Autor Wątek: Fora dyskusyjne  (Przeczytany 14636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorina13

• Bonanzica
  • Nowy użytkownik
  • *
    • https://bonnaza.fora.pl/
Fora dyskusyjne
« dnia: Czerwiec 02, 2012, 18:25:42 »
Na ilu forach piszecie ,jak je oceniacie ?
Wierzycie w wirtualną przyjaźn ?
Rejestrowałam się na różnych forach ale obecnie najważniejsze jest dla mnie forum miłośników Bonanzy gdzie jestem administratorem.

"Lepiej być nietypowym i nielubianym niż takim jak wszyscy i otoczonym tak zwanymi przyjaciółmi '
https://bonnaza.fora.pl/

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Fora dyskusyjne
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2012, 18:39:13 »
W sumie bardzo ciekawy temat zapodałaś, Zorinko:)
Przyjaźń to w moim odczuciu za duże słowo, ale w głębsze znajomości internetowe wierzę, bo je mam. A mam je dzięki naszej wspólnej macierzy - ifilmowi.
Szczerze powiedziawszy wcześniej nie istniałam na żadnym internetowym forum, portalu itd.
Wszystko zaczęło się od ifilmu, a wcześniej od trafienia na stronę internetową Kryminalnych. Nie wiem jak to wygląda na innych forach - to doprowadziło mnie do spotkania na żywo smilie_girl_356 Nie żałuję i raczej już nie będę. Mam nadzieję, że jeszcze spotkam kogoś ze starego forum (stare a to - w sumie na razie żadna różnica...chociaż może i to podtrzyma tradycję smilie_girl_349) a nawet jeśli nie, to się cieszę, że  nadal mam kontakt.
Należę do tego typu ludzi, którzy się przywiązują . No może do nicków, ale ja za nickami widzę ciągle żywych, autentycznych ludzi, których też nie mam prawa krzywdzić.
Swego czasu próbowałam sił na dwóch innych forach, ale ciągle zostaje ifilm, teraz dyskutuj. Jeszcze czasem fstv, gdzie mam konto od 3 lat :ysz: i znienawidzony przeze mnie ale czasami potrzebny - facebook. I raczej się już nigdzie nie wybieram smilie_girl_356

Offline asia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2012, 18:55:37 »
Pomijając ifilm miałam konta na kilku forach, ale na żadnym długo nie wytrzymałam - było nudno, mimo dużej liczby użytkowników.
Na dyskutuj pewnie trochę pobędę, potem jednak przyjdzie kolejny rok szkolny i znowu się wyłączę.
Ifilm oceniam dobrze, bo gdyby nie on - i czat nie poznałabym jednej tak wspaniałej osoby, że opisać tego nie potrafię. Tak więc w tą przyjaźń wierzę. W końcu przez internet rozmawiam z ludźmi, nie z użytkownikami jakiegoś tam portalu. Mam takie szczęście, że zwykle poznaję ciekawszych wg mnie ludzi w Internecie, niż w realu.
Fajnie jest wejść czasem i podyskutować - z kimś, kogo nie widzi się na co dzień. To zawsze jakieś urozmaicenie, bo można usłyszeć (przeczytać) coś innego, nowego.
"Może brakować mi słów, ale nie własnego zdania"

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2012, 19:09:41 »
Ja przed ifilmem nie udzielałam się na żadnym forum, a potem było jedynie- tak na dłuższą metę- forum fanów Olgi Bończyk, które naprawdę wspaniale wspominam i forum Bożeny Stachury, które nie było jakieś mega aktywne, ale i tak lubiłam ten malutki kącik.

Skłamałabym, gdybym powiedziała, że nie wierzę w to, że można poprzez taką formę kontaktu- spotkać kogoś bliskiego, ważnego, kogoś z kim znajomość można przenieść później na grunt realny. Jestem bowiem przykładem, że owszem, można. Właśnie dzięki ifilmowi poznałam świetnych ludzi, a bez garstki z nich...po prostu nie wyobrażam sobie mojego życia teraz! :) Mile wspominam- nieliczne, bo nieliczne, ale jednak spotkania "face to face" z użytkownikami forum, którzy okazali się być bardzo fajnymi ludźmi. Cieszę się, że dzięki takim znajomościom mam z kim pogadać o ulubionych serialach, zespołach muzycznych, podzielić się z kimś opinią na temat obejrzanego filmu...a nawet- mam z kim spotkać się na koncercie ulubionego zespołu ;)

Offline szyszata

• crazy shipper
  • Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2012, 19:23:55 »
Ifilm to było pierwsze moje forum, które będę dobrze wspominać. Naprawdę szkoda, że spadło na całkowite dno, ale szczęście, że mamy to forum. W między czasie mojej kariery ifilmowej mam także konto na serialcastle.pl, czyli 'królestwo zamkowe', dzięki niemu poznałam wielu wspaniałych i zakręconych ludzi! Jeszcze nie widziałam się z nikim twarzą w twarz, ale szczęście, że istnieje skype! Bardzo się cieszę, że poznałam tylu fajnych ludzi i ciągle poznaję, na pewno nie stanę na kilkunastu maniaków czegokolwiek!  smilie_girl_149
“Well, it seems to me that the best relationships - the ones that last - are frequently the ones that are rooted in friendship. You know, one day you look at the person and you see something more than you did the night before. Like a switch has been flicked somewhere. And the person who was just a friend is… suddenly the only person you can ever imagine yourself with.”

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2012, 19:37:10 »
Ifilm to było pierwsze moje forum, które będę dobrze wspominać. Naprawdę szkoda, że spadło na całkowite dno, ale szczęście, że mamy to forum. 

Nie spadło a jeśli już to my je tam zaprowadziliśmy. Ale zgadzam się, dobrze, że mamy to forum:)

Offline Fanta

• Użytkownik
  • **
  • Cuando me enamoro <3
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2012, 19:50:53 »
Od kiedy założyłam konto na ifilmie żadne inne forum nie potrafiło mnie zaciekawić. Zawsze brakowało im czegoś! ;)) Dobrze, że Kiki postanowiła założyć forum, na którym wszyscy się spotykamy..  smilie_girl_253
 Jeśli chodzi o przyjaźnie internetowe jestem jak najbardziej za! Dobrze jest spotkać ludzi o podobnych zainteresowaniach, czasem nawet dziwacznych. To właśnie dzięki takim miejscom można nauczyć się wielu cennych zasad. ;)
'- Jestem w Tobie coraz bardziej zakochany
- Ja w Tobie też
- Dlaczego?
- Bo kiedy się zakocham, czas staje w miejscu'

Mysza_99

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2012, 00:53:19 »
"Sam nie rozumiem, skąd to mi się bierze,
że jestem mitologiczne zwierzę..."

śpiewał Turnau. Ja z powodzeniem mogłabym zaśpiewać, że jestem internetowe zwierzę. Życie w normalnym świecie mam - a jakże - całkiem udane pożycie małżeńskie, dodatkowo okraszone macierzyństwem, wspaniałe kontakty z dalszą rodziną, którą widuję i goszczę u siebie tak często, jak tylko się da. Znajomych o dziwo też mam. Podobnie jak czas na muzykę, książkę, spacer, spełnianie się w kuchni, pisanie opowiadań i wierszy... Mam też czas na spędzanie czasu w internecie. Jasne, że jeszcze 3 lata temu było go więcej, teraz zachwiały się proporcje... ale jednak. Na stałe byłam na ifilmie. Zatytułowano mnie "maniakiem forum" i była to święta prawda, bo były i takie dni, kiedy siedziałam naście godzin na dobę. Mój internetowy dom. Moja odskocznia. Miejsce, gdzie pisałam, działałam, bawiłam się, odpoczywałam, kłóciłam się, nawiązywałam kontakty, rozwijałam zainteresowania... Poza tym przewinęłam się przez wiele for. Nie zabawiłam długo u 'Dr House'a', skończyłam działalność na pierwszym, powitalnym poście. Więcej spłodziłam u 'Grey'siaków', ale głównie w off topie, też nie zabawiłam tam na dłużej. Lepiej ma się moje bywanie w 'Prywatnej praktyce' - może nie szaleję z pisaniem, ale tam nikt nie szaleje, więc nie czuję się jakoś obco. Ot po prostu wpadam poczytać - głównie SB. Rozwinęłam się za to u 'Kasi Groniec' - w sumie pogawędki o wszystkim i o niczym, kilka słów podziękowań bezpośrednio do Kasi... jednak jakoś mi tam swojsko. Może dlatego, że muzycznie do siebie pasujemy. Ostatnio szaleję w 'Zamkowym królestwie'. Szaleję - to dobre określenie. Jednak... to z miłości do serialu. U 'Kostków' nie założyłam nigdy konta, bo zwyczajnie ich forum nie zgrywało się z moim komputerem i ciągle wyskakiwał błąd... Nie chce mi się zastanawiać i zliczać forów grupowych, na których rejestrowałam się w czasie studiów. Jednak.. informatycy mają to do siebie, że po prostu zakładają fora, więc co zmieniałam, to nowe miejsce. Tylko nick wszędzie ten sam. A nie, przepraszam! Gdzieś jestem muchomorkiem :D Chyba na forum UŚ. Ale dawno nie byłam, więc pewności nie mam... :D

Co do pozostałych miejsc w sieci... fb, wciąż nk (mam, bo mam, zaglądam, czasem uaktualniam dla rodziny wzbogacając o nowe zdjęcie Jo), lubimy czytać, filmweb, youtube, twitter, tumblr... pewnie jeszcze gdzieś. Tak, jestem wszędzie.

Nie, nie siedzę wszędzie każdego dnia, nie żyję tymi miejscami, nie jest to maniakalne... ale jestem - lubię się wtrącić, lubię poczytać, lubię sprawdzić, co u innych, lubię zawiadomić, co u mnie, lubię się podzielić obrazkiem, piosenką, nowym wierszem, przeczytaną książką, lubię podać przepis na przetestowaną potrawę i zwyczajnie porozmawiać w sieci. No 'internetowy zwierz' jak nic.

A jeżeli idzie o nawiązywanie przyjaźni... Nie wiem, jaka jest granica zwykłej znajomości, koleżeństwa, przyjaźni. Czy osoba, która wie o mnie niemalże wszystko, zaczynając od najintymniejszych sfer życia, kończąc na każdej drobnostce dnia codziennego, to znajomy, koleżanka, przyjaciółka, czy coś pomiędzy? Czy kiedy tęsknię za kimś, kiedy chciałabym odwiedzić kogoś, kogo poznałam właśnie w sieci, gdy nie mogę się doczekać, kiedy w końcu porozmawiamy - chociażby na fb, czy gadu - jak zakwalifikować taką osobę? Kiedy uświadamiam sobie, że wszystko się może skończyć, mogą mi zamknąć ifilm, ale niektórych kontaktów, po prostu nie mogę stracić, bo jestem uzależniona, bo kiedy jeden dzień nie rozmawiamy, to czuję pustkę i już pod koniec dnia myślę tylko o tym, że mi brakuje... Tak, z ludźmi w sieci można się zaprzyjaźnić, można ich uwielbiać, można cenić, można traktować jak osoby bliskie. Zwłaszcza, kiedy znajomości wychodzą poza ekran, kiedy się widujemy, spotykamy, przytulamy. Kiedy idziemy razem na lody, czy oglądamy po nocy seriale robiąc konferencje na gadu, czy kiedy oglądamy na żywo - jedząc kurczaka i sałatkę z orzechami, czy kiedy idziemy do teatru, siadamy w pierwszym rzędzie i rozkoszujemy się chwilą.

Kocham to. I chociaż nie potrafię określić wielu relacji, które mam z osobami poznanymi w sieci, to jednak nie wyobrażam sobie, że mogłoby mi ich teraz zabraknąć. Kogokolwiek z tych najbliższych. :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2012, 01:41:48 »
ifilm, ifilm, zdecydowanie ifilm na pierwszym miejscu. Chociaż różnie tam ze mną bywało - całkiem miło wspominam to miejsce - kawał życia.
Kolejno - ford probe klub polska - oj dużo to forum, a potem klub wniósł do mojego życia, odkryłam pasję, która to życie zmieniła :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

nanoholic

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2012, 01:50:32 »
Fora dyskusyjne..... mam wiele kont na wielu z nich.... był nawet taki moment kiedy twórcy systemu SMF zwracali się do mnie z prośbą o pomoc, bo "na iFilmie" działało to "coś" z czym nikt inny nie potrafił sobie poradzić - dzisiaj fragmenty mojego kodu możecie znaleźć na całym świecie w najnowszych dystrybucjach SMF..... a poza tym "trochę się na tym znam" - ale bez przesady..... tylko trochę!

Offline Fiołek

• VolleyGirl
  • Zaawansowany
    • Volley Flash
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2012, 08:26:37 »
Cytat: Fanta
Od kiedy założyłam konto na ifilmie żadne inne forum nie potrafiło mnie zaciekawić. Zawsze brakowało im czegoś!
Dokładnie, ja nie wiem, ale te wszystkie inne fora, na które natrafiałam, były takie... nijakie.
Jeszcze nie dawno szukałam sobie jakiegoś nowego "miejsca" w sieci, forum, na którym spotkałabym ludzi, z którymi można pogadać i na poważne tematy, i na takie codzienne. Wszędzie, gdzie się rejestrowałam nie było tej atmosfery, ludzie czasami wydawali się nieprzyjaźni, czułam się dosyć nieswojo. Dyskutować czy po prostu popisać nie było tak naprawdę jak.
Zazwyczaj poprzestawałam na kilku postach, na więcej nie miałam ochoty.
Za to bardzo dobrze czułam się na ifilmie. To było moje ukochane forum, na które mogłam wchodzić kilka razy dziennie, spotkałam wspaniałych ludzi, z którymi może kontakt się teraz zerwał, ale próbuję go nieustannie odnowić i po części mi to wychodzi.

Ostatnio stwierdziłam, że może spróbuję znowu na ifilmie, wpadłam, a tu moim oczom ukazała się migracja. Dlatego bardzo cieszę się, że zapadła decyzja o utworzeniu tego forum.  ;)

Offline Mariatta

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2012, 19:31:05 »
Moim pierwszym forum był ifilm - wcześniej gdy nawet się gdzies rejestrowałam to pisałam kilka postów i koniec. Ifilm mnie wciągnął. Za namową kuzynki jestem na jeszcze jednym forum - o zupełnie innej tematyce - ale tam z kolei głównie w kilku wybranych wątkach.

Offline Zorina13

• Bonanzica
  • Nowy użytkownik
  • *
    • https://bonnaza.fora.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2012, 20:30:29 »
Uważacie że lepsze są fora tematyczne czy ogólne ?
Bo moim zdaniem gdy ludzi łączy wspólna pasja -te same książki ,filmy lub seriale to bardziej się lubią wirtualnie.
"Lepiej być nietypowym i nielubianym niż takim jak wszyscy i otoczonym tak zwanymi przyjaciółmi '
https://bonnaza.fora.pl/

Offline asia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2012, 21:24:39 »
Na forach ogólnych nigdy nie potrafiłam się odnaleźć. Dla mnie było tego za dużo i wydawało mi się, że z forum zrobił się śmietnik. Wolę tematyczne, mimo że nie zawsze mam wiele do powiedzenia :)

Poza tym jeśli forum jest bardziej ogólny, ktoś może się zarejestrować, bo akurat coś mu pasuje, trochę pobyć i przestać logować się na forum. Na tematycznych użytkownicy piszą dłużej, więcej. Tzn. Przynajmniej czasem tak jest...? :D
"Może brakować mi słów, ale nie własnego zdania"

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 14, 2012, 13:49:01 »
Fora to kawał życia, jakby nie było. ;) I zacznę od pytania o wirtualne przyjaźnie - istnieją! Naprawdę. :) Mogę mówić nickami, prawda? ;>
Justek i Anuszia - nie spotkałyśmy się (jeszcze!) "na żywo". A mimo to, to dwie bardzo ważne dla mnie osoby, przegadałyśmy mnóstwo godzin i nie wyobrażam sobie co by było gdybym z jakiegoś powodu nie mogła z nimi więcej pogadać. Za każdym razem jak coś ważnego się wydarzy w moim życiu, Justek jest jedną z pierwszych osób które o tym wiedzą. :) Ściskam Was!!! :*

Poza tym, wiele znajomości czy przyjaźni forumowych przeniosło się do 'reala' i wpisało tak mocno i nierozerwalnie w moje życie, że czasem nie jestem nawet świadoma, że zaczęło się od internetu. ;)

A co do forów samych w sobie... też ich sporo było. Przede wszystkim Olgowe. Skończyło się jak się skończyło, życie, ale będe zawsze miło wspominać te trzy lata, to ile korzyści przyniosło to forum, jak się rozwijało... fajne czasy. ;)
No ifilm, wiadomo. Kiedyś byłam stałym bywalcem, teraz za cholerę bym nie wróciła, ale wielu ludzi tam poznanych... patrz wyżej. ;) Poza tym, FC CSI:NY, dział House'owy... <3
No a poza tym byłam/jestem na kilku mniejszych forach, jakieś o Braciach, jakieś o Melinie Kanakaredes się kiedyś przewinęło (ale było różowe więc nie lubiłam wchodzić :D ), dwa fora House'owe na których kupę czasu spędziłam... Oba zresztą bardzo lubiłam. ;)

Na koniec - o forach pisałam pracę maturalną, tzn. na ustny polski :D I dowiedziałam się różnych fajnych rzeczy, o! :)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.