Autor Wątek: HEY / Katarzyna Nosowska  (Przeczytany 12117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: HEY / Katarzyna Nosowska
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2012, 19:27:39 »
Czytaliście nowego "Wprosta"? ;) Kasia Nosowska zajęła 49. miejsce na liście "50 najbardziej wpływowych Polaków".
Poza nią miejsca na tej liście przypadły też Donaldowi Tuskowi, Kubie Wojewódzkiemu, Jurkowi Owsiakowi, Joannie Ochojskiej, Monice Olejnik, Tadeuszowi Rydzykowi... czyli pomieszanie z poplątaniem :D

Uzasadnienie redakcji:
"Autorka roku - tego i wielu poprzednich. Od dawna już nie tylko wokalistka zespołu Hey, który właśnie wydał dziesiątą studyjną płytę, również doskonała solistka, mentorka, mistrzyni, wzór dla młodszych pokoleń muzyków. Ostatnio także dyrektor artystyczna w projekcie Męskie Granie. A przede wszystkim artystka - marka już dla kolejnego pokolenia Polaków."
(Wprost nr 46, 12-18 listopada)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 23, 2013, 09:29:46 »
Dziś miała miejsce premiera nowego, profesjonalnego teledysku zespołu HEY do piosenki "Co tam?" (czyli drugiego singla, na którego można głosować na LP3, bardzo polecam), więc pomyślałam, że udostępnię i tutaj, może ktoś zechce się podzielić swoją opinią na ten temat. I będzie przy tym bardziej obiektywny niż ja :D

HEY "Co tam?"

Ja, muszę się przyznać, ale chyba nie potrafię traktować ich do końca poważnie :D Bowiem już odkąd zobaczyłam Żabę, gitarzystę Hey, obwieszonego lampkami- zaczęłam się śmiać i dobry humor nie opuszczał mnie już do końca. Że już o mega odjazdowej choreografii nie wspomnę <haha>
Chociaż sam pomysł i wykonanie bardzo mi się podoba. Lubię takie motywy, zwolnione tempo, ujęcie szczegółów.

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 23, 2013, 12:03:15 »
I jak ich tu nie kochać?! ;D
Mogłabym słuchać i oglądać godzinami. ;D
Dziękuję Justek za info! ;)

Offline Fiołek

• VolleyGirl
  • Zaawansowany
    • Volley Flash
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2013, 19:43:45 »
Nie wiem jak ja to zrobiłam, ale dopiero niedawno po raz pierwszy usłyszałam piosenkę "Moja i twoja nadzieja". Brawo dla mnie. ::)
Wracałam autokarem z wyjazdu i starsi (w tym mój tata) dopadli gitarę. Zaczęły się różnego typu hity z dawnych lat i między innymi zaśpiewali to:

http://youtu.be/pgQbx-0Y0yY

Od razu wpadło mi do głowy, byłam oczarowana, chociaż "śpiewacy" nadali trochę szybsze tempo niż jest w oryginale.
Tekst, melodia - to są moje klimaty! <serduszko>

Teraz zastanawiam się, co jeszcze przeoczyłam. ;D

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 21, 2013, 16:52:10 »
Natrafiłam dziś na TVP Kultura na Galę "Nagrody Ministra Kultury 2013", w której to muzyczną gwiazdą była Nosowska. Miała swój recital z piosenkami Agnieszki Osieckiej i na koniec chyba zaśpiewała dwa swoje utwory. Nosowska nie jest moją idolką, ale oczywiście cenię jej talent. I ten twórczy (zwłaszcza pod względem tekstowym) i ten interpretatorski (jeśli chodzi o covery).
Bardzo podobała mi się jej aranżacja "Na całych jeziorach ty", piosenka równie klimatyczna jak ta w wykonaniu Kaliny Jędrusik. Świetnie wyszło jej "Nim wstanie dzień", które to wykonanie z powodzeniem mogłoby zastąpić oryginał zaśpiewany przez Edmunda Fettinga w czołówce filmu "Prawo i pięść" (uwielbiam ten obraz i tę muzyczną czołówkę <serce>).

Nim wstanie dzień - Kasia Nosowska

No i ciekawa była interpretacja "Uciekaj moje serce". Nawet mnie pozytywnie zaskoczyła. Zaczynało się a capella, spokojnie, delikatnie. A potem przechodzi w ostre tango. Fajne <muza>

Uciekaj moje serce - Kasia Nosowska

Była jeszcze "Kokaina", "Jeszcze zima" i "Zielono mi" <usmiech>
Jej własnych piosenek z tego recitalu nie pamiętam, to znaczy tytułów nie znam, ale same utwory znane, bo gdzieś tam mi o uszy się obijały ;D
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 21, 2013, 17:26:37 »
El, nawet nie wiesz jak miło jest ujrzeć Twój wpis w tym wątku :buziak: Moim ulubionym zresztą ;D You made my day, dzięki Ci za to. Mam nadzieję, że jak jeszcze ujrzysz gdzieś Nosowską w telewizji - a bywa nierzadko, bo koncertuje bardzo intensywnie i w wiele akcji się udziela - to wpadniesz tu jeszcze i coś ciekawego na ten temat napiszesz :)

Masz rację, połączenie Nosowska + Osiecka to coś bardzo interesującego. Wielu artystów podejmowało się interpretacji tekstów Agnieszki Osieckiej, lecz o tych Nosowskiej nie można powiedzieć, że są nudne, oklepane, że powielają pewne schematy, wręcz przeciwnie - płynie z nich charakterystyczna dla Kaśki wrażliwość i rozumienie tekstów, a to jest bardzo ważne, gdy człowiek podejmuje się śpiewania "kogoś". Zresztą Kasia kiedyś o swoim stosunku do śpiewania tekstów Osieckiej powiedziała, że to dla niej jak noszenie cudzej sukienki...niby to nie jej własna, a jednak leży idealnie :)
Pomimo tego, że premiera albumu "Osiecka" miała miejsce 5 lat temu - do teraz bardzo chętnie po nią sięgam. Moim numerem jeden jest utwór "Kto tam u Ciebie jest?", który bez względu na okoliczności porusza mnie i wzrusza.

Kto tam u ciebie jest - Kasia Nosowska

A pozostałe dwa utwory, które Katarzyna wykonywała to "Kto?" z najnowszej płyty wokalistki oraz "Jeśli wiesz co chcę powiedzieć..." z debiutanckiego krążka. Ten drugi utwór zresztą już zawsze będzie mi się kojarzył z Jean :) oraz oczywiście z filmem "Gry uliczne" w reżyserii Krzysztofa Krauze, gdzie został wykorzystany dwukrotnie.

Jeśli ktoś poczuł się zainteresowany postem El, tutaj jest możliwość obejrzenia go w całości...no, prawie w całości, bo nie wiedzieć czemu - ostatni utwór został wycięty.