Przeważnie w większości chwalę PM, ale teraz dla odmiany powypisuję trochę minusików:
1) irytuje mnie nieco wątek młodzieżowy, a zwłaszcza to jak szybko rozwija się to niby uczucie między Fabianem a Patrycją. Raz, że ona taka napalona, już oczywiście doszło do seksu między nimi (raczej rzadko spotykane w polskich serialach, co jednocześnie można poprzez to rozpatrywać jako plus, w sensie to, że między nastoletnimi bohaterami dochodzi do seksu a nie tak jak Bożenka Lubicz z Klanu czekają z seksem do ślubu ). Dwa, Fabian już wyznaje jej miłość. Trzy, jakoś tak sztucznie grają oboje jak dla mnie. Bardziej mnie ciekawi ukazanie dalszych relacji między Fabianem, a Dominikiem. Trochę to taka przewrotność w porównaniu do sytuacji młodych bohaterów z początku serialu. Dobry biedny chłopak (Paweł) vs zły bogaty chłopak (Artur), najpierw wrogowie, potem przyjaciele. Teraz mamy dla odmiany dobrego bogatszego chłopaka (Fabiana) oraz tego, który jest zły, ale jednocześnie biedny i musi sam na siebie zarabiać (Dominik).
2) Nicola - od początku nie przypadła mi do gustu ta nowa postać. Nie jest wcale szczególnie piękna jak to szumnie zapowiadano w spoilerach. Nie lubię tego typu kobiet.
3) Mikser/Daga/Oskar - nieciekawy wątek jak dla mnie. Ciachorowski mógł dostać lepszą rolę w PM. Wprawdzie Oskar to manipulant, jednak jednocześnie taki picuś. Mógłby zakręcić się wokół jakiejś innej bohaterki, bo Daga sama w sobie także nie jest ciekawa i przez nią nudny stał się też (dawniej ciekawy) Mikser.
4) zmieniające się dosłownie chyba co tydzień wątki w Wadlewie! No to już jest lekka przesada. Nigdy nie narzekałem na dynamiczność akcji serialu, ale co tydzień inny epizodyczny wątek w Wadlewie? Scenarzyści zupełnie nie mają już pomysłu na dłuższe wątki dla takich stałych postaci jak Śmiałek, Aurelia, Emilka, Bartek, Malwina, Wojtek, Wiktoria i Rysiek, że muszą wprowadzać na kilka odcinków jakiegoś Cypriana, Bogusia, parę z osiołkiem, wprowadzać jakieś wątki epidemii itp?
5) Mało dawniej ogromnie ważnych postaci - Artura, Kingi, Marka, no i brak Pawła (jednak jakoś mi go brak, powinni jasno określić to czy wróci, czy też nie, niby jest teraz w Portugalii, zostawił Barbarian i siedzi drugi miesiąc na wakacjach, ciekawe skąd ma tyle kasy ). Brak także Stefani, która ani razu nie pojawiła się w najnowszym sezonie (ostatni raz w czerwcu ubiegłego roku, wyparowała wraz ze szkołą karate, Hanem i Adrianem).
Za to nie mam większych zastrzeżeń do wątków Grażyny i Grzegorza (fajnie, że przy okazji zaczęła się częściej pojawiać Beata Kawka w roli Marty), Oli i Roberta, Sabiny i Igora oraz Marysi/Huberta/Sandry/Rajmunda.