <muza> Łapię się czasami na tym, że piosenki, które nie powalają mnie od razu, z którymi muszę się osłuchać - potem podobają mi się bardziej.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 30, 2013, 17:47:58 »
Piosenka, która jest dla mnie świetnym usypiaczem. Oczywiście w pozytywnym sensie. Utula niczym najdelikatniejszy jedwab pościeli, niczym
wieczorny, ciepły wiatr muskający policzki, niczym czuła pieszczota Jego dłoni... <jezyk>
Często gości w moich przyciszonych głośnikach, gdy trudno mi zasnąć, gdy głowa pęka i potrzebny jest odpoczynek. To swego rodzaju wehikuł, który bardzo przyjemną nutą oraz magicznym głosem Cohena przeniesie mnie do krainy sennych marzeń.

Leonard Cohen - In My Secret Life

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 06, 2013, 20:44:25 »
Piosenka, która...towarzyszy mi zawsze w tym granicznym okresie pomiędzy jesienią a zimą. Gdy jestem już zmęczona jesienią, choć za oknem leży śnieg i generalnie wszystko mi mówi, że "The winter is back". Bardzo nastrojowy utwór, o pięknym i mądrym tekście, wprowadza mnie zawsze w stan lekkiego wzruszenia :) W połączeniu z cudownym wokalem Kari - miód na serce.

KARI - The Winter Is Back

Swoją drogą muszę zapoznać się z najnowszym krążkiem tej Artystki  <mysli> z pewnością znowu coś ciekawego ma do zaoferowania słuchaczowi.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 08, 2013, 19:23:51 »
Takie jakieś uspokajające piosenki ostatnio dziewczyny zapodajecie. Bardzo ładne <serduszko> Aczkolwiek mnie się już marzą jakieś bardziej żywsze rytmy <szczerzy_sie>
Ta Kari nie ma jakichś skandynawskich korzeni? Pamiętam jak w zeszłym roku, pewnie jakoś o tej porze, przechodziłam fazę o nazwie Lykke Li...też mi się bardzo podobało :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 08, 2013, 19:38:20 »
Nie, Jean, Kari Amirian (albo też Karolina Amirian) to urodzona w Świnoujściu, czyli nieopodal mnie, polska wokalistka :) Nasza jest w stu procentach, ale prawdą jest że nie brzmi wcale swojsko. Do Lykke Li muszę przyznać, że jest jej całkiem blisko, obydwie bardzo lubię, chociaż do Kari mam szczególniejszą słabość <zawstydzony>

Aczkolwiek mnie się już marzą jakieś bardziej żywsze rytmy <szczerzy_sie>
Mnie jak się marzą jakieś żywsze rytmy - puszczam sobie w głośnikach Łąki Łan <mruga> ale o tym już wiesz. Dla mnie najbardziej pozytywny zespół na świecie, byłam ostatnio na ich (niestety dopiero) trzecim koncercie i już nie mogę się doczekać, gdy ponownie nawiedzą moje okolice. Dziwnym trafem w trasę po Polsce ruszają zwykle jesienią, a więc świadomi są leczniczego wpływu jaki wywierają na zmarzniętego i zdołowanego człowieka.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 08, 2013, 19:47:44 »
Teraz to mnie całkowicie zaskoczyłaś. Nigdy nie powiedziałabym, że to Polka i to nawet nie przez ten angielski tekst czy całkiem dobry akcent tylko przez te rytmy właśnie. Chociaż jak tak teraz myślę i przypominam sobie kiedy pierwszy raz wysłuchałam płyty Posiadło to również nie mogłam uwierzyć że to rodak.
Oczywiście, że znam Łąki Łan  <skacze>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 20, 2013, 07:53:30 »
No i przykleiło się do mnie coś bardziej dynamicznego.  Piosenka na ponure dni.
Poparzeni Kawą Trzy, Byłaś dla mnie wszystkim. [OFICJALNE WIDEO]
Ciekawy zespól, ciekawy skład, ciekawe teksty. Swoją drogą, co symbolizuje ta trumna? Do kogo podmiot kieruje swoje słowa? Do kobiety? I ona też jest tak niesiona w tej trumnie?

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 20, 2013, 09:38:03 »
Bardzo ich lubię. :D Wszystko czego Bryndale się dotykają jest dobre. :D
Niektóre teksty są prześmiewcze, kpiące, szydzące, ale napisane w taki sposób, że nikt nie poczuje się urażony.
Skoczna, rytmiczna, dobra muzyka.

A w trumnie... Myślę, że może być wszystko... kobieta, może jakaś pasja, hobby, Polska... Chyba każdy może sobie to interpretować jak chce... albo trza poszukać wywiadu, w którym autor mówi co miał na myśli :D
Teledysk w sumie bliższy temu, że o Polsce śpiewaja..., bo idą od gór przez całą Polskę i trumna spoczywa w morzu i w sumie wymienianie niektórych rzeczy może się kojarzyć z jakimiś wspomnieniami np. dzieciństwa.

Mnie rozbawia piosenka "polityczna". "Jarosław K." - jedna z niewielu kompozycji kpiąca w sprytny sposób. :) Plus fantastyczna muzyka. :)
Jarosław Ka - Poparzeni Kawą Trzy

Chociaż... sami twórcy twierdzą, że piosenka jest o Jarosławie Krecie :D I znów każdy sobie może dopisać jakiegoś swojego Jarka. :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2013, 21:33:47 wysłana przez BlackTiger »

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 21, 2013, 16:12:17 »
W sumie można i o Polsce pomyśleć słuchając tego, ale refren jakoś do miłości ojczyzny już średnio pasuje. Była dla niego wszystkim, ale już nie jest, bo jest po wszystkim...i ona jest już dla niego niczym? <mysli>
Ja początkowo zakładałam, że to faktycznie o jakąś pasję chodzi albo jakieś zasady... <mysli>
Co do piosnki o Jarosławie - chodzi o Kaczyńskiego. Każdego Jarosława chyba jednak nie można tutaj przypisać...Kret był w "Solidarności"? <mysli>
Ale ogólnie muza świetna i teksty fajne :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 21, 2013, 16:38:15 »
Chociaż... sami twórcy twierdzą, że piosenka jest o Jarosławie Krecie :D I znów każdy sobie może dopisać jakiegoś swojego Jarka. :D
No właśnie nie rozumiem czegoś takiego...tak samo jak ten gościu od piosenki "Cztery osiemnastki", który mówi że to wcale nie piosenka o osiemnastoletnich dziewczynach tylko o felgach w samochodzie, które ze względu na swój rozmiar są nazywane potocznie "osiemnastkami". Po co? Skoro sugerują w bardzo wyraźny sposób odbiorcom pewne treści - to po co później udawać, że wcale nie o to chodzi? Napisali o Kaczyńskim to napisali.