Taki prościutki przepisik na "piątkowo-postne" danie
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym- makaron (nie piszę ile, bo kto ile chce, to tyle ugotuje),
- 0,5 kg pieczarek,
- 10 dkg śmietankowego topionego serka,
- 1 papryka
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- vegeta, szczypta mielonej ostrej papryki, szczypta soli.
Makaron ugotować al dante.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Poddusić w rondelku na oliwie i maśle z dodatkiem przypraw. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i dalej dusić. Gdy będzie miękka dodać śmietanę i serek. Gotować, aż do rozpuszczenia się serka.
Polać makaron, ozdobić natką pietruszki i kilkoma krążkami papryki.
Smacznego!
A, wczoraj próbowaliśmy naszej, własnoręcznie zrobionej nalewki kawowej. Jest ok!
Po niedzieli spróbujemy kolejnego wyzwania - nalewka z kukułek
